Zlaté glóby vs. Oscaři: Ze kterých kategorií lze dobře vyvodit vítěz plešounů?

Zlaté glóby vs. Oscaři: Ze kterých kategorií lze dobře vyvodit vítěz plešounů? | Fandíme filmu
Warner Bros.
Statistický výlet do historie filmových cen aneb kteří vítězové se překrývají?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Nejlepší režie

Velmi podobná situace jako u nejlepšího filmu se ve sledovaném období naskýtá i u kategorie nejlepšího režiséra. Za 18 let jich totiž Glóbus i Oscara ve stejném roce zvládlo získat hned 9 šťastlivců. V případě Glóbu se u režisérů neřeší žádné žánrové škatulky, všichni jsou seřazeni v jedné kategorii. Obě sošky se přitom ve sledovaném období podařilo vyhrát těmto tvůrcům:

ÚSPĚŠNÍ REŽISÉŘI NA GLÓBECH I OSCARECH

  • 2004 - Peter Jackson (Pán prstenů: Návrat krále)
  • 2005 - Clint Eastwood (Million Dollar Baby)
  • 2006 - Ang Lee (Zkrocená hora)
  • 2007 - Martin Scorsese (Skrytá identita)
  • 2009 - Danny Boyle (Milionář z chatrče)
  • 2014 - Alfonso Cuarón (Gravitace)
  • 2016 - Alejandro G. Iñárritu (The Revenant – Zmrtvýchvstání)
  • 2017 - Damien Chazelle (La La Land)
  • 2018 - Guillermo del Toro (Tvář vody)

V tomto ohledu stojí za to zmínit hned tři zajímavosti. Tou první je skutečnost, že v posledních třech letech se posloupnost Glóbus -> Oscar v režijní kategorii vždy vyplnila. Za zmínku pak stojí také roky 2003 a 2013. V tom prvním se pozdější oscarový laureát Roman Polanski (Pianista) do šestice režisérů nominovaných na Glóbech vůbec nedostal. O deset let později se pak odehrála jiná anomálie, když vítěze Glóbů Bena Afflecka Akademie při oscarových nominacích úplně opomenula. A to i přes fakt, že opanoval i ceny cechu režisérů (Directors Guild of America) a jeho Argo bylo i králem oscarové noci. Bráno lehce statisticky, lze říci, že vítěz zlatého Glóbu má zhruba padesátiprocentní šanci, že získá také Oscara. Po lednovém ceremoniálu se z něj stává hlavní oscarový favorit, chleba se však láme především až u zmiňovaného asociace režisérů, která zpravidla vítěze nasměruje i k Oscarovi (ať už vyhrál Globus či nikoliv). A kdo je zatím volbou číslo jedna pro nedělní večer u zámořských analytiků? Momentálně nejčastěji ukazují na Alfonsa Cuaróna za jeho virtuozní režii snímku Roma.

Herec v hlavní roli

Hlavní herecké kategorie jsou podobně jako ty u nejlepšího filmu na Glóbech děleny do dvou žánrových škatulek. Z lednového ceremoniálu tak zpravidla vzejdou dva hlavní favoriti na Oscara, kteří si to o nejprestižnější sošku rozdají tváří v tvář. To, že jeden z nich zvítězil, se za posledních 18 let stalo hned ve 14 případech. Ony 4 výjimky se pak datují do let 2001, 2002, 2003 a 2009.

Přitom od doby, kdy se tak stalo naposled, a Colinu Farrellovi s Mickey Rourkem vypálil rybník Sean Penn za ztvárnění Harveyho Milka, uplynulo už 10 let. Co tedy poradit potenciálním sázkařům? Po rozdání Glóbů se u hlavních herců zaměřit na oba laureáty a ideálně vsadit na jednoho z nich. Nedávná historie přitom ukazuje, že úspěšnější bývají zpravidla protagonisti z dramat. Muzikál či komedie předurčily k úspěšné jízdě za Oscarem pouze dva uchazeče, a to Jamieho Foxxe (Ray) a Jeana Dujardina (Umělec). Nemluvě o tom, že i oscaroví laureáti v letech 2001-2003 byli všichni na Glóbech nominováni v kategorii dramatu.

Letos to v ní vypadá na nelítostný souboj dvou zpívajících pánů paradoxně nominovaných právě v dramatu – Ramiho Maleka za Bohemian Rhapsody a Bradleyho Coopera za Zrodila se hvězda. Klidně jim ale může ve finále (tedy až na Oscarech) vypálit rybník Christian Bale, který se proměnil téměř k nepoznání, když ztvárnil bývalého amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho ve snímku Vice. Ten je nominovaný v žánru komedie a muzikálu.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest