15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022

15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu
Paraount/Universal/Disney/Warner
Zobrazit dalších 19 obrázků
Batman, Avatar, Žižka a další megafilmy, kolem kterých bude letos v multiplexech největší halo.

Rok 2021 byl z filmového hlediska přeci jen o kus optimističtější než ten předchozí. Měli jsme možnost vídat více filmů v kinech, a i když pandemická situace i nadále (nejen) filmový průmysl výrazně ovlivňuje, rok 2022 by mohl konečně být tím zlomovým, ve kterém nám zůstanou kina otevřena a filmy neodloženy. Velkých a zajímavých snímků v roce ležícím před námi přijde opravdu dost a my jsme pro vás vybrali ty divácky nejočekávanější ať už z hlediska popularity značky, či třeba prestiže na režisérské stoličce.

Filmy řadíme na základě data jejich premiér u nás v České republice, a i když jsou zatím slovenská kina bohužel zavřená, doplňujeme i data slovenských premiér a doufáme, že i naši sousedé si brzy užijí nejnovější filmy na velkém plátně. I přesto berte termíny s určitou rezervou, pandemický vývoj je může kdykoliv změnit.

Tentokrát se zaměřujeme opravdu výhradně na velkofilmy pro kina. Čas pro zajímavé "menší" snímky, popřípadě pro snímky určené do online distribuce ještě nastane v nějakém budoucím článku.

 

The Batman

Datum české a slovenské premiéry 3. 3. 2022)

A začínáme jedním z největších kalibrů roku 2022, a tím není nic menšího než The Batman. Podle diváckého žebříčku serveru IMDb jde o úplně nejočekávanější letošní film. Na snímku se pracuje již od roku 2016, a prošel si dlouhým procesem, než se na režisérském postu ustálil Matt Reeves a jako Netopýří muž byl vybrán Robert Pattinson. Snímek bude sledovat Batmana v jeho druhém roce působení v Gothamu. Série vražd zavádí nejlepšího detektiva světa pátrat do podsvětí, kde se potkává s figurami, jako jsou Selina Kyle alias Catwoman (Zoë Kravitz), Oswald Cobblepot alias Penguin (Colin Farrell), Carmine Falcone (John Turturro) a Edward Nashton alias Riddler (Paul Dano). Důkazy začínají směřovat k okruhu Bruceových blízkých, a začíná být zřejmé, jaký velký rozsah vlastně mají pachatelovy plány. Inspiraci hledal Reeves u filmů jako Sedm, a temný tón a špinavé zkorumpované město je z trailerů opravdu velmi znát.

 

Morbius

Datum české a slovenské premiéry 31. 3. 2022

Komiksových filmů najdete v našem žebříčku opravdu hodně. Prvním zástupcem studia Sony v roce 2022 je Morbius, již několikrát odkládaný snímek s Jaredem Letem v hlavní roli. Leto hraje doktora a vědce Michaela Morbia trpícího vzácnou krevní chorobou, kvůli které umírá. Při pokusu o záchranu života sobě i ostatním pacientům se uchýlí k riskantnímu vytvoření léku, který se však zdá být nebezpečnější než sama smrtelná choroba. Mění totiž pacienta po aplikaci v krvežíznivého tvora. Morbius bude zajímavý především proto, protože stále nevíme, v jakém světě se odehrává. V trailerech se objevují odkazy na Raimiho Spider-Manovu trilogii, na Marvel Cinematic Universe, ale i na Venoma. Poslední trailer však vypadal slibně stejně jako Leto v hlavní roli, tak snad nám Sony nenaservíruje další zklamání. Dále hrají Jared Harris, Matt Smith, Adría Arjona a Tyrese Gibson.

 

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

Datum české premiéry 7. 4. 2022, datum slovenské premiéry 14. 4. 2022)

A přesouváme se do světa čar a kouzel. Série Fantastická zvířata skrze druhý díl Crimes of Grindelwald utrpěla posun směrem dolů co se kvality a tržeb týká, a tak bude muset režisér David Yates ukázat výrazné zlepšení ve třetím dílu s názvem Brumbálova tajemství. K tomu by mu měl pomoct i Mads Mikkelsen, jenž v roli Gellerta Grindelwalda nahradil Johnyho Deppa, jehož fanoušci to však nenesou vůbec lehce. Třetí díl podle trailerů bude ještě více sázet na nostalgické prostředí Bradavic a věci, které známe z Harryho Pottera, což však může působit jako dvojsečná zbraň. Největší slabinou předchozího dílu byl jednoznačně scénář od J.K. Rowling, která se o něj postará i u tohoto snímku, tak snad se v tomto směru ponaučila a pomohlo jí přibrání nového tvůrčího spoluautora. V hlavních rolích se vracejí Eddie Redmayne jako Mlok Scamander, Jude Law jako Albus Brumbál či Ezra Miller jako Credence Barebone.

 

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Datum české a slovenské premiéry 5. 5. 2022)

V květnu nám svůj první film roku 2022 představí také Marvel Studios, a podle nedávno zveřejněného traileru se máme opravdu na co těšit. Druhý Doctor Strange s podtitulem Multiverse of Madness bude bezpochyby patřit k vrcholům roku, už jen protože o režii se postaral legendární Sam Raimi. Benedict Cumberbatch se jako Stephen Strange bude potýkat s následky nepovedeného kouzla z No Way Home, po kterém se začne hroutit celý multivesmír. O jeho ochranu bude usilovat cestovatelka mezi vesmíry América Chávez, nová postava kterou ztvární Xochitl Gomez, a do toho všeho nějak zapadá po událostech WandaVision i Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen). Víme, že potkáme hned několik variant Doctora Strange a spekuluje se o spoustě různých cameí z nejrůznějších Marvel světů. Film tak bude opravdu nabušený, a celé MCU posune opět o kus dál. Ve svých rolích se z prvního filmu vrací Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor a Benedict Wong.

 

Top Gun: Maverick

Datum české a slovenské premiéry 26. 5. 2022)

Od všech kouzel a superhrdinů si odpočineme koncem května, kdy do kin vtrhne pokračování legendárního snímku Top Gun. Tom Cruise tak po 34 letech opět usedne do kokpitu stíhačky, a pod vedením Josepha Kosinskeho (Nevědomí, Hrdinové ohně) nám „Maverick“, jak zní zároveň i podtitul filmu, ukáže další parádní kousky. Už podle traileru je jasné, že nový film bude cílit na fanoušky toho původního, bude sázet na nostalgii a charismatického rebela v hlavní roli. Pro fanoušky techniky, a především té letecké, tak určitě snímek, který nelze vynechat. V dalších rolích se představí Jon Hamm, Miles Teller či Jennifer Connelly, z původního filmu se pak vrací ještě Val Kilmer.

 

Jurassic World: Dominion

Datum české a slovenské premiéry 9. 6. 2022)

Obří (ale i ty menší) ještěrky se po třech letech vrací v závěrečném díle novodobé Jurské trilogie v podobně Jurského světa: Nadvlády. Po událostech Zániku říše se dinosauři rozutekli do světa, a novodobí ale i prapůvodní hrdinové budou mít napilno aby se s touto situací vypořádali. Podrobnosti o zápletce jsou zatím drženy pod pokličkou, kromě Chrise Pratta a Bryce Dallas Howard se vrací i původní protagonisté z Jurského parku, tedy Sam Neill, Laura Dern a Jeff Goldblum, který se mihl již v Zániku říše. O režii se opět postará Colin Trevorrow, který stál za veleúspěšným návratem do světa dinosaurů v podobě Jurského světa, který stále ještě drží šestou příčku mezi nejvýdělečnějšími filmy všech dob. Na Tyranosaura a další druhohorní plazy se můžeme těšit začátkem letní sezóny, konkrétně ve druhém týdnu v červnu.

 

Thor: Love and Thunder

Datum české a slovenské premiéry 7. 7. 2022)

Léto bude patřit především dvěma největším komiksovým značkám. Svůj druhý zářez v roce 2022 si nejprve udělá Marvel, který představí Thora: Love and Thunder. Thor tak bude první Marvel postavou, která dostane svůj čtvrtý sólový film. V něm se kromě režiséra Taiky Waititiho na režisérském postu vrací také Natalie Portman jako Jane Foster, tentokrát však třímající ikonický Mjölnir. Film by se měl inspirovat komiksem, ve kterém Jane získá Thorovy schopnosti, v normálním životě však umírá na nevyléčitelnou nemoc, a každou další proměnou v ženského Thora se jí víc a víc krátí čas. I přes takto vážné téma však máme čekat další bláznivou jízdu ve stylu Ragnaroku, u které ani sám Taika nechápe jak ji mohl Marvel povolit natočit. V roli Thora se samozřejmě vrací Chris Hemsworth, dále pak Tessa Thompson jako Valkyrie, objeví se i tým Strážců galaxie a záporáka Gorra si střihne Christian Bale.

 

Black Adam

Datum české a slovenské premiéry 28. 7. 2022)

Letního zástupce má ve hře i konkurenční DC, a to zástupce opravdu těžkého kalibru. Zřejmě nejpopulárnější osobnost současného Hollywoodu Dwayne „The Rock“ Johnson se nám totiž představí jako Black Adam, tisíce let vězněný bijec oplývající silou egyptských bohů. Akční role pro The Rocka jako stvořená. Kromě něj však potkáme i superhrdinský tým Justice Society of America, který budou tvořit Hawkman (Aldis Hodge), Doctor Fate (Pierce Brosnan), Atom Smasher (Noah Centineo) a Cyclone (Quintessa Swindell). Podle slov producentů má být snímek opravdu velkolepý, nabitý akcí a drsnější než jakýkoliv komiksový film kdy byl. Zda se silná slova vyplní zjistíme koncem července.

 

Mission: Impossible 7

Datum české a slovenské premiéry 29. 9. 2022)

Tom Cruise je i ve svých skoro 60 letech absolutně neúnavný, a tak není divu, že v tomto roce uvidíme již posedmé agenta Ethana Hunta v pokračování akční špionážní série Mission: Impossible. Předchozí díl s podtitulem Fallout slavil jak kritický, tak finanční úspěch a i díky tomu se režisér Christopher McQuarrie rozhodl natočit i napsat další příspěvek do této už tak legendární série. Vracejí se staří známí jako Simon Pegg, Rebecca Ferguson či Henry Czerny, mezi novými tvářemi stojí určitě za zmínku Vanessa Kirby, Hayley Atwell či záporák v podání Esaie Moraleze. Podrobnosti o zápletce zatím neznáme, ale bude se na motorce seskakovat ze skály, popřípadě prchat po střeše rozjetého vlaku.

 

Jan Žižka

Datum české a slovenské premiéry 20. 10. 2022)

Určitě se najde v zahraniční produkci spousta jiných, očekávanějších filmů. Jan Žižka od režiséra Petra Jákla ml. však rozhodně patří mezi nejambicióznější a produkčně největší české projekty posledních let, i proto je v našem výběru. Snímek vyprávějící příběh nejslavnějšího českého vojevůdce Jana Žižky měl jít do kin už minulý rok, kvůli opatřením ho však (definitivně?) uvidíme až letos v říjnu. Kromě látky samotné pak na film lákají i známá jména, která Jákl dokázal pro film sehnat. V historickém dramatu si hlavní roli mladého Jana Žižky zahrál Ben Foster, kromě něj se objevují Michael Caine, Till Schweiger, Matthew Goode či Roland Møller, z českého obsazení pak známá jména v podobě Ondřeje Vetchého, Marka Vašuta, Karla Rodena nebo Jana Budaře. Osobně Petru Jáklovi velmi věřím, a bylo by rozhodně příjemné vidět další úspěšný český film s mezinárodním přesahem.

 

Spider-Man: Accros the Spider-Verse - Part One

Datum české premiéry 27. 10. 2022, datum slovenské premiéry 6. 10. 2022)

Animovaný Spider-Man: Into the Spider-Verse se stal jedním z nejlepších novodobých animáků, o čemž svědčí i výhra na Oscarech 2019. Mnohými je dokonce označován za úplně nejlepší spidermanovský film. Pokračování s podtitulem Accros the Spider-Verse tak na sebe nenechalo dlouho čekat, a další příběh Milese Moralese napříč různými světy uvidíme koncem října. Film má dokonce takové měřítko, že byl nakonec rozdělen na dva díly, z nichž v tom prvním potkáme minimálně další tři nové postavy, a to Miguela O’Haru aka Spider-Mana 2099 (Oscar Isaac), indickou verzi Spideyho Pavitra Prabhakara a Spider-Woman (Issa Rae). V hlavních rolích se pak se svým hlasem vrací Shameik Moore jako Miles, a Hailee Steinfeld jako Gwen Stacy.

 

The Flash

Datum české a slovenské premiéry 3. 11. 2022)

Že už máte komiksových filmů dost? V tom případě je nám líto, do konce roku zbývají od listopadu ještě tři. A jedním z nich je i The Flash, na kterém se pracuje už pěkných pár let. Nakonec se filmu ujal Andy Muschietti (It 1a 2), a snímek má být protkán postavami nejen z aktuálního vesmíru, ale i z těch minulých. Kromě Barryho Allena (Ezra Miller) se tak objeví jeho alternativní verze, dva různí Batmani (Ben Affleck a Michael Keaton), Supergirl (Sasha Calle), Wonder Woman (Gal Gadot) či záporáci z Muže z oceli v podobně Michaela Shannona (Zod) a Antje Traue (Faora). Film by měl otevřít naprosto nové možnosti skrze provázané i neprovázané příběhy, a dát prostor novým vesmírům, tím pádem novým tvůrcům a jejich vizím. I proto je The Flash jedním z nejočekávanějších DC filmů posledních let.

 

Black Panther: Wakanda Forever

Datum české a slovenské premiéry 10. 11. 2022)

U všech filmů našeho žebříčku mám u tohoto osobně největší obavy, že by se nakonec mohlo datum premiéry posunout. Pokračování úspěšného Black Panthera totiž provází různé produkční potíže související jak s pandemií, tak s herci. Tragické úmrtí představitele hlavní role Chadwicka Bosemana samozřejmě udělalo největší díru v produkci. Aktuálně tak není jasné, jakým směrem se snímek vydá. Dříve se objevovaly zprávy o zaměření na větší skupinu postav, případně o převzetí hlavní role Letitou Wright, jež ztvárňuje sestru T’Chally Shuri. Tak jako tak kromě navrátivších se postav jako jsou M’Baku (Winston Duke), Okoye (Danai Gurira) Nakia (Lupito Nyong’o) nebo W’Kabi (Daniel Kaluuya) se objeví hned několik nových. Poprvé bychom měli poznat mladou Riri Williams (Dominique Thorne), jež se naplno ukáže v minisérii Ironheart, a herec Tenoch Huerta byl údajně obsazen jako Namor the Submariner, vládce podmořského království Atlantis, se kterým má mít Wakanda ve filmu jakýsi konflikt. Informace zatím nejsou nijak potvrzené, i přesto budí Black Panther 2 velká očekávání.

 

Aquaman and the Lost Kingdom

Datum české a slovenské premiéry 15. 12. 2022)

Už opravdu poslední komiksovka, slibuji. První Aquaman od Jamese Wana byl po Wonder Woman dalším velkým úspěchem studia Warner, když dokázal překonat miliardu v tržbách a vysloužil si velmi kladné ohlasy (které mohu osobně jen a jen podpořit). Pokračování se tak ihned začalo chystat, a již tento rok před Vánoci nám Wan naservíruje další jízdu, ve které se vrací všichni důležití lidé včetně Jasona Momoy, Amber Heard, Patricka Wilsona nebo Yahya Abdul-Mateena II. O příběhu zatím nevíme mnoho, jen že se objeví hrozba v podobě ztraceného podvodního království Nercus, jež s válečnou krvežíznivostí vytáhne do světa. Podle zákulisních fotek se opět podíváme do široké škály lokací obsahující kromě vodních ploch také pouště, pralesy či prastaré ruiny. James Wan nás zkrátka opět vezme na pořádné komiksové dobrodružství.

 

Avatar: The Way of Water

Datum české a slovenské premiéry 15. 12. 2022)

Aquaman však bude mít v kinech velkou vodní konkurenci, a tou bude pokračování legendárního Avatara od Jamese Camerona. Tento snímek se připravuje již 12 let (spolu se třemi dalšími pokračováními) a v roce 2022 se konečně dostane na plátna. Opět se tak shledáme s rasou Na’vi, konkrétně s Jakem (Sam Worthington) a Neytiri (Zoe Saldana), kteří po událostech prvního filmu založili rodinu. Na Pandoru se však opět vrátí těžební společnost RDA, a tak je Jakeova rodina nucena přesídlit na mořské útesy za kmenem Metkayina. Je však potřeba se přizpůsobit novému prostředí a novou rodinu tak čeká kulturní i praktický šok. Právě rodina má být ústředním tématem všech chystaných pokračování a podle Jamese Camerona si dali všichni záležet na tom, aby byl tento přesah z filmů cítit. Otázka je, jak moc je značka populární i po tolika letech a zda je schopná do kin opět nalákat masy lidí jako to udělal první díl, který stále drží první pozici v kasovním žebříčku filmových tržeb. Zda se to povede uvidíme týden před Vánoci. Tedy...možná. Lze jen obtížně uvěřit, že by studia nasadila dva takhle velké vodní filmy v jeden den.

 

Čestné zmínky

Uncharted

(Datum české premiéry 10. 2. 2022, datum slovenské premiéry 17. 2. 2022)

Další pokus o převedení slavné herní série na plátna. Samotné hry často působí dost filmově, a tak by zrovna tato dobrodružná jízda plná pokladů a tajných vraků mohla být vytoužený úspěch na poli videoherách adaptací. Jména jako Tom Holland, Mark Wahlberg či Antonio Banderas pod vedením Rubena Fleischera rozhodně zní slibně.

Smrt na Nilu

(Datum české a slovenské premiéry 10. 2. 2022)

Kenneth Branagh si vzal na paškál další známý příběh detektiva Hercula Poirota, a po Vraždě v Orient Expresu tak přichází neméně známá Smrt na Nilu. Široké obsazení známých jmen, charismatický Brannagh v hlavní roli a luxusní prostředí slibují další napínavou podívanou.

Sonic the Hegdehog 2

(Datum české a slovenské premiéry 31. 3. 2022)

Sonic se z nevole fanoušků kvůli vzhledu hlavního ježka dostal až k tržbám přes 300 milionů dolarů (navíc v poměrně složité době), a i když příběh nebyl bůhvíjak originální, jednalo se o milou a vtipnou rodinnou podívanou. Dvojka podle trailerů vypadá o něco velkolepěji, fanoušky her potěší hrám věrné scenérie, a také nové charaktery v podobě Tails a Knucklese. Sonic 2 tak určitě patří mezi nejočekávanější filmy ve své kategorii.

Ambulance

(Datum české a slovenské premiéry 24. 3. 2022)

Pokud vám ve výběru chyběly čistě akční filmy, pak následující čestné zmínky jsou přímo pro vás. Tou první je březnový heist film od Michaela Baye s názvem Ambulance. V něm se Yahya Abdul-Mateen II v potřebě získat peníze na operaci své ženy zaplete do loupeže organizované jeho adoptivním bratrem Jakem Gyllenhalem. Jak je však v obdobných filmech zvykem, akce se zvrtne a peníze se ukážou být nejmenším problémem. Trailer je celý Bay, je na něm vidět jeho typický vizuální styl, výbuchy, honičky, prostě čistokrevná akce a drama. Dále hrají Eiza González či Garret Dillahunt.

Bullet Train

(Datum české premiéry 14. 7. 2022, datum slovenské premiéry 7. 4. 2022)

Druhým akčním filmem je pak Bullet Train od Davida Leitche, který má za sebou Johna Wicka, Deadpoola 2 či Hobbs and Shaw. V něm se pět nejlepších zabijáků sejde ve vysokorychlostním vlaku na cestě z Tokia. Jejich cílem bude kufřík plný peněz, konkurence je však vysoká a jízda se neobejde bez obětí. Leitch poskládal zajímavý ansábl který tvoří Brad Pitt, Aaron Taylor-Johnson, Sandra Bullock, Joey King, Hiroyuki Sanada či Zazie Beetz, a to je jen část známých jmen. Premisa zní zajímavě, obsazení a režie taky, takže v červenci se bude na co těšit.

A tímto náš výběr očekávaných filmů končí. Krom toho se samozřejmě objeví mnohé další, na které prostě nezbylo místo a už teď si můžete zajít do kina na Kingsmana: První misi nebo na Krotitele duchů: Odkaz. V komentářích určitě dejte vědět, jaké filmy jsou pro vás těmi nejočekávanějšími, a které mají ve vašich očích největší potenciál.

Galerie: 20

15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu 15 nejočekávanějších kino filmů roku 2022 | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest