Oscar zavádí povinné kvóty pro účast minorit na vzniku oceněných filmů

Oscar zavádí povinné kvóty pro účast minorit na vzniku oceněných filmů | Fandíme filmu
The Academy
Pokud v budoucnu jakýkoliv film bude chtít usilovat o hlavního Oscara, bude muset splnit kvóty na reprezentaci minorit před i za kamerou.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Americká Akademie filmového umění a věd oznámila jednu z nejvýraznějších změn pravidel v historii oscarového klání. Konkrétně se bude týkat filmů, které chtějí usilovat o Oscara v hlavní kategorii (Nejlepší film). U ostatních kategorií zůstává vše při starém. V kategorii hlavní jde ale o opravdu přelomovou změnu, která jistě vyvolá bouřlivou diskusi a reálně změní to, jaké filmy vyhrávají, popřípadě dokonce to, jaké filmy vznikají.

Pravidla vejdou v platnost postupně v následujících letech (definitivně budou platná v roce 2024) a stanoví, jakým způsobem snímek musí podporovat minority, pokud se chce ucházet o Oscara pro nejlepší film roku. Existují celkem čtyři standardy. Standard A, který se zaměřuje na viditelnou reprezentaci na plátně, minoritní témata a příběhy. Standard B, který se zaměřuje na reprezentaci v tvůrčím týmu. Standard C, který se zaměřuje na příležitosti pro začínající filmaře. A standard D, který se zaměřuje na marketing a propagaci. Pokud se chce snímek ucházet o hlavního Oscara, musí splnit dva že čtyř standardů.

  • Standard A lze splnit třemi různými způsoby: První způsob: Alespoň jednu z výrazných postav filmu bude hrát někdo z etnické nebo rasové minority (kdokoliv, jen ne běloch). Druhý způsob: Alespoň 30% celkového obsazení budou tvořit členové minority a zastoupeny budou alespoň dvě minority. Minoritami se rozumí minority etnické či rasové, ženy, LGBTQ+, lidé s tělesným či duševním postižením. Třetí způsob: Téma nebo příběh se zaměří na málo reprezentované skupiny, tedy na minority etnické či rasové, ženy, LGBTQ+, lidé s tělesným či duševním postižením.
  • Standard B lze splnit třemi způsoby. První způsob: Alespoň dvě klíčové tvůrčí osobnosti, jako jsou režisér, kameraman střihač, producent apod. budou členové minority. A to minority etnické či rasové, budou to ženy, LGBTQ+, lidé s tělesným či duševním postižením. Alespoň jedna z těchto dvou osob bude pocházet z minority rasové/etnické. Druhý způsob: Alespoň šest lidí v pozicích, jako jsou asistent režie, hlavní osvětlovač apod. budou členové minority. A to minority etnické či rasové, budou to ženy, LGBTQ+, lidé s tělesným či duševním postižením. Třetí způsob: Alespoň 30% lidí z celého štábu budou členové minority. A to minority etnické či rasové, budou to ženy, LGBTQ+, lidé s tělesným či duševním postižením.
Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest