Oscary 2019 ohrožovaly "zlepšováky". Zastavili je Tarantino a další tvůrci

Oscary 2019 ohrožovaly "zlepšováky". Zastavili je Tarantino a další tvůrci | Fandíme filmu
Kompletní souhrn všech přešlapů, které Oscary na letošní rok plánovaly. Poslední nesmysl jim rozmluvili až přední hollywoodští filmaři v čele s Tarantinem či Scorsesem.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Kritika mířila už na praktické hledisko celého nápadu. V době internetu skončí jména vítězů na Twitteru okamžitě po jejich vyhlášení, všechny čtyři kategorie by tak během televizního vysílání ze záznamu postrádaly moment překvapení. Navíc v momentě, kdy v televizi běží reklamní přestávka, se polovina sálu sebere a běží na záchod nebo na bar (v sále se nesmí pít ani jíst a tři hodiny nejsou úplně krátká doba). Takže buď by se ceny pro čtyři nešťastné kategorie rozdávaly v atmosféře hlučícího poloprázdného sálu nebo by pořadatelé nutili hosty sedět na svých místech déle, než by si třeba přáli.

No a pak je tu otázka důstojnosti. Jestli mají být Oscary oslavou filmových tvůrců a cenou uznání pro celou řadu nenápadných pracantů za kamerou, které na obálkách magazínů nikdy neuvidíme, pak je snaha o vystrčení několika cen do reklamní pauzy od základů chybná. To si krom většiny filmových novinářů myslí i samotní filmaři, kteří nehodlali mlčet a veřejně proti rozhodnutí Akademie vystoupili.

Proti upozadění čtyř cen vystoupily oficiálně střihačská i kameramanská část Akademie, řada jednotlivců a také sdružení filmařů, kteří se společně podepsali pod otevřený dopis, ve kterém Akademii vyzvali, aby od svého rozhodnutí ustoupila. Pod dopisem mimo jiných byli podepsaní například Quentin Tarantino, Roger Deakins, Martin Scorsese, Janusz Kaminski a desítky dalších. Mnoho protestujících filmařů upozornilo na prostou skutečnost, že film natočíte bez hudby, zvuku, triků i herců, ale bez kamery a střihu jej (v drtivé většině případů) prostě nenatočíte. Jsou to dvě klíčové disciplíny, které odlišují film od literatury či divadla.

Nu a co se nestalo, několik dní od tvrdé kritiky vedení Akademie vydalo suchou zprávu, že všechny ceny budou uděleny normálně v přímém přenosu, tak jako v předchozích letech. Všechny snahy Akademie (či snad stanice ABC) o razantní změny pochybného smyslu tak tvrdě narazily a rámcově vše zůstává při starém. Vše, co letos bude jinak, zřejmě bude souviset čistě s moderátorem. Ten zkrátka bude chybět, je tedy otázkou, co přesně letošní ročník uvede. Jinak ale můžeme čekat, že pokud stále platí, že letošní předávání má být jen tříhodinové, tak z přenosu zkrátka a dobře zmizí všechny moderátorské skeče, které v minulosti vždy stejně měly rozporuplnou diváckou odezvu.

Ve výsledku se tak změnilo málo, fanoušci Oscarů dostanou plus minus to, co doposud, potenciálně i s drobným zlepšením. Jen to nikdo z organizátorů nevymyslel přímo, ale došlo se k tomu sledem pokusů, omylů a (ne)šťastných náhod, za které si Akademie a ABC akorát tak vysloužili kritiku. Můžeme jen doufat, že se z letošní série fiasek organizátoři poučí a do budoucna budou k pokusům o změnu přistupovat s rozumem.

« Předchozí kapitola

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest