Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna

Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 10 obrázků
Gunn nebude točit Strážce Galaxie 3 ani žádným dalším způsobem pracovat pro Marvel.

James Gunn byl jedním z výkonných producentů Avengers 4, psal scénář Strážců Galaxie 3, které měl také režírovat a do budoucna měl být klíčovou osobností při plánování dalších vesmírných Marvel filmů. Tohle vše je tedy pasé, protože společnost Disney s ním rozvázala smlouvu. Pro tuto chvíli není známo, jak Marvel naloží se třetími Strážci.

Gunn se často na sociálních sítích pouštěl do křížku s příznivci prezidenta Trumpa a konzervativci nejrůznějšího kalibru (od umírněných po extremisty). Konzervatici, jako jistý Mike Cernovich (známý pro hledání špíny na svoje názorové oponenty) nebo web The Daily Caller (kontroverzní server, který zpochybňuje globální oteplování, schvaluje útoky na demonstranty apod.) zvolili taktiku „nejlepší obrana je útok“ a vytáhli na světlo deset let staré Gunnovy tweety, ve kterých režisér a scenárista vedl nekorektní vtipy, mimo jiného na téma pedofílie a znásilnění. V některých případech se Gunnovy kritici snažili tvářit, jako by Gunn sám byl do pedofilie nějak zapletený.

Gunn reagoval sérií tweetů, ve které uvedl, že před lety sám sebe vnímal jako provokatéra a záměrně vtipkoval na tabuizovaná témata, která vyvolávají rozhořčení. Od té doby se vyvinul jeho styl humoru, styl práce, ale vyvinul se i on sám jako člověk. Netvrdí, že je lepší, ale rozhodně je jiný a snaží se svoji práci daleko víc prodchnout láskou, daleko míň hněvem. Už dávno neříká věci jen proto, že jsou šokující a dokážou vyvolat odezvu. Také zdůraznil, že žádný z nekorektních vtipů neprožil ve skutečném životě. Dnes už podobné vtipy nepoužívá, cítí se jako lepší člověk i tvůrce a přeje lásku všem.

Disney jednal zcela nekompromisně. Předseda Disney Studios Alan Horn vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že urážlivé chování a vyjádření odhalená na Jamesově Twitteru jsou neobhajitelná a neslučitelná s hodnotami studia Disney. Proto s ním ukončilo všechny obchodní vztahy. Gunn také nevystoupil na Comic-Conu, kde měl původně propagovat hororový snímek, který produkuje.

V reakci na svůj vyhazov od Disneyho (Marvelu) Gunn napsal, že jeho deset stará slova byla naprosto neúspěšným pokusem nešťastné snahy být provokativní. Od té doby svých slov mnohokrát litoval, protože byla hloupá, nebyla vtipná, byla silně necitlivá a v žádném případě tak provokativní, jak doufal. Zároveň také neodrážejí to, jakým člověkem je dnes a už je po nějakou dobu. Nehledě na to, kolik času uplynulo, však rozumí a přijímá Disneyho obchodní rozhodnutí. I po tolika letech bere plnou odpovědnost za to, jak se před lety choval. Nabídnout může jen upřímnou lítost a příslib, že se nadále bude snažit být co nejlepších člověkem – otevřeným, chápajícím a daleko rozvážnějším při jakýchkoliv veřejných vyjádřeních. Všem ve filmovém průmyslu i mimo něj se omlouvá.

Co k tomu dodat závěrem? Marvel i Disney přesně věděli, jakou prostořekou minulost za sebou Gunn měl, když jej v roce 2012 najímali. Už před lety se Gunn veřejně omlouval za svoje kontroverzní výroky a tehdy to zjevně nevadilo. V dnešní společensky zjitřené atmosféře asi nijak nepřekvapí, že si Disney rozhodl ulehčit život a vyhozením Gunna se vyhnul kritice konzervativců či tvrzením o dvojích standardech (viz nedávné vyhození Roseanne Barr za její konstantní rasistické řeči). I tak Gunnovo vyhození působí pokrytecky a zároveň trochu děsivě. Podobný krok může zavést nepříjemný precedent, kdy se z Hollywoodu začne stávat bezpohlavní místo, kde nejvíc práce dostanou tvůrci bez názoru a ti s názorem raději budou mlčet, aby nějaký samozvaný ochránce veřejného blaha nezačal zkoumat, jestli náhodou ve školce někomu nepošlapali bábovičky.

Zdroje: Mike Cernovich, James Gunn, THR, The Daily Caller, Deadlie

Galerie: 11

Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna | Fandíme filmu Strážci Galaxie 3: Disney vyhodil režiséra Jamese Gunna | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest