Oscary 2019 ohrožovaly "zlepšováky". Zastavili je Tarantino a další tvůrci

Oscary 2019 ohrožovaly "zlepšováky". Zastavili je Tarantino a další tvůrci | Fandíme filmu
Kompletní souhrn všech přešlapů, které Oscary na letošní rok plánovaly. Poslední nesmysl jim rozmluvili až přední hollywoodští filmaři v čele s Tarantinem či Scorsesem.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Bylo rozhodnuto, že se večer obejde bez moderátora. Později se Akademie pokoušela tvrdit, že vynechání moderátora je vlastně pozitivní, protože se tak podaří zkrátit délku pořadu. Večer bez moderátora už v minulosti proběhl, takže to asi není ten největší problém.

Další kritiku Akademie schytala za to, že se snaží mezi předávající narvat co nejvíc celebrit, na úkor loňských vítězů, kteří v řadě kategorií ceny tradičně předávají. Nakonec se pár loňských vítězů sešlo, ale opět to celé působí jako hledání nějakých zázračných zlepšováků. Jako by si někdo naladil Oscary jen proto, že se doslechl o tom, že jeho oblíbený herec bude asi na minutu na pódiu, aby předal někomu sošku…

S šetřením času a posílení hvězdnosti večera měl souviset i další krok: V jednu chvíli to vypadalo, že během večera zazní pouze dvě z pěti písní nominovaných na Oscara. (Samozřejmě ty se slavným interpretem). Co si budeme povídat, málokdy je jakákoliv píseň v rámci večera podstatná, nicméně uvést některé a jiné vynechat, to působí vůči vynechaným písním poněkud neuctivě. Ozvaly se přední hudební osobnosti Hollywoodu v čele s Lady Gaga a Linem-Manuelem Mirandou a Akademie ustoupila a nechá zaznít všech pět písní. Bude to ale takový podivný kočkopes, kdy například skladbu The Place Where Lost Things Go z Mary Poppins nezazpívá Emily Blunt, ale Bette Midler.

Téma krácení ceremoniálu bylo za poslední rok obecně asi nejvýbušnější, hned po snaze o zavedení Oscara pro blockbustery. Akademie se zavázala, že udrží délku večera na třech hodinách. Loňské předávání trvalo skoro čtyři hodiny. Opět jde o krok, jehož samotná podstata je značně diskutabilní. Ano, pro nás evropské fanoušky je příjemné, že se dostaneme do postele o hodinu dřív. Ale v domovských Spojených státech? Opravdu rozhoduje o tom, zda se někdo bude nebo nebude dívat na Oscary délka pořadu? To asi těžko, že ano.

Způsob, jakým se Akademie pokusila slavnostní večer zkrátit, je nicméně ještě nešťastnější. Už loni v létě poprvé připustila, že některé ceny předá v reklamních pauzách a během televizního přenosu odvysílá dodatečně jen sestříhaný záznam. Opět si můžeme klást otázku, jestli tenhle krok v praxi dává jakýkoli smysl. Kolik času se takto může ušetřit? Maximálně několik minut? Má potom smysl se něčím takovým zabývat? Nicméně, neznali jsme přesné detaily, a tak ve světle dalších potíží tenhle problematický plán Akademie poněkud zapadl.

Zkraje února konečně Akademie začala oznamovat podrobnosti a v tu ránu následovala vlna nevole. Bylo oznámeno, že během reklamních přestávek budou rozdány ceny za kameru, střih, masky a nejlepší krátký film. Ze záznamu pak měly být odvysílány během večera zkrácené verze jednotlivých momentů, které by ponechaly v celku pouze děkované řeči, zatímco příchod na pódium a další „zbytečné“ momenty by se vystřihly.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest