Po úspěchu Avatara 2 vrací James Cameron do kin vyladěnou verzi Titanicu

Po úspěchu Avatara 2 vrací James Cameron do kin vyladěnou verzi Titanicu | Fandíme filmu
20th Century Studios / Paramount Pictures
Zobrazit dalších 8 obrázků
Velkolepá romance bude na Valentýna k vidění na velkém plátně ve 3D a ve vysoké snímkové frekvenci.

Avatar 2 dál hlásí z pokladen kin fenomenální výsledky. I kdyby tržby náhodou začaly klesat, režiséra Jamese Camerona se v kinech hned tak nezbavíme. U příležitosti svátku svatého Valentýna se do kin vrací obnovené premiéra romance Titanic. V Česku se diváci mohou těšit ve čtvrtek 9. února.

Jedenácti Oscary oceněný, kasovně třetí nejúspěšnější film všech dob už měl obnovenou premiéru několikrát, díky čemuž se mu jako jednomu z pouhých pěti filmů historie v pokladnách podařilo překonat hranici 2 miliard dolarů. Tentokrát se na velká plátna snímek vrací s upraveným obrazem.

Celý snímek byl remasterovaný (zjednoduše řečeno „vyčištěný“) a obraz byl z filmového pásu do digitální podoby převedený ve vysokém rozlišení 4K. Ve 3D konverzi Cameron svůj opus nabídl poprvé už v roce 2012 a jak se převod do plastického provedení povedl, jsme rozebrali v samostatné recenzi. Titanic bude uváděný ve 4K v HDR a HFR, tedy ve vyšší snímkové frekvenci. Cameron v takové podobě natočil Avatara: The Way of Water a zpětně do této podoby nechal upravit původního Avatara. HDR je zkratka pro vyšší dynamický rozsah – tedy pro ještě sytější barvy, hutnější stíny a obecně vyšší míru obrazových detailů.

Vyšší snímková frekvence (HFR) zjednodušeně řečeno znamená, že divák vidí plynulejší pohyb. To (opět zjednodušeně řečeno) přináší větší přehlednost při rychlých záběrech a daleko příjemnější zážitek při sledování ve 3D. Snižuje se „blikání“ obrazu a u některých diváků, kterým se u 3D dělá nevolno, mohou ve formátu HFR tyto obtíže zmizet. V minulosti si ale zároveň někteří diváci stěžovali, že při promítání v HFR na ně působí pohyb na plátně nezvykle, nebo vyloženě nepřirozeně a kazilo jim to celý zážitek.

James Cameron proto pracuje s vyšší snímkovou frekvencí variabilně – tuto úpravu obrazu „zapíná“ pouze někdy a dokonce i jen pro některé části obrazu (kupříkladu postavy mají snímků víc, zatímco pozadí standardní počet). Jak to fungovalo v Avatarovi 2 si můžete přečíst v samostatném článku. Je ale třeba mít na paměti, že The Way of Water vzniklo spolu s nejnovějšími technologiemi v souladu. Titanic je starší film, natáčený v úplně jiné době, v reálném prostředí a moderní technologie se na něj aplikovaly dodatečně. Můžeme tak zatím pouze tipovat, zda výsledek bude stát za to.

Závěrem se sluší říct, že pokud jste neměli dosud šanci vidět Titanic na velkém plátně, určitě si šanci nenechejte ujít, stojí to za to. Snímek vypráví o chudém volnomyšlenkáři Jacku Dawsonovi (Leonardo DiCaprio), který vyhraje lístky na první plavbu „lodi snů“. Tam poblázní srdce Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet), mladé dámy z vyšší vrstvy, sešněrované společenskými konvencemi. Páreček si, navzdory všem, prožije zakázaný románek, avšak veškeré radosti utne strašlivá katastrofa, když obří loď narazí do ledovce a začne se potápět.

Podklady a foto: 20th Century Studios / Paramount Pictures

Titanic

19.12.1997 | USA
Drama, Thriller, Romantický
Info o filmu

Galerie: 9

Po úspěchu Avatara 2 vrací James Cameron do kin vyladěnou verzi Titanicu | Fandíme filmu Po úspěchu Avatara 2 vrací James Cameron do kin vyladěnou verzi Titanicu | Fandíme filmu Po úspěchu Avatara 2 vrací James Cameron do kin vyladěnou verzi Titanicu | Fandíme filmu Po úspěchu Avatara 2 vrací James Cameron do kin vyladěnou verzi Titanicu | Fandíme filmu Po úspěchu Avatara 2 vrací James Cameron do kin vyladěnou verzi Titanicu | Fandíme filmu Po úspěchu Avatara 2 vrací James Cameron do kin vyladěnou verzi Titanicu | Fandíme filmu Po úspěchu Avatara 2 vrací James Cameron do kin vyladěnou verzi Titanicu | Fandíme filmu Po úspěchu Avatara 2 vrací James Cameron do kin vyladěnou verzi Titanicu | Fandíme filmu Po úspěchu Avatara 2 vrací James Cameron do kin vyladěnou verzi Titanicu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest