Box Office: Krvavý Seveřan diváky do kin nepřilákal

Box Office: Krvavý Seveřan diváky do kin nepřilákal | Fandíme filmu
A24
Zobrazit dalších 9 obrázků
Divoký výstřel se nevyplatil, diváci dál chodí do kin raději na jistotu. Třeba na Ježka Sonica 2.

Rodinné animáky v kinech vesměs fungují. Na největší světový trh ve Spojených státech dorazili Zlouni a s 24 miliony se stali nejúspěšnějším filmem víkendu. Mezinárodně už je utrženo 63 milionů a celkem to dělá 87 mega celosvětově. To je pro nenápadný animák super výsledek a vzhledem k tomu, jak si dlouhodobě vedlo například Zpívej 2, můžeme od filmu očekávat, že si přijde na slušné peníze. Rozpočet se pohybuje někde mezi 70 a 80 miliony dolarů, což je na podobný snímek rozumné.

Na druhé příčce Ježek Sonic 2, tedy vlastně další záležitost pro celou rodinu. V USA film utržil za víkend 15 milionů, mezinárodně dalších 19. To nám dává americký součet skoro 146 milionů a celosvětový téměř 288. To znamená, že je z Ježka Sonica 2 momentálně třetí nejúspěšnější videoherní film v USA. Asi o sto tisíc nad ním je Uncharted a ještě o sto tisíc víc utržil v USA první Sonic. To znamená, že Uncharted už na špičku žebříčku nevystoupá. Za víkend dobrodružný snímek s Tomem Hollandem utržil necelý půlmilion a z kin se pomalu vytrácí (celosvětově snímek utržil zhruba 393 milionů, což vůbec není špatné). Ježek Sonic 2 se na vrchol amerického žebříčku usadí nejspíš už zítra, mezinárodně mu zatím patří 11. pozice a uvidíme, kam až se mu nakonec v globálním měřítku podaří vyšplhat.

I třetí místo amerického žebříčku tenhle víkend vlastně patří rodinné zábavě. Nicméně tentokrát nebudeme výsledky chválit, ale bědovat nad nimi. Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství se propadla o nepříjemných 67%. Už za první víkend v USA přitom utržila málo a tentokrát to bylo už jen chudých 14 milionů. Žádný jiný potterovský film se mezitýdně tak výrazně nepropadl. Značí to, že na premiéru vyrazili především skalní příznivci a širší veřejnost série zajímá už jen málo. Mezinárodně je zájem o něco vyšší, podařilo se utržit dalších 38 mega. Úhrn v USA prozatím dělá 67 milionů, celosvětový 280 milionů. Stále je ve hvězdách, jestli se snímku podaří vyšplhat alespoň na 400 milionů dolarů, ani to by však na záchranu série nemuselo stačit.

Smutné zprávy hlásí Seveřan. Ten sice má výrazně lepší recenze než Fantastická zvířata, avšak rozpočet byl na podobnou „artovku“ až příliš vysoký a diváci prostě nechodí. Za první víkend promítání v USA se podařilo utržit jen 12 milionů. Celosvětový úhrn je zatím 23,5 milionu dolarů. Podle různých zdrojů přitom snímek stál 70-90 milionů dolarů. Což je prostě šílená částka, vzhledem k tomu, že od prvního pohledu nejde o film se silným komerčním potenciálem. Aby šlo hovořit o úspěchu, Seveřan by musel utržit alespoň tak 200 milionů dolarů a to se prostě nestane. Smutné je, že podobné neúspěchy v Hollywoodu akorát přispívají k tomu, aby byl při schvalování projektů opatrnější a opatrnější.

Ani další „klubovka“ The Unbearable Weight of Massive Talent si nevedla nijak zářně. Recenze jsou i v tomhle případě slušné a snímek přináší zábavný koncept, kdy Nicolas Cage hraje nadsazenou verzi sebe sama a za tučný obnos přislíbí navštívit narozeninový večírek mocného mafiána, svého velkého fanouška. Diváci na cíleně bláznivého Cage v nějaké širší míře vyloženě natěšení nebyli, a tak se za první víkend v USA podařilo utržit jen 7 milionů. Celosvětově to zatím dělá 9,5. Hit z filmu nebude, ale rozpočet byl relativně rozumný (30 milionů), tudíž by po finálním započtení příjmů z kin i domácího videa nakonec snímek nemusel skončit ve vyloženě katastrofické ztrátě.

Že se i nemainstreamovým filmům může dařit potvrzuje Everything Everywhere All at Once. Akční sci-fi šílenost pozvolna týdnem za týdnem nabírá diváky a tentokrát z toho bylo velice hezkých 5,4 milionu dolarů. Celosvětově se dosud podařilo utržit 28,3 milionu. Zatím se naprostá většina lístků prodá v USA, ale pokud si snímek podobně dobře povede v budoucnu i mezinárodně, může si malá distribuční společnost A24 tleskat. Pomohla na svět skvěle hodnocenému filmu a pečlivou marketingovou a distribuční strategií jej dokázala dostat k divákům. Jen tak dál.

Sedmá pozice patří Ztracenému městu. To si připsalo další 4 miliony v USA a ještě 17 mega mezinárodně. To v úhrnu dělá už více než slušných 128 milionů dolarů. S původním námětem, bez nějakých gigantických efektů. Jestli snímek ještě pár týdnů vydrží ve svém tempu, dostane se o fous do plusu. Boxující kněz Mark Wahlberg a jeho Father Stu vytloukli při druhém týdnu nasazení z pokladen nevýrazné 3 miliony a celkem to dělá 13.

A v ostudných výkonech pokračují Morbius a Ambulance. Slaboučká komiksovka od Sony si za víkend připsala 2,2 milionu, celosvětově má na účtu 156 mega a zařadí se k nejslabším superhrdinským tržbám 21. století. Režisér Michael Bay v minulosti patřil ke spolehlivým hitmakerům, teď jeho Ambulance ve třetím víkendu nasazení neutržila ani 2 miliony a celkem zvládla jen 46. To jsou pro Baye celkem smutné konce a kdo ví, zda se z neúspěšné části svojí kariéry ještě dokáže vyhrabat.

Těsně mimo top desítku vypadl The Batman. Ten už je k vidění na domácím videu, ale pořád se mu ještě podařilo přihodit další 1,5 milionu dolarů a vytáhnout svou celkovou tržbu skoro na 759 milionů. Pro Warner Bros. a DC komiks je to jasný úspěch a signál, že netopýří muž diváky prostě táhne.

Příští týden čekáme menší ochlazení a hollywoodští účetní už budou napjatě čekat, jak se za dva týdny povede Doctoru Strangeovi 2.

Titulní foto: Seveřan

Zdroje: Box Office Mojo, The Numbers, Exhibitor Relations

Galerie: 10

Box Office: Krvavý Seveřan diváky do kin nepřilákal | Fandíme filmu Box Office: Krvavý Seveřan diváky do kin nepřilákal | Fandíme filmu Box Office: Krvavý Seveřan diváky do kin nepřilákal | Fandíme filmu Box Office: Krvavý Seveřan diváky do kin nepřilákal | Fandíme filmu Box Office: Krvavý Seveřan diváky do kin nepřilákal | Fandíme filmu Box Office: Krvavý Seveřan diváky do kin nepřilákal | Fandíme filmu Box Office: Krvavý Seveřan diváky do kin nepřilákal | Fandíme filmu Box Office: Krvavý Seveřan diváky do kin nepřilákal | Fandíme filmu Box Office: Krvavý Seveřan diváky do kin nepřilákal | Fandíme filmu Box Office: Krvavý Seveřan diváky do kin nepřilákal | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest