Box Office: Po půl roce opět vyhrál víkend v kinech Spider-Man

Box Office: Po půl roce opět vyhrál víkend v kinech Spider-Man | Fandíme filmu
Marvel Studios
Americká kina, kde se rozhoduje o budoucnosti Hollywoodu, nasadila masivní slevy, ale pomohlo to jen napůl.

Poslední víkend prázdnin byl na určujícím kino trhu ve Spojených státech z hlediska tržeb nejhorší od února. Tento týden jsou tržby na dost podobné úrovni, ale má to několik háčků. Podle dostupných údajů tržby za víkend dosáhly částky zhruba 53,5 milionu dolarů. Američané nicméně v pondělí slaví svátek práce a kvůli volnému dni se víkendové návštěvnost roztáhne do delšího období. Za celé prodloužené volno (pátek-pondělí) tak bude úhrnná tržba někde kolem 63 milionů. To pořád není žádná sláva. A tenhle víkend byl navíc speciální.

Výraznější novinky chyběly, namísto toho přišlo několik obnovených premiér. A na sobotu byl s velkou pompou ohlášený „Národní den kin“. Akce se účastnilo poměrně velké množství kin, kde po celý den stály vstupenky pouze 3 dolary, oproti běžným zhruba 10 (průměrná cena). V součtu větší množství lidí utratilo za filmy podobné či menší množství peněz (lidé si schovali návštěvu kina právě na zlevněnou sobotu, na zlevněné kinosály). Těžko říct, zda měla taková akce nějaký okamžitý ekonomický efekt pro filmová studia, ale kinům to pomohlo. I když stále přetrvává slabá nabídka titulů a lidé mají hlouběji do kapsy, tak do kin přišlo výrazně víc lidí (za slevový den asi dvakrát tolik, co minulý týden za celý víkend), často i těch, kteří jinak do kina moc nechodí. A to kinům umožnilo prodat daleko víc popcornu a dalšího doplňkového zboží. Pro udržitelnost celého filmového byznysu tedy asi pozitivní výsledek

Pojďme k samotným filmům. Spider-Man: Bez domova se dočkal obnovené premiéry se svým prodlouženým sestřihem. V USA za víkend utržil 6 milionů, za celé svátky to dle odhadů bude 7,6 milionu. Mezinárodně rozšířený sestřih utržil 2,6 milionu. Reklamu obnovená premiéra nijak výraznou neměla, takže pro studia Sony a Marvel (Disney) hezký bonus.

Spekulovalo se, že po několika týdnech by se do čela tabulky mohl vrátit Top Gun: Maverick. Nakonec jej těsně překonal právě Spider-Man. Cruisův mega hit za víkend utržil 5,5 milionu, za prodloužený víkend 7 milionů. V USA tedy letecký biják těsně překonal magickou hranici 700 milionů a už někdy v úterý sesadí Black Panthera z páté příčky historického žebříčku. Celosvětově zatím Top Gun 2 utržil 1,440 miliardy dolarů. Čerstvě tak překonal Avengers: Age of Ultron a vyšplhal v historickém žebříčku na 12. příčku. A ke zdolání Ledového království II chybí 10 milionů, což by měla být zvládnutelná částka. Za pozornost stojí i to, že se Top Gunu takhle dobře daří, i když je delší dobu dostupný na videu, kde je o něj obří zájem.

Zbytek TOP 5 okupují dva obvyklí podezřelí a novinka z minulého týdne. DC Liga supermazlíčků za prodloužený víkend utržila 6,9 milionu, celosvětově má na kontě 161 mega. To je vzhledem k nákladům pořád málo. Lépe je na tom akčňák Bullet Train. Ten si za čtyři dny připisuje 6,8 milionu a jeho globální úhrn vylezl na 193 milionů. Devadesátimilionový rozpočet už je splacený, teď se vydělává na reklamní náklady. No a Pozvánka do pekla neudělala velkou díru do světa při premiéře a nijak zázračně se jí nevede teď. Za čtyři dny si připisuje 5,7 milionu, celkem utržila 18 mega. Film ale stál jen 10 milionů, tak by se měl zaplatit.

Pak tu máme Bestii s Idrisem Elbou. Na tu diváci nejsou zvědaví ani při slevovém víkendu. Za čtyři dny udělá tržba v úhrnu jen 4,3 milionu a kompletní dosavadní příjem činí 47 milionů. Kdyby film stál 20 mega, bylo by to fajn. Ale on jich stál 36. Takže kdo ví, zda se tuhle předraženou bestii podaří zaplatit alespoň někdy v budoucnu distribucí na domácím videu. Mimoni 2 si stále užívají silné popularity, jakou žluťásci u diváků mají. Za čtyři dny tržba narostla o dalších 3,8 milionu a celkový příjem ve výši 891 mega je parádní.

Zuby nehty se pořád drží také Thor: Láska jako hrom. Ve svém devátém týdnu promítání dosáhl na 8. příčku a za čtyři dny v součtu utrží skoro 3 miliony. V USA je utrženo 340 milionů, v celém světě 750 milionů. Jak se ale film blíží na službu Disney+, tak jde pravděpodobně o poslední výraznější záchvěv a pak už bude celková suma narůstat jen o drobáky. Na 9. příčce animé Dragon Ball Super: Super Hero, které při premiéře přilákalo skalní fanoušky, ale pak se po něm rychle slehla zem. Při třetím týdnu promítání do kasičky během čtyřdenního volna přibude 2,8 milionu a celosvětový úhrn dělá 77 mega. Což je pro takhle úzkoprofilovou zábavu pěkné číslo.

Na desáté příčce je další obnovená premiéra. Po letech se do kin vrací Čelisti, tedy prapůvodní letní blockbuster. Za čtyři dny Spielbergova klasika utržila 2,7 milionu a v úhrnu má sníme na účtu 474 melounů. Kdybychom nicméně započetli inflaci, byla by částka mnohem vyšší, někde zhruba kolem 2,5 miliardy, což je hodnota, jakou se málokterý dnešní film může chlubit.

Brutální sešup zažil snímek 3000 let touhy. Už při premiéře skončil až na 7. příčce žebříčku, teď se novinka George Millera zřítila dokonce až na 13. pozici! Tržby se propadly asi o polovinu, za víkend se podařilo utržit zhruba 1,5 milionu a dosavadní celosvětová tržba činí zoufalých 6,7 milionu. Při šedesátimilionovém rozpočtu jde o kolosální průšvih. Novinka Honk for Jesus. Save Your Soul. nikoho nezajímala. Za víkendu utržila 1,4 milionu (za ten prodloužený 1,7) a v žebříčku zaujala 14. místo. Pokud Ježíš pro tenhle film nemá v kapse nějaké zmrtvýchvstání, tak je to naposledy, co o něm píšeme. No a srdnatě bojuje také Jurský svět: Nadvláda. Za 4 dny si připsal další půlmilion a globálně už má na účtu skoro 997 milionů. Jestli se tady nepodaří k té miliardě nějak dokodrcat, tak soudruzi z marketingového oddělení někde zapomněli přitlačit. Za zmínku stojí, že celá série už překonala se všemi dosavadními filmy hranici šesti miliard, takže na kulaté číslo v nějaké podobě přece došlo.

A to je pro tento víkend vše. Ten příští nás bude zajímat hlavně to, jak si v zahraničí povede Jan Žižka. Konkurence bude jen minimální, takže kdo ví, třeba se podaří překonat i Top Gun ;-)

Titulní foto: Spider-Man: Bez domova

Zdroje: Deadline, Box Office Mojo, The Numbers

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest