Zlaté glóby vs. Oscaři: Ze kterých kategorií lze dobře vyvodit vítěz plešounů?

Zlaté glóby vs. Oscaři: Ze kterých kategorií lze dobře vyvodit vítěz plešounů? | Fandíme filmu
Warner Bros.
Statistický výlet do historie filmových cen aneb kteří vítězové se překrývají?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Oscarová sezona se dá v jádru rozdělit na dvě fáze. První je zasvěcená kritické obci, ta druhá pak patří samotným filmovým tvůrcům. Vzhledem k tomu, že se právě nacházíme na začátku ledna, znamená to, že se právě blíží vrchol fáze číslo 1 – Zlaté glóby. Nominace na ně už měsíc známe a slavnostní předávání přešlapuje v předsíni (vše proběhne v noci z této neděle na pondělí), proto si dnes na tato ocenění posvítíme blíže. Šance jednotlivých nominovaných tentokrát necháme stranou, probereme si totiž to, jak moc předurčuje úspěch na Glóbech film či tvůrce k následnému zisku Oscara.

Vzhledem k nemalému počtu kategorií se přitom zaměříme jen na ty nejpodstatnější. Kromě filmu a režie si tak posvítíme i na herecká odvětví. Uděláme si proto malý statisticko-historický exkurz a podíváme se, kolika procentům filmů či tvůrců se podařilo vítězství na Zlatých glóbech následně zhmotnit i v zisk Oscara. Důležité v tomto ohledu bude i časové ohraničení, jako nejjednodušší se jeví vymezit naše sledované období přelomem milénia, činí tak ostatně i celá řada zámořských oscarových expertů. Odkazují se přitom na některé změny v systému hlasování či termíny udílení různých cen, klíčovým rokem pro tento článek tak budiž rok 2001.

Srovnávání nesrovnatelného?

Ještě než se do jednotlivých kategorií pustíme, zmiňme ještě několik důležitých poznámek. Ne nadarmo byla na začátku řeč o dvou fázích sezony filmových ocenění – minimálně u porovnání Glóbů a Oscarů lze najít hned několik významných rozdílů. Zatímco o Glóbech rozhoduje odborná veřejnost, konkrétně pak asociace zahraničních novinářů (Hollywood Foreign Press Asociation, dále už jen HFPA) u Oscarů je to Akademie, čili samotní tvůrci. Ti jsou naopak z drtivé většiny americké národnosti, výrazně odlišný je také počet členů hodnotitelských sborů. V případě HFPA se jedná o pouhou zhruba stovku žurnalistů, u Akademie je to pak přes 7 tisíc členů.

Na první pohled se tak může zdát, že srovnáváme nesrovnatelné. Navíc to umocňuje skutečnost, že na Glóby hned u několika kategorií rozdělují filmy na dramata a komedie či muzikály. I přes tyto peripetie se však poměrně často stane, že daný snímek či tvůrce zaboduje na obou frontách a doslova si podmaní sezonu filmových ocenění. Pojďme se tedy podívat na statistiky z posledních let, zda nám napoví, na koho můžeme ještě před oznámením oscarových nominací letos sázet.

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest