Box Office: Prvenství v pokladnách kin vybojovala Válečnice

Box Office: Prvenství v pokladnách kin vybojovala Válečnice | Fandíme filmu
Sony
Po dalším působení Jana Žižky v USA zatím není ani vidu ani slechu.

Minulý týden jsme se zaobírali zahraničními tržbami Jana Žižky. Po druhém víkendu promítání bohužel zatím nemáme žádné údaje k dispozici. Příjmy byly tak minimální, že se prozatím na sečtení filmu vůbec nedostalo. Poslední čísla, která máme k dispozici, jsou tržby za pondělí až čtvrtek. V tomto období film utržil v USA dalších 327 tisíc, tedy v přepočtu asi 8 milionů korun. Dle dosavadních dostupných údajů činí celosvětový úhrn 1,955 milionu dolarů, tedy asi 48 milionů korun. Zítra budeme mít k dispozici další zprávu o tržbách v Česku a na Slovensku, možná i čerstvá víkendová data z USA.

Pojďme ale ke snímku o souboji s utlačovateli, na který se na klíčovém filmovém trhu ve Spojených státech chodí. Válečnice (The Woman King) utržila 19 milionů dolarů. To není moc, ale ani to není málo. Film stál 50 milionů a má skvělé recenze a divácké ohlasy, takže by mohl být menší trvalkou. Postupně jej navíc čekají mezinárodní premiéry, takže by se náklady mohly vrátit. Tržby Válečnice nicméně tvořily asi 40% toho, co američtí diváci v pokladnách za víkend utratili, takže je patrné, že situace v kinech je stále bídná a navzdory čerstvé atraktivní novince se návštěvnost oproti zoufalému minulému týdnu zlepšila jen o chlup. Je to dané dlouhodobým nedostatkem většího počtu mainstreamově atraktivních titulů.

Nízkému zájmu odpovídají výsledky na nižších příčkách. Horor Barbarian se promítá druhým týdnem. Skončil na druhé příčce aktuálního žebříčku a stačilo mu na to 6 milionů dolarů. V rámci Hollywoodu taková částka působí celkem chudě, nicméně film měl dle dostupných informací jen desetimilionový rozpočet, takže úhrnná celosvětová tržba ve výši skoro 22 milionů dolarů je skvělá. Film zaplatil svůj rozpočet, brzy se mu vrátí náklady na reklamu, a pak už bude vydělávat.

Na třetí příčce nový horor Pearl se 3 miliony. I tady platí, že nejde o zázrak, avšak prequel hororu X byl natočený za milion, takže je vše v pořádku. I na čtvrtém stupni je novina, která utržila pouze 3 miliony. Sympaticky vypadající detektivka Vražda v Londýně (See How They Run) utržila dalších 4,5 milionu z mezinárodních trhů a celkově také bude ráda, že snad nešlo o nikterak předražený projekt.

Top pětku uzavírá Bullet Train, dnes už stálice. Film si připsal 2,5 milionu, celosvětově je v kasičce 222 milionů, investice se zainteresovaným pozvolna vrátí. Zato Top Gun: Maverick už dávno vydělává. V kinech je 17. týdnem, přesto dokázal opanovat 6. pozici víkendového žebříčku, nad desítkami novějších titulů. Do kasičky si zaletěly další 2 miliony. Úhrn v Severní Americe činí 709 milionů, globální 1,463 miliardy. V USA je Top Gun 2 na historické 5. příčce, a ačkoliv na tu 4. už asi nedosáhne, svoje postavení si dál upevňuje. V celosvětovém kontextu byl nedávno překonaný animák Ledové království 2 a Maverickovi tak patří 11. pozice. I tady platí, že na tu 10. už se asi vylézt nepovede.

DC Liga supermazlíčků připisuje 2 miliony k dobru, celosvětový úhrn dělá 177 mega. Osmé místo má horor Pozvánka do pekla. Připsal si necelé 2 miliony, v globálním úhrnu se může pyšnit třicítkou. Opět platí, že při rozumných hororových nákladech to není špatné. Další 1,3 milionu připočítali Mimoni 2 a s 913 mega na účtu jsou regulérním megahitem. A pozornost vzbudil snímek, který top desítku uzavírá. Moonage Daydream je hudební dokument o Davidu Bowiem. Tedy ne zrovna typ filmu, o jaký by se zajímaly masy. Snímek se zatím promítal ve 170 kinech a utržil 1,2 milionu, což je opravdu úctyhodný výsledek.

Co zajímavého se dělo mimo TOP 10? Thor: Láska jako hrom už v kinech opravdu končí. Utržil už pouze 377 tisíc a a rapidně mu ubývají kina. V úhrnu necelých 759 milionů, mezi nejdražšími marvelovkami tedy spíš slabší výsledek. Spider-Man: Bez domova byl v prodlouženém sestřihu vážně jen pro skalní nadšence. Při třetím víkendu promítání už se prodloužená verze vyšplhala sotva na 220 tisíc. Celkem se ale na obnovené premiéře podařilo trhnout 9 milionů ve Státech a dalších pár peněz mezinárodně, což je při minimální investici pro studio Sony krásné přilepšení. Celkem to dělá 1,916 miliardy. U Jurského světa: Nadvlády to vypadá, že to nakonec k miliardě nedotáhne. Tento víkend film utržil jen drobné a do kulatého milníků stále zbývají asi dva miliony.

Mezinárodně se začal promítat ještě snímek Vstupenka do ráje. Ten zatím utržil 14 milionů a do USA se teprve chystá. V pondělí se stavte pro aktuální Žižkovy výsledky v Česku a na Slovensku. Příští týden ve Spojených státech budeme zvědaví hlavně na to, jak si povede obnovená premiéra Avatara.

Titulní foto: Válečnice

Zdroj: The Numbers, Box Office Mojo

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest