Oscar: Předávání filmové ceny čekají zásadní změny

Oscar: Předávání filmové ceny čekají zásadní změny | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Akademie se chce daleko víc zavděčit obyčejným divákům.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Předávání Oscarů dlouhodobě bojuje o diváckou pozornost. V posledních letech jsme mohli vidět hned několik změn. Rozšíření nominovaných v hlavní kategorii na deset mělo zajistit, že se do klání dostanou nějaké velkofilmy. (Pravidlo bylo přijaté potom, co Temný rytíř nebyl nominovaný). To tak docela nevyšlo a akademici místo velkofilmů jednoduše nominovali větší množství takových snímků, jaké nominovali doposud. Společně s hnutím #OscarsSoWhite a vytrvalým upozorňováním na to, jak je Akademie homogenní, se pak začalo volící těleso rozšiřovat, omlazovat a doplňovat o větší množství žen a zástupců minorit. To možná pomohlo v očích médií, která ocenila výhry (či nominace) menších, rozmanitějších projektů, na druhou stranu větší množství nominovaných okrajových filmů nepřitahuje diváky.

Přichází tedy další kolo změn. Přijaty byly celkem tři. Jedna pouze posouvá ceremoniál roku 2020 z 23. na 9. února. To je změna naprosto marginální, ale teoreticky může pomoci oscarovým filmům k lehce vyšším tržbám. Předávání v roce 2019 se uskuteční 24. února, tam je to beze změny. Ale pojďme na to důležitější. Délka přenosu se smrskne na tři hodiny, což by mělo udělat Oscary stravitelnější pro publikum po celém světě. Minimálně pro nás v redakci je tohle plus, při oscarové noci nebudeme končit v šest ráno, ale už ve čtyři ;-). Jestli to bude znamenat větší soustředění na vlastní ceny a menší pozornost pro scény různorodé kvality, pak jedině dobře.

Stále se bude předávat 24 kategorií, ale dojde k zásadní změně! Některé kategorie se nebudou předávat během přímého přenosu, ale během reklamních přestávek. V pozdějších částech přímého přenosu bude z těchto okamžiků divákům puštěn sestřih toho nejlepšího. To upřímně řečeno zní jako dobrý nápad. Soutěžící kupříkladu z kategorií krátkých filmů zná málokterý divák a večeru při jejich vyhlašování často padá řetěz. Na druhou stranu, jestli to odnesou třeba technické kategorie, bude to pro nás, filmové nadšence, tak trochu škoda. Ale show must go on.

Další kapitola »

Galerie: 2

Oscar: Předávání filmové ceny čekají zásadní změny | Fandíme filmu Oscar: Předávání filmové ceny čekají zásadní změny | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest