Box Office: Fantastická zvířata kouzlí v kinech méně a méně

Box Office: Fantastická zvířata kouzlí v kinech méně a méně | Fandíme filmu
Warner Bros.
Ježek Sonic se v pokladnách drží, Morbius bude patřit mezi nejslabší komiksovky.

Po mezinárodním uvedení se Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství dostala na lukrativní americký trh. Za první víkend snímek utržil za mořem 43 milionů dolarů. To je o chloupek víc, než se očekávalo, ale pořád výrazně míň, než předchozí dva díly série (74 milionů a 62 milionů). Mezinárodně se dařilo o něco lépe, když film tento víkend vstoupil na řadu dalších trhů a utržil téměř 72 milionů. Celkově už mezinárodní celosvětové tržby dělají 193 milionů, což je zhruba o čtvrtinu méně, než se za podobně dlouhou dobu promítání dařilo utržit předchozím dílům. Spekuluje se, že v USA by film mohl dosáhnout až na 100 milionů, celosvětově na 400.

Pokud by se jednalo o nějaký náhodný film, tak by šlo mluvit o slušném výsledku. Bijáky z potterovského světa by však pro studio Warner měly být tahounem. Snímek navíc byl příliš drahý – stál 200 milionů dolarů. Pro nižší tržby můžeme hledat řadu důvodů. Na rozdíl od Harryho Pottera nemají Fantastická zvířata úspěšnou knižní předlohu. Filmy mají horší recenze. Horší divácká hodnocení. Natáčení provázejí veřejně propírané komplikace, jednotlivé členy štábu skandály. Další budoucnost série je nejistá, zachránit by ji mohlo, pokud z „Brumbála“ bude hit na HBO Max, popřípadě pokud se podaří seškrtat náklady.

Na druhou příčku se v USA tento víkend dokutálel Ježek Sonic 2. Utržil dalších 30 milionů. To je oproti úvodnímu víkendu docela slušný sešup, ale stále o něco lepší výsledek, než měl při druhém týdnu promítání první Sonic. Ve Spojených státech už je celkem utrženo 119 milionů, a tak je tržba prvního dílu (148 mega) na dohled. Globálně je prozatím v kasičce 231 milionů, takže světové překonávání prvního filmu série ještě chvíli potrvá. Tak či tak si pokračování videoherní série zapsalo už teď úspěch, protože rozpočet se pohyboval jen někde kolem stovky.

Ztracené město už se promítá čtvrtým týdnem a páru ztrácí docela pozvolna. Tentokrát se podařilo urvat 6,5 milionu a v USA to celkem dělá 78 milionů a celosvětově 88 milionů. Snímek stál kolem 70 milionů a stále jej uvedení na několika větších trzích teprve čeká. Při závěrečném účtování by tak producenti mohli skončit na svém. Povést by se to snad mohlo také sympatické akční zběsilosti Everything Everywhere All at Once. Ta dostala v USA k dispozici dalších skoro 1000 kin k dobru a film za víkend utržil už 6 milionů dolarů, tedy zase o něco víc než posledně. Celosvětově je na účtu 18 milionů, i když se zatím prakticky nepromítalo mimo Spojené státy. Snímek by potřeboval příjmy ideálně ztrojnásobit, aby se dalo hovořit o regulérním malém hitu. I tak půjde o alespoň 6. nejlepší tržbu pro malé snaživé studio A24, které se zaměřuje na extrémně zajímavé autorské filmy s menším rozpočtem.

Na Velikonoce často zkoušejí zabodovat nějaké křesťanské filmy. Tentokrát šel do kin Father Stu, příběh boxera, z nějž se stane kněz. I když v hlavní roli vystupoval Mark Wahlberg, diváci nijak zvlášť zvědaví nebyli. Film za víkend utržil 5,7 milionu, za celé své dosavadní prodloužené velikonoční nasazení 8 milionů. Na velké tržby to nevypadá, zvlášť když lze předpokládat, že u podobného typu filmu budou mimo USA nižší, než na domácí půdě. Hranice úspěchu a neúspěchu tak bude tenká a bude se plně odvíjet od výše rozpočtu. Tu zatím neznáme.

Až na šestou pozici víkendového žebříčku se propadl Morbius, který se promítá teprve třetím týdnem a posledně byl druhý. Tento týden tržba ani ne 5 milionů. A bude jen hůř, protože film pro nízký zájem ztrácí kinosály. Mezinárodně utrženo dalších necelých 7 milionu a úhrn v USA činí 65 mega a celosvětově 146 mega. Rozpočet sice nebyl nejvyšší, přesto jde po všech stránkách o průšvih. Takhle nízké tržby studia od komiksovek prostě nečekají. A slabě si vede také Ambulance Michaela Baye. Při druhém víkendu amerického promítání utržila 4 miliony a dohromady má na účtu 40. To by bylo fajn při polovičním rozpočtu. Tady ale náklady byly právě čtyřicetimilionové, a tak by film potřeboval svoje tržby ještě zdvojnásobit, pokud by se měl dostat na nulu. Zatím tahle varianta nepůsobí realisticky.

Na osmé pozici The Batman s necelými 4 miliony. Celkem už se podařilo překročit krásných 365 milionů v USA 751 milionů celosvětově. V Americe jde o 4. nejúspěšnější DC komis, po Temných rytířích a Wonder Woman. Celosvětově se před The Batmana vměstnali ještě Aquaman, Joker a Batman v Superman. Zajímavé je, jak si Robert Pattinson vedl v porovnání s dalšími celovečerními úvody nového hrdiny. Lépe si vedli pouze Joker (1,082 miliardy), Venom (856 milionů), Spider-Man (821 milionů), Deadpool (784 milionů), Strážci Galaxie (770 milionů) a Amazing Spider-Man (757 milionů). A Amazing Spider-Mana by The Batman ještě mohl stihnout překonat, i když už příští týden zamíří na domácí video. Dotáhnout to do TOP šestky nejsilnějších superhrdinských startů, to není pro Pattinsona a spol. vůbec špatný výsledek.

A pak už stojí za řeč pouze Uncharted. Videoherní film v USA během víkendu utržil další zhruba milion dolarů, v Americe má na účtu téměř 145 milionů a celosvětově 389. Začíná tak být vážně ohroženo, že by se kdy snímek stal nejvýdělečnějším videoherním filmem v USA. Do překonání Ježka Sonica (146 milionů) na první příčce chybí ještě tak pět dní a za tu dobu už by novým králem žebříčku mohl být Ježek Sonic 2, jenž následně bude svůj náskok na špici už jen zvyšovat. Celosvětově Uncharted mezi videoherními filmy končí na 4. pozici a svoje postavení už nezlepší. Naopak se nejspíš bude muset připravit na odsunutí Ježkem Sonicem 2.

Příští týden uvidíme, zda bude americké publikum zvědavé na Seveřana. Zatím se film promítal asi na tuctu mezinárodních trhů, z nichž zatím přišla tržba 3,3 milionu. To pro nákladný historický epos nevěstí mnoho dobrého.

Titulní foto: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

Zdroje: Exhibitor Relations Co., Box Office Mojo, The Numbers, Deadline I, II

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest