Indiana Jones 5: Záporák, zápletka a nové fotografie

Indiana Jones 5: Záporák, zápletka a nové fotografie | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit dalších 5 obrázků
Harrison Ford se loučí se svou ikonickou rolí a konečně nám chystaný snímek blíže představil.

Velký britský filmový magazín Empire dostal jedinečnou příležitost vyzpovídat tvůrčí osobnosti, které připravily Indianu Jonese 5. Představitel hlavní role, režisér a scenárista nám doposud tajuplný snímek blíže poodhalili. K tomu také byla zveřejněna sada nových obrázků, které si můžete prohlédnout dole v galerii.

Představitel Indyho Harrison Ford magazínu řekl, že je film pln dobrodružství, smíchu a emocí. Zároveň tvrdí, že nás čeká komplexní vyprávění. Natáčení trvalo dlouho a bylo náročné, ale podle Fordových slov to stálo za to. Není tajemstvím, že s Indianou Jonesem 4 nebyli tak docela spokojení ani fanoušci, ani sám Ford. Přál si pro svého ikonického hrdinu lepší rozloučení, kterého se mu teď snad dostane: „Říkal jsem si, že by bylo hezké vidět, kde nakonec Indiana Jones skončil. [Čekal jsem], jestli se objeví scénář, který by mi dal možnost hrdinův [život] ještě protáhnout.“ A to se zjevně podařilo, protože po řadě odkladů nakonec pátý film opravdu vznikl.

Režisér James Mangold, který převzal otěže po Stevenu Spielbergovi vysvětluje že chtěl točit film o hrdinovi na sklonku života. Scénáře, které vznikaly před tím, než byl produkcí angažovaný, se podle Jamese Indyho věku dostatečně nevěnovaly. Maximálně na to téma nabídly několik vtipů, ale to bylo všechno. Podle Mangolda je třeba vyhmátnou u postav jejich největší slabinu a té se pak naplno věnovat, protože pokud to neuděláte, tak si nabíháte na vidle.

Scenárista Jez Butterworth, který film napsal společně s Mangoldem, se rozpovídal o zápletce filmu. Děj se odehrává v roce 1969, souběžně s vesmírnými závody. V téhle době se Indy dozvídá nepříjemnou pravdu: Součástí amerického vesmírného programu byli bývalí němečtí nacisté. Otázkou je, „jak moc bývalí“? Tohle všechno Indyho rozčiluje. Jako starý muž už si začíná připadat, že světu přestává rozumět. Zatímco on se vždycky snažil rozkrývat tajemství naší planety, teď je lidstvo posedlé vyhlížením ke hvězdám. Lidé si najednou našli nové hrdiny a podle Indyho soudu hledají úplně zbytečně něco „tam nahoře“, ačkoliv tam není vůbec nic. A co hůř, za tím vším stojí Jonesovi zapřísáhlí nepřátelé.

Ty reprezentuje především Voller, jehož ztvárnil Mads Mikkelsen. Postava je volně inspirovaná Wernherem von Braunem, což byl skutečný nacista, z něhož se stal inženýr NASA. Voller se snaží napravit chyby minulosti. Existuje něco, co by mohlo změnit svět zásadním způsobem k lepšímu. A on by to rád získal. Indiana Jones o danou věc usiluje také, takže příběh může začít. A pak je tu ještě Klaber v podání Boyda Holbrooka, což je Vollerův všeho schopný pohůnek.

Připomínám, že poprvé jsme vás o zápletce informovali loni v květnu. Tehdy produkce do role Vollerovy pravé ruky hledala ženu a nabídku údajně měla dostat i Scarlett Johansson. Z nějakého důvodu nakonec byla postava přepracována je z ní muž, jehož ztvárnil Holbrook.

Pokud vám nevadí mírné spoilery, pak můžeme společně zabrousit ke starším článkům ještě jednou. Mikkelsen hovoří o tom, že se jeho postava snaží „napravit chyby minulosti“ a o tom, že se jeho postava snaží něco získat. To zdánlivě míří ke starším únikům a zvěstem, podle kterých by ve snímku mohlo dojít k cestování v čase. Cílem obou protivníků by pak mohl být artefakt, který to umožní. V jednom článku blíže rozebíráme samotné cestování v čase, ve druhém jsou vidět fotky z natáčení, které cestu do minulosti zřejmě rovnou ukazují.

Na další podrobnosti si budeme muset ještě počkat, zatím koukněte dolů do galerie, kde už na vás čekají slíbené fotky.

Indiana Jones 5 znovu představí Harrisona Forda jako populárního lovce pokladů, jenž se 29. 6. 2023 po čtrnáctileté pauze ještě jednou vrátí, aby (zřejmě) uzavřel současnou sérii dobrodružných příběhů. Režíruje James Mangold. Dále hrají Phoebe Waller-Bridge, Thomas Kretschmann, Mads Mikkelsen, Boyd Holrook, Toby Jones, Antonio Banderas a Shaunette Renée Wilson. Hudbu složí John Williams.

Foto: Lucasfilm

Zdroj: Empire I, II, III

Galerie: 6

Indiana Jones 5: Záporák, zápletka a nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5: Záporák, zápletka a nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5: Záporák, zápletka a nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5: Záporák, zápletka a nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5: Záporák, zápletka a nové fotografie | Fandíme filmu Indiana Jones 5: Záporák, zápletka a nové fotografie | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest