Box Office: Pokladny kin hlásí nejslabší víkend léta

Box Office: Pokladny kin hlásí nejslabší víkend léta | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zatímco se zbytek Hollywoodu lopotně pachtí za drobnými, Top Gun 2 nepřestává překvapovat. Vyšla řada novinek, ale vydělávají jen málo.

Na největším (a určujícím) filmovém trhu ve Spojených státech všechny filmy za víkend utržily pouze necelých 67 milionů dolarů, což je nejhorší výsledek od letošního května, kdy při premiéře filmového Panství Downton 2 všechny filmy utržily 75 milionů. Na prvním místě víkendového žebříčku je Bullet Train, akční komedie s Bradem Pittem. Snímek se oproti premiéře propadl o 55%, připsal si dalších 13 milionů a z USA zatím dokázal vyždímat 54 milionů. Někteří analytici se domnívají, že by díky línému létu mohl postupně ze Severní Ameriky dát dohromady rovnou stovku. To by snímku rozhodně prospělo, protože mezinárodně to také zatím není žádná hitparáda (úhrnně k dnešnímu dni 60 milionů) a rozpočet činil 90 mega.

Druhá příčka je podobně nezajímavá. Dlí na ní DC Liga supermazlíčků. Průměrně hodnocený animák přidává ve svém druhém týdnu jen 7,17 milionu dolarů, celkem má z USA 58 mega a z celého světa 109 milionů. Rozpočet činil taktéž 90 milionů, takže tenhle film je v ještě o něco větším maléru.

Tyhle hodnoty nicméně neznamenají, že by obecně nebyl o kina zájem. Když divákům nabídnete něco, co budou chtít vidět, tak přijdou. Potvrzuje to Top Gun: Maverick, který minulý týden vypadl z TOP 5, jen aby se vrátil ve velkém stylu. Jako jeden z mála filmů si oproti minulému víkendu lehce polepšil (což u 12. týdne promítání skutečně není běžné) a dle aktuálních údajů utržil 7,15 milionu. Připomínáme, že v neděli jsou k dispozici teprve předběžné odhady víkendového prodeje vstupenek. Závěrečné součty jsou známy v pondělí a mohou se oproti odhadům nepatrně lišit. Vůbec tak není vyloučeno, že Top Gun 2 ve skutečnosti dokázal vyšplhat na druhou příčku žebříčku! Na severoamerickém trhu už je utrženo téměř 674 milionů. Příští týden se téměř určitě podaří sebrat komiksovce Avengers: Infinity War (679 milionů) šestou příčku historického žebříčku. Přírůstek z dalších trhů činil 8,4 milionu. Celosvětová tržba se v tuhle chvíli vyšplhala na 1,378 miliardy. To znamená třináctou pozici v historické tabulce. Dvanáctá příčka (Avengers: Age of Ultron, 1,403 miliardy) je dosažitelná, ale o její případné pokoření bude muset Top Gun bojovat nejspíš ještě několik týdnů.

Relativně se daří držet Thorovi: Lásce jako hrom. Není to takové terno jako u Toma Cruise, ale 5,31 milionu v šestém týdnu promítání není žádná hrůza. V USA je utrženo 325 milionů a podařilo se tedy pokořit Thora: Ragnarok, na dohled jsou Strážci Galaxie a Spider-Man: Homecoming. Celosvětově tržba už tak veselá není. Zatím to dělá 720 mega. To horko těžko stačilo k pokoření výrazně levnějšího (a v dané době méně profláknutého) Captaina Ameriku 2 (714 milionů) a byl by celkem zázrak, kdyby se v celosvětovém měřítku podařilo překonat Strážce Galaxie (770 milionů), kteří při premiéře byli naprosto neznámou značkou.

Podobně jako u DC Ligy supermazlíčků i u Thora může po přesném sečtení všech prodaných vstupenek ještě nastat v žebříčku sešup. Sci-fi Nene totiž hlásí jen o chloupek nižší tržbu – 5,3 milionu dolarů. Celková tržba ze Severní Ameriky tím pádem dělá už 107 milionů a film se konečně začíná promítat také mezinárodně. Prozatím je utrženo 6,3 mega a úhrnná suma začíná na původní snímek mimo slavné značky vypadat docela pěkně. Pro zaplacení vyššího rozpočtu však bude ještě pořád pár desítek milionů třeba přidat.

Těsně pod top pětkou je další trvalka – Mimoni: Padouch přichází. Promítá se už sedmým týdnem a povedlo se přidat do kasičky dalších skoro 5 milionů. V Severní Americe je už utrženo skoro 343 milionů, celosvětově 790. Není to tak dobré jako u předchozích Mimoňů, ale i tak musejí být u Universalu v dobrém rozpoložení. Fascinující výsledky dělá melodrama Kde zpívají raci. Nenápadný, málo známý snímek si připsal další 4 miliony a v USA už jich má přes 72. Za několik málo dní film pokoří Morbia, kterému předcházel podstatně větší hype a silnější reklamní kampaň. Dalších už skoro 15 milionů už bylo utrženo mezinárodně.

Horor Bodies Bodies Bodies začal minulý víkend skromně v pár kinech. Tentokrát už se promítal na více než dvanácti stech lokací a za víkend z toho byly pěkné 3 miliony. Úhrnem to dělá 3,5 milionu. Stále se promítá Elvis, ačkoliv už je také na domácím videu. Připsal si další skoro 3 miliony, celosvětově má parádních 261 míčů a tenhle víkend mu náležela 9. příčka žebříčku. Podobným příběhem (akorát v menším měřítku) se může chlubit horor Černý telefon. Také už je k vidění v domácnostech, ale lidi do kina také pořád chodí. Propadl se sice na 15. příčku, ale v jeho případě to znamená hezký milion k dobru a celosvětově to dělá už 153 milionů. Při dvacetimilionovém rozpočtu? Co víc si přát!

Teprve na desítce je první novinka týdne, thriller Fall. Snímek o dvou kamarádkách, co lezou na extrémně vysoký stožár měl lehce nadprůměrné recenze, spíše méně výraznou reklamní kampaň a byl při startu nasazený pouze do 1500 kin. Vylezlo z toho 2,5 milionu dolarů. Potenciálně to mohlo být méně, protože původně film nebyl mládeži přístupný. Ke změně došlo na poslední chvíli v postprodukci. K vymazání všech sprostých slov z tváří hrdinek byly použity digitální triky a počítačové učení (něco na způsob technologie deep fake). Natáčení filmu vyšlo na 3 miliony, takže by se vynaložené náklady měly postupně vrátit.

Další novinkou týdne je Laal Singh Chaddha, alias indický remake Forresta Gumpa. V USA film utržil 1,4 milionu, v Indii (podle posledních dostupných údajů) zatím 7,35 milionu. Po letech se do kin v USA vrátil E.T. - Mimozemšťan. Snímek slaví 40. výročí, promítal se v necelé čtyřstovce kin IMAX a vyneslo mu to přes milion. To je víc, než zvládne řada soudobých filmů. Během všech svých obnovených premiér napříč desetiletími film postupně nabral celosvětovou tržbu 792 milionů dolarů. Pak tu máme na 16. příčce žebříčku ještě novinku Emily the Criminal. Zatím se promítala v necelé pětistovce kin a utržila necelých 700 tisíc. Na to, jak je snímek dobře hodnocený, je to trochu škoda, ale reklamní kampaň nebyla nijak výrazná a nejde o prvoplánovou látku. A končíme s filmem Jurský svět nadvláda. Ten utržil dalších 660 tisíc a jeho celosvětový úhrn je 974,5 milionu.

Příští týden může vody rozčeřit Bestie s Idrisem Elbou.

Titulní foto: E.T. Mimozemšťan

Zdroje: Deadline, Variety, The Numbers, Box Office Mojo, Bollywood Hungama

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest