Avatar 2 už zaplatil své gigantické náklady a dál v pokladnách kin vydělává ve velkém

Avatar 2 už zaplatil své gigantické náklady a dál v pokladnách kin vydělává ve velkém | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit dalších 8 obrázků
James Cameron upřesnil, kolik vlastně snímek potřebuje utržit, aby neskončil ve ztrátě. Boduje i hororová novinka M3GAN.

Před premiérou Avatara: The Way of Water se uvádělo, že snímek potřebuje utržit dvě miliardy, aby se zaplatil. U nás na webu už jsme rozebírali, proč je tohle číslo téměř určitě nadsazené a teď to potvrdil režisér a producent filmu James Cameron. Ten v pořadu Who’s Talking to Chris Wallace pro CNN řekl, že v dlouhodobě citovaném rozhovoru ve skutečnosti vůbec žádnou konkrétní částku neřekl (magazín si ji přidal sám), pouze obecně hovořil o tom, že The Way of Water musí utržit opravdu hodně, aby se zaplatila. Nevíme přesně, kdy se natáčel rozhovor pro Wallace (zřejmě v uplynulém týdnu), nicméně v tom Cameron uvedl, že snímek splatí své náklady v „následujících dnech“. V půlce týdne Avatar 2 utržil v kinech zhruba 1,5 miliardy. Aktuálně už tedy snímek vytváří zisk a můžeme považovat jako hotovou věc, že se opravdu dočkáme dalších dílů.

Je třeba říct, že ty zisky nebudou vůbec malé. I ve svém čtvrtém týdnu promítání si Avatar: The Way of Water vede výtečně. Na největším trhu ve Spojených státech film utržil o víkendu 45 milionů. To je oproti minulému víkendu pokles pouhých 33%. Pouze několik filmových novinek roku 2022 dokázalo takhle vysokou částku utržit během svého prvního víkendu, natož v těch následujících. Mimochodem, 45 milionů je druhý nejlepší čtvrtý víkend v historii amerických kin. Tím úplně nejlepším čtvrtým víkendem se může pochlubit první Avatar, který ve čtvrtém víkendu utržil dokonce 50 milionů.

Aktuální hit celkově v USA utržil už téměř 517 milionů. Půlmiliardovou hranici snímek překročil v sobotu, tedy 23 dní od premiéry. To je rychleji než u prvního Avatara (32 dní) nebo u loňského hitu Top Gun: Maverick (30 dní). Analytici odhadují, že když si snímek vede tak dobře, budou mu provozovatelé kin i nadále v lednu věnovat své velké a prémiové sály, tudíž by tržby měly nadále výrazně narůstat. Částka 517 milionů momentálně snímek pasuje na 16. příčku historického amerického žebříčku. Čerstvě byly pokořeny Star Wars: Vzestup Skywalkera nebo Kráska a zvíře. Během pár dnů druhý Avatar postoupí na ještě vyšší příčky, které mu unikají o desítky milionů. Není vyloučeno, že na konci příštího týdne už bude The Way of Water v top desítce.

Na mezinárodních trzích snímek za víkend připsal na účet dalších více než 132 milionů. To je pokles pouze 30% oproti minulém týdnu. V Kuvajtu si během víkendu nejlépe vedla novinka M3GAN, jinak na všech světových trzích vede žebříček návštěvnosti právě Avatar, nebo je druhý za nějakým lokálním hitem. V Indii se The Way of Water čerstvě stala nejúspěšnějším hollywoodským filmem, jaký se tam kdy promítal. Film mimo USA hlásí v tuto chvíli nejvyšší příjmy v Číně (celkem 188 milionů), Francii (107 milionů), Německu (92 milionů), Jižní Koreji (85 milionů) a Británii (69 milionů). V Evropě už druhý Avatar v úhrnu utržil 548 milionů, v Asii a Pacifiku 512 milionů a v Latinské Americe 131 milionů.

Mezinárodní úhrn momentálně činí 1,191 miliardy dolarů. To znamená 5. příčku historického žebříčku tržeb mimo Spojené státy. Globálně z celého světa má k dnešnímu dni Avatar 2 na účtu celkem 1,7 miliardy dolarů. Překročení dvoumiliardové hranice začíná působit jako pravděpodobný scénář. The Way of Water se tak může zařadit po bok pouhých pěti snímků, kterým se to dosud historicky podařilo. Prozatím modrý hit drží průběžnou 7. příčku historického žebříčku. Čerstvě byly překonány filmy Lví král a Jurský svět. Další metou je Spider-Man: Bez domova, který na konci své cesty kiny hlásil úhrnnou tržbu 1,9 miliardy. Je dost možné, že tahle laťka padne už během následujícího týdne.

Druhou příčku za neporazitelným Avatarem uzmula hororová novinka M3GAN. Ta si z USA odnesla 30 milionů, z mezinárodních kin dalších 15. Rozpočet snímku byl jen 12 milionů, takže i kdyby náklady na propagaci byly hodně vysoké, M3GAN se jednoznačně zaplatí a stává se prvním hororovým hitem letošního roku. Snímek za to vděčí zábavným trailerům a skvělým recenzím.

Na třetí příčce žebříčku je Kocour v botách: Poslední přání. V Severní Americe do kasy cinklo dalších 13 mega. Mezinárodně přidal zhruba dvakrát tolik, takže celkem už má ze Států 87 milionů a ze světa 197 milionů. Do širšího počtu kin se postupně rozšiřuje Muž jménem Otto. Ten v širším nasazení dosáhl v Americe na 4. příčku víkendového žebříčku a utržil více než 4 miliony. Dosavadní celosvětový úhrn zatím činí celkem 13 milionů.

Black Panther: Wakanda Forever na páté příčce utržil další více než 3 miliony. Celkový příjem z USA dosud dělá 445 milionů, světově to je 827 milionů. Mimo TOP 5 to pojďme vzít už jen telegraficky: Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody – 6. příčka, 2 miliony, celosvětově úhrnem 41 milionů. Na sedmém místě Velryba s částkou 1,5 milionu (celkem 8,5 milionu). Na osmičce dál katastrofický Babylon (1,4 milionu za víkend, celkem 13,5). Devátou příčku drží Šílená noc (tři čtvrtě milionu za víkend, celkem 75 milionu), desátou Menu (700 tisíc za víkend, celkem téměř 75 milionů).

Titulní foto: Avatar: The Way of Water

Zdroje: Box Office Mojo, Deadline I, II, III, The Numbers

Galerie: 9

Avatar 2 už zaplatil své gigantické náklady a dál v pokladnách kin vydělává ve velkém | Fandíme filmu Avatar 2 už zaplatil své gigantické náklady a dál v pokladnách kin vydělává ve velkém | Fandíme filmu Avatar 2 už zaplatil své gigantické náklady a dál v pokladnách kin vydělává ve velkém | Fandíme filmu Avatar 2 už zaplatil své gigantické náklady a dál v pokladnách kin vydělává ve velkém | Fandíme filmu Avatar 2 už zaplatil své gigantické náklady a dál v pokladnách kin vydělává ve velkém | Fandíme filmu Avatar 2 už zaplatil své gigantické náklady a dál v pokladnách kin vydělává ve velkém | Fandíme filmu Avatar 2 už zaplatil své gigantické náklady a dál v pokladnách kin vydělává ve velkém | Fandíme filmu Avatar 2 už zaplatil své gigantické náklady a dál v pokladnách kin vydělává ve velkém | Fandíme filmu Avatar 2 už zaplatil své gigantické náklady a dál v pokladnách kin vydělává ve velkém | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest