Rozbor: Kde se vzala zásadní změna Oscarů a co přinese

Rozbor: Kde se vzala zásadní změna Oscarů a co přinese | Fandíme filmu
The Academy
Oscara pro "nejlepší film" nově může dostat jedině film, který splní minoritní kvóty. Podrobně vysvětlujeme, odkud se pravidlo vzalo a k čemu povede?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

V noci na dnešek bylo oznámeno, že oscarová Akademie zásadním způsobem mění pravidla pro zisk ocenění v hlavní kategorii (Nejlepší film). Pravidla jsme blíže rozebrali v samostatném článku, teď se pojďme blíže podívat na to, kde se ta pravidla vzala a co od nich můžeme čekat.

Nejvyšší filmové ocenění, Oscar, v několika posledních letech bojuje o svoji identitu. Pokouší se přitáhnout diváky zpátky ke sledování předávacího večera, snaží se výrazně obměnit složení hlasující Akademie (donedávna o výsledcích v drtivé většině hlasovali staří bílí muži, co bydlí v Los Angeles a okolí), potýká se s tím zda podporovat či nepodporovat filmy streamovacích služeb a bojuje s osočením z přehlížení minorit. Několik let zpátky tu hnutí #OscarsSoWhite začalo upozorňovat na to, že sošky dostávají primárně běloši, letos a loni se pro změnu strhla debata o tom, že malý prostor dostávají ženy.

Ve většině podobných debat lze argumentovat, že Oscary pouze reflektují to, jaké filmy se reálně točí. Když se do širšího povědomí dostane málo snímků se silným ženským či etnickým zastoupením, těžko lze očekávat, že budou pro-minoritní bijáky vyhrávat sošky. Akademie se nicméně zavedením nových pravidel (kvót) pokusí přispět přímo ke změně filmové nabídky.

Cynik by možná řekl, že Oscaři chtěli zkrátka umlčet svoje kritiky, samotná Akademie trvá na tom, že změny mají pomoci k tomu, aby oceněné filmy lépe reflektovaly globální rozmanitou populaci, a že krok Akademie přispěje k tomu, aby takové snímky vznikaly. Akademie věří, že inkluzní standardy budou katalyzátorem dlouhodobých změn napříč celým filmovým průmyslem. Pravidla Akademie nepřipravila v izolaci, ale ve spolupráci s americkým sdružením filmových producentů (jeho členové mají zásadní vliv nejen na vlastní natáčení nových snímků, ale i na udílení Oscara v kategorii Nejlepší film) a při jejich vzniku se inspirovala tam, kde už podobná pravidla existují, třeba u britských cen BAFTA nebo u britského finančního fondu na podporu kinematografie.

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest