Hobit: Neočekávaná cesta zlomila prosincový rekord

Hobit: Neočekávaná cesta zlomila prosincový rekord | Fandíme filmu
Hobit dál bere kina útokem a i po víkendu hlásí poměrně sympatická čísla.

Už v pátek se odhadovalo, že by Hobit mohl za víkend utržit přes 200 milionů dolarů a nakonec to tak také dopadlo. Jen ve Spojených státech diváci v pokladnách kin za Hobita nechali 84,6 milionu dolarů, což je prosincový rekord, který doposud držela Já, legenda se 77,2 miliony. Návrat krále utržil za svůj první víkend 73,3 milionu. Na jednu stranu zní rekord hezky, na stranu druhou, pokud vezmeme v úvahu inflaci a přirážku za 3D či IMAX, vidělo Návrat krále o prvním víkendu víc diváků a Dvě věže nejspíš taky. Studiu samozřejmě záleží primárně na absolutních číslech, nicméně na druhou stranu je Hobit prequelem takového fenoménu a má dopředu takovou fanouškovskou základnu, že se výsledky čekaly přeci jen asi trochu zajímavější. Zvlášť když se odhaduje, že rozpočet celé hobití trilogie by se bez nákladů na propagaci mohl blížit nějakým 700 milionům dolarů!

Předpokládá se, že za nižší tržby mohou nejasnosti kolem nové technologie HFR, nedostatečné vysvětlení skutečnosti, že Hobit není určen jen znalcům LOTRa a slabší recenze. Divácky zkrátka vyčkávají a vypraví se na film teprve na základě doporučení známých. V prosinci je navíc běžné, že filmy sice nemají tak masivní start, jako v jiných termínech, ale díky vánočním svátkům v kinech dlouho vydrží. Celosvětově už Neočekávaná cesta utržila skoro 223 milionů dolarů, a tak je jasné, že v mínusu nová trilogie v žádném případě neskončí. Kdyby nic jiného, kvanta licencovaných hraček situaci zachrání vždycky.

Co se dalších zajímavých výsledků posledních dní týče, Skyfall už utržil 950 milionů dolarů a dá se předpokládat, že miliardu si Sony nenechá utéct, i kdyby mělo spunktovat nějakou obnovenou premiéru. Výborně si vede také poslední část Stmívání, která utržila celkem už 778 milionů dolarů, tedy o nějakých 65 milionů víc, než doposud nejúspěšnější část série – první polovina Rozbřesku. Naopak velice špatně si vede Atlas Mraků, který celosvětově zatím utržil slaboučkých 63 milionů dolarů, a i když do celé řady zemí teprve dorazí, vypadá to, že se film řítí do finančního průšvihu. Což si určitě nezaslouží. Ale takový je filmový byznys, „jiné“ filmy to budou mít vždycky těžké.

Zdroje: Deadline, BOM

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest