Box Office: Ježek Sonic 2 je v pokladnách terno, Morbius průšvih

Box Office: Ježek Sonic 2 je v pokladnách terno, Morbius průšvih | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Fantastická zvířata začala mezinárodní tažení slušně, o Michaela Baye už zájem není.

Minulý týden Ježek Sonic 2 vyběhl za zlatými bodíky mezinárodně, teď už má za sebou i premiéru na velkém americkém trhu. A slaví jednoznačný úspěch. 71 milionů, to je prostě parádní úvodní tržba. První Sonic během premiéry utržil pouze 58 milionů. Jenom šest filmů od začátku pandemie mělo silnější start. Mezinárodně film přihodil dalších 37 milionů a celosvětový součet už tak činí 141 milionů. Rozpočet pokračování přitom nijak dramaticky nenarostl, zvýšil se pouze o deset milionů dolarů (90 milionů celkem). Pokud tedy Sonic 2 nějak zásadně neztratí tempo, má slušnou šanci, že překoná prvního Ježka (319 milionů v úhrnu). A pozor, pokud jde čistě o americký trh, tam v tuto chvíli dva roky starý Ježek Sonic drží se 146 miliony prvenství mezi videoherními filmy. Na první příčce jej zřejmě už brzy vystřídá Uncharted, ale modrý rychlík teď zvedá hozenou rukavici a je docela dobře možné, že si společně s parádními výsledky dvojky prvenství zase po nějaké době vezme zpátky.

Mezinárodně byla tento víkend nejúspěšnější Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. Utržila na 22 trzích celkem 58 milionů dolarů. To je o dost víc, než se snímku předpovídalo, pořád ale zhruba poloviční výsledek oproti tomu, jak mezinárodně startovaly předchozí dva díly série. Pokud má příběh z čarodějnického světa pokračovat i nadále, bude muset v kinech ukázat zatraceně silnou výdrž a momentálně není tak docela zřejmé, nakolik je takový předpoklad reálný.

Když se vrátíme zpátky do USA, tak na druhé příčce žebříčku dělá ostudu Morbius. Film měl otřesné recenze a fanoušci si stěžují, že trailery slibují něco, co ve filmu není. Přesto tržby během úvodního víkendu nebyly úplně špatné. Diváci si mezi sebou nicméně komiksovku prostě nedoporučili, a tak film mezi víkendy spadl o kolosálních 74%! To znamená, že tento víkend Morbius v USA utržil pouze 10 milionů. Mezinárodně film spadl o 65% a utržil 15 milionů. Celosvětový úhrn v tuhle chvíli činí 126 milionů, a i když náklady na výrobu byly na komiksové poměry nízké (údajně 75-83 milionů), z filmu by nakonec přeci jen ještě mohl být propadák. Fanoušci by to mohli vnímat, jako dobré znamení. Jako nadějný příslib toho, že se studio Sony třeba konečně poučí. Bohužel, v tomhle případě by to mohlo znamenat spíš to, že se studio do všech svých komiksových filmů preventivně pokusí uměle nacpat Venoma nebo dokonce Spider-Mana, aby si vyšší návštěvnost zajistilo.

Na třetí příčce klíčového amerického trhu je tentokrát Ztracené město. Tentokrát se podařilo utržit 9 milionů a celosvětový součet je prozatím 78 milionů. Film sice nebyl o moc levnější než Morbius, takže se také musí pěkně ohánět, pokud se chce zaplatit, nicméně Sandra Bullock a Channing Tatum pořád mají premiéru na řadě velkých mezinárodních trhů před sebou, takže je šance, že studio Paramount na snímku nakonec tratit nebude. Zároveň platí, že film je původní – nevznikal podle žádné známé značky. Pozitivní výsledek je tak pro budoucnost schvalování hollywoodských projektů o to cennější.

Jaké projekty manažeři do výroby naopak nepustí, by mohly signalizovat výsledky Ambulance. Akční film Michaela Baye s Jakem Gyllenhaalem a trailery plnými explozí publikum prostě neláká. Premiérový víkend v USA přinesl ani ne 9 milionů dolarů a celosvětový úhrn činí 31 mega. Tady zřejmě od finančního průšvihu nepomůže ani střízlivý rozpočet (40 milionů). Bay má za sebou slušnou řádku neúspěchů. Ambulance v pokladnách nejspíš prodělá. Tři roky stará akce 6 underground: Tajné operace si vedla na Netflixu tak bídně, že se streamovací gigant rozhodl zamítnout zvažované pokračování. Transformers 5 v roce 2017 měli dost nízké tržby na to, aby celá série byla restartovaná. A válečný snímek 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází měl v kinech také slabé výsledky. Jsem tedy celkem zvědavý, kdo dá Bayovi další příležitost a jak velký rozpočet mu k tomu svěří.

The Batman při 6. víkendu promítání v USA utržil dalších 6,5 milionu dolarů. V USA dosáhl na 359 milionů, celosvětově na 735 milionů. To z něj dělá 4. nejúspěšnější DC komiksovku v USA (čerstvě byl překonán Joker) a 8. nejúspěšnější celosvětově. O mnoho výš už snímek neporoste, ale na první díl série je to skvělý výsledek.

Zatleskat musíme nezávislé akci Everything Everywhere All at Once. Ta se po limitovaném nasazení v několika málo kinech dočkala uvedení napříč Spojenými státy a nenápadný snímek utržil krásných 6 milionů. Úhrnně to dělá 8,4 milionu a film nadále provázejí jen ty nejlepší ohlasy. Poctivou mravenčí prací se tak snad nakonec nějak podaří zaplatit pětadvacetimilionový rozpočet. Na sedmé příčce žebříčku je již zmiňované Uncharted. To se promítá už osmým týdnem. Tentokrát film utržil 2,6 mega a celkem má nahrabáno 383 milionů. Natáčení dvojky můžete brát prakticky jako hotovou věc. Tom Holland se nevysvětlitelně drží také se Spider-Manem: Bez domova, jenž je i 17 týdnů od premiéry nevysvětlitelně stále v top tenu. Ale brzy z něj asi definitivně zmizí, protože tentokrát utržil už jen něco přes 600 tisíc. Celková suma se vyšplhala na 1,891 miliardy.

Asi naposledy píšeme o trvalce Zpívej 2. Tentokrát se za víkend podařilo utržit jen 220 tisíc a animák začíná přicházet o kinosály. Za celou dobu promítání se podařilo překonat kulatou hranici 400 milionů. Tím se od začátku pandemie může pochlubit jen 9 dalších hollywoodských bijáků. Klobouk dolů. Zpívej 2 z top desítky vypadlo, vrcholek žebříčku tak spolu se Spider-Manem uzavírají mezinárodní hity Jujutsu Kaisen 0: The Movie (0,8 milionu za tento víkend v USA, celosvětově už 188 milionů) a RRR. Indická akce možná v USA tentokrát utržila pouze půl milionu, ale celkem se ve Státech podařilo utržit 13,6 milionu, což je na titulkovaný film super výsledek. Celosvětově pak bylo překonáno kulatých 10 miliard indických rupií, což dělá zhruba 132 milionů amerických dolarů. Jde o třetí nejúspěšnějších výsledek v historii indického filmu.

Příští víkend se podíváme na to, jak si Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství povedou po premiéře v USA a jestli dokáže kritiky chválený Seveřan zaujmout také širší publikum. A Hollywod také začíná pošilhávat po květnové premiéře Doctora Strange 2, který má nejlepší předprodeje vstupenek od Spider-Mana: Bez domova.

Titulní foto: Ježek Sonic 2

Zdroje: Deadline I, II, III, The Numbers, Box Office Mojo, Exhibitor Relations Co.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest