Black Panther: Disney oznámil, na které oscarové kategorie zaútočí

Black Panther: Disney oznámil, na které oscarové kategorie zaútočí | Fandíme filmu
Marvel Studios
Disney s Marvelem definitivně odstartovali oscarovou kampaň a na oficiální stránce vypisují, na které všechny nominace se pokusí dosáhnout.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Můžeme diskutovat o tom, zda se snímek natáčený poměrně tradičním marvelovským stylem (většinou před zeleným pozadím, kdy často většinu obrazu vyplňují jedničky a nuly) může poměřovat se skutečně artistně natočenými bijáky, nicméně je pravda, že Akademie má ráda příběhy. A Rachel Morrison byla nominovaná kameru už loni za Mudbound. Žena, která dva roky po sobě boduje se snímky s černošskou tematikou? To přece zní jako dobré PR…

Snímek chce Disney nominovat také za nejlepší střih, což osobně vnímám jako slušnou drzost, když si vzpomenu na to, jak střih svojí zběsilostí kazil řadu akčních scén (a nic si nenalhávejme, akční je tenhle film především).

Nejlepší výprava? Tam by naopak nominace mohla být téměř tutová, snímek připravený ve stylu afrofuturismu, nabízí pohled na fiktivní mix africké tradice s futuristickou technikou, jaký se na plátnech jen tak nevidí. Pro kostýmy a masky můžeme zopakovat prakticky totéž.

U mixu a střihu zvuku jsem naopak naprosto bez názoru, v paměti mi neutkvělo nic, co by snímek zvukově nějak odlišovalo, pokud opomineme různé rituální pokřiky a (na blockbuster) netradiční hudební doprovod, který je obohacený o řadu afrických hudebních vlivů. Pokud jde o hudbu, Akademie často bývá spíš tradicionalistická, ale třeba ji tohle vykročení z řady zaujme.

No a pokud jde o nominaci na Oscara za nejlepší triky, tady by měla Akademie vzít rozum do hrsti a hledat někde jinde. Jasně, tým trikařů je zodpovědný za to, že neexistující Wakanda byla přivedená k životu, na druhou stranu je také zodpovědný za hnusné akční finále, na kterém je strašně vidět, že chyběly jak čas, tak peníze (a místy nejspíš i nápady).

V kategorii herečky v hlavní roli se snímek bodovat nepokouší (dává to smysl, žádná z dam nad ostatní opravdu nevyčnívala), jinak to ale Marvel vzal skutečně kobercově. Což má svoji logiku, opticky to může snímku zvyšovat prestiž, vyvolávat dojem, že je opravdu nominací hodný.

V kolika kategoriích nakonec Black Panther vytouženou nominaci reálně získá, je prozatím ve hvězdách. Možná nakonec Akademie ukáže vlídnou tvář jen v několika málo technických kategoriích, jak to obvykle u blockbusterů bývá. Anebo snímek skutečně nabere tempo a získá nominaci i v několika kategoriích hlavních. Záležet bude především na síle konkurence, tak uvidíme, co podzimní oscarová sezona ještě přinese.

« Předchozí kapitola

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest