Biografie hvězd: Cate Blanchett

Biografie hvězd: Cate Blanchett | Fandíme filmu
Všichni ji známe především jako paní Galadriel, ale její filmografie je podstatně bohatší.

Tento týden je naše pravidelná rubrika Biografie hvězd tematická. Po dlouhé době si představíme ženu, a protože v kinech zrovna řádí Hobit, zvítězila v hlasování Cate Blanchett, alias paní Galadriel. Připomínáme, že rubrika vzniká ve spolupráci se serverem VideaCesky.cz, který pravidelně překládá filmové biografie herců z produkce stanice MNC. Naším úkolem je filmografie doplnit o snímky, které se v dokumentu neobjevily, a tak nebudeme otálet a pustíme se do díla.

Začneme Téměř dokonalým zločinem (2000), který jsme zmiňovali už ve spojitosti s filmografií Keanu Reevese. V něm si Cate zahrála vdovu, která vidí budoucnost, a díky své nadpřirozené schopnosti je jediným svědkem vraždy. V dramatu Lasse Hallströma Ostrovní zprávy (2001) herečka ztvárnila mrtvou manželku Kevina Spaceyho. Rozpustilou divošku, která se svému muži neustále zjevuje a nechce ho nechat žít dál. Excentrickou postavu si ten samý rok zahrála Blanchett ještě v Banditech (2001), když jako znuděná domácí panička začne s Brucem Willisem a Billym Bobem Thortonem vykrádat banky.

Ve snímku Charlotte Gray (2001) se vrátila k serioznějším postavám, když ztvárnila mladou Skotku, která za druhé světové války začne působit jako kurýr ve válečné Francii, ale ve skutečnosti se především snaží najít svého milého, sestřeleného pilota. V thrilleru Nebe (2002) Cate spolupracovala s režisérem Tomem Tykwerem, jenž nedávno natočil se sourozenci Wachowskými Atlas mraků, a zahrála si mladou ženu, která se snaží upozornit na nepotrestanou vraždu svého manžela, aby následně sama musela prchat před zákonem, když se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Westernový thriller Ztracené (2003) má výtečné obsazení, točil ho Ron Howard a nejspíš se od něj čekalo, že bude velkou událostí. Reakce ale byly velmi vlažné a nepomohla ani Cate Blanchett, v roli matky, které tajemná postava v kápi unese v mexické divočině dítě. Podstatně zvláštnější roli si střihla v povídkovém filmu Jima Jarmuche, Kafe a cigára (2003), kde se vydala na rande sama se sebou. Dodnes se jedná o oblíbený kraťas i mezi těmi, kteří Jarmuche jinak nemusejí. O pět let později dostala Cate možnost spolupracovat s Davidem Fincherem, když si zahrála milou Brada Pitta v Podivuhodném případě Benjamina Buttona (2008).

Podobné úlohy se zhostila i v Robinu Hoodovi (2010), kde se jí, jakožto lady Marion, dvořil pro změnu Russell Crowe alias Robin Longstride. Marion nebyla žádná pápěrka, a musela pěkně ohánět, aby své statky ubránila před šerifem z Nottinghamu, nicméně ještě podstatně emancipovanější role čekala Blanchett v Hanně (2011) Joe Wrighta. Tam si zahrála agentku, která jde po krku hlavní hrdince, nicméně podrobnosti najdete v naší recenzi. Úplně poslední rolí talentované Australanky je elfská královna Galadriel, kterou si Blanchett poprvé střihla ve Společenstvu prstenu a teď se k ní vrátila v první části Hobita, ve které společně s Gandalfem rozezná obrys hrozby, který se začíná rýsovat nad Středozemí.

Co se budoucnosti týče, tak krom dalších částí Hobita se na Cate můžeme těšit také v příštím projektu Woodyho Allena, a pokud nebude vystřižena, pak také ve dvou chystaných filmech Terrence Malicka. To je pro dnešek vše vážení. Užijte si video a těšte se na další pokračování našeho seriálu. Dokument připravila stanice MNC, rubrika vzniká ve spolupráci se serverem Videa Česky. Překlad pro vás připravila SolamBee. A určitě zavítejte i přímo na VideaCesky.cz a vyjádřete svoji spokojenost, aby překlady filmových materiálů vznikaly i do budoucna!

Biografie hvězd: Cate Blanchett

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest