Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu

Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 10 obrázků
Oscary se pod tlakem vnějších okolností v posledních letech hodně mění. Předpovídáme vítěze letošního ročníku a vývoj do dalších let.
  1. „Nová“ Akademie a její pestrobarevná nominace
  2. Zamotaná hlavní kategorie
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Akademie filmového umění a věd před časem odhalila nominace pro nadcházející oscarové klání. (Kompletní seznam nominovaných najdete v samostatném článku). Postupně také čím dál tím víc hollywoodských cechů (scenáristů, producentů, režisérů, herců…) vyhlašuje dílčí ceny v rámci svého oboru. Před očima se nám tak postupně skládá mozaika celé letošní oscarové sezóny a máme čím dál tím víc vodítek k tomu, abychom mohli odhadovat, kdo nakonec vyhraje. Zároveň nám zlaté zápolení říká něco o tom, jak se Akademie (a spolu s ní celý Hollywood) vyvíjí.

„Nová“ Akademie a její pestrobarevná nominace

Ještě několik let zpátky platilo, že velká část akademiků byli staří bohatí běloši, kteří žili v uzavřené bublině Los Angeles a nejbližšího okolí. Akademie čelila kritice za to, že nominuje typově dost podobné filmy a výsledky byly vzhledem k rigiditě volebního tělesa relativně předvídatelné.

Zásadní změna přišla po kampani #OscarsSoWhite, která kritizovala primárně skutečnost, že ceny dostávají téměř výhradně běloši, kteří však v americké společnosti (a potenciálně tedy ve filmovém průmyslu) tvoří asi jen dvě třetiny. Akademie se chtěla ve zjitřené době vyhnout další kritice, a tak houfně začala nabírat nové členy (a lehce upravila pravidla pro udržení členů stávajících), kteří měli být rozmanití nejen věkem, pohlavím a etnicitou, ale také národnostně. Akademie se cíleně rozrostla o stovky neamerických členů a na letošních nominacích se ukazuje, že to má vliv.

Jedním z předních favoritů je Roma (10 nominací). Snímek je sice točený za americké peníze, ale je z mexického prostředí, vyrobený s mexickými tvůrci a ve španělském znění. Pokud pomineme kategorii cizojazyčných filmů, dostaly neanglické snímky dokonce celkem 19 nominací, což je na dřívější poměry skutečně vysoké číslo. (Konkrétně se jakýchkoliv nominací dočkaly filmy Roma, Studená válka, Werk ohne Autor, Tina a Wore, Mirai a kraťasy Fauve a Marguerite). Jako bonusový cizinec je tu Yorgos Lanthimos. Režisér Favoritky (10 nominací) je rodilý Řek, který první plně anglický snímek natočil teprve před čtyřmi lety.

Další kapitola »

Galerie: 11

Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest