Black Panther chce Oscara v hlavní kategorii

Black Panther chce Oscara v hlavní kategorii | Fandíme filmu
Marvel Studios
A dočkáme se předávání Oscara pro "nejlepší populární film" už v příštím roce?

Když bylo oznámeno, že Akademie filmového umění a věd zavádí „Oscara pro nejlepší velkofilm“, začalo se spekulovat o tom, zda jedním z dílčích důvodů není snaha o to, aby byl za každou cenu nominovaný Black Panther. Ať už proto, že se Akademie může bát dalšího nařknutí z rasismu, pokud by nominovaný nebyl, proto, že Akademie doufá, že obří fanouškovská základna filmu přitáhne nové diváky k televiznímu přenosu, anebo proto, že Oscara pro film může chtít získat za jakoukoliv cenu Disney, který zároveň vlastní televizní stanici, která předávání Oscarů přenáší.

Marvel se nicméně nehodlá smířit s cenou pro populární filmy a hodlá bojovat o příčku nejvyšší. Už od uvedení snímek provázejí dobré recenze, zájem veřejnosti i pověst sociálně důležitého filmu. Ještě před tím, než vůbec bylo odhaleno, že populární filmy budou dostávat speciálního Oscara, se tak otevřeně mluvilo tom, že by Black Panther mohl být prvním superhrdinským filmem, který by si mohl odnést nominaci v hlavní kategorii.

Disney se rozhodl neponechat nic náhodě a na vedení oscarové kampaně pro film najal veteránku Cynthii Schwartz, která vedla kampaň předchozích vítězů, jako jsou Crash, Argo, The Hurt Locker nebo Birdman. Dříve pracovala s Harveym Weinsteinem, který z oscarové kampaně udělal to, čím je dnes. Marvel na celou oscarovou sezonu vyčlenil pro Black Panthera výrazný rozpočet, což pro žádný předchozí film neudělal.

Šéf studia Kevin Feige už v dřívějším rozhovoru zdůrazňoval, že studio během kampaně hodlá klást důraz na režiséra a spoluscenáristu Ryana Cooglera, který se ve snímku pokusil vyrovnat s otázkou svého původu a minulosti. To bude pro Marvel jeden z pilířů, který bude při kampani zdůrazňovat: Jde o autorský snímek, jenž má osobní význam pro režiséra, i pro afroamerickou menšinu, která má dlouhodobě v Hollywoodu malé zastoupení. Zdůrazňovat se bude, že v čele příběhu stály i ženy (které nesloužily ve filmu jen jako potěcha pro oko), bude se připomínat se bude také odezva, jakou film měl ve společnosti. Ze snímku se stala kulturní událost, nebyl to jen film, ale vyloženě fenomén. To, jaký měl Black Panther vliv na americké publikum, to není úplně běžné. Film je tedy dobrý (dobře hodnocený), společensky významný a komerčně úspěšný (Akademie má ráda projekty, které dál podporují budoucnost Hollywoodu a ukazují jej v pozitivním světle) – na to všechno akademici slyší.

Black Pantherovi může pomoci také to, když získá podporu v dílčích kategoriích. V tomhle případě se počítá s tím, že by nominovaná mohla být kameramanka Rachel Morrison, vedoucí výpravy Hannah Beachler, kostýmní návrhářka Ruth E. Carter a maskéři Camille Friend a Joel Harlow. Nominovaná by mohla být také některá z písní od Kendricka Lamara.

Jak do všeho zasáhne nově zřízená kategorie populárních filmů zatím není jasné, vlastně se pořád ani neví, jak bude fungovat. Po výrazné kritice by nicméně podle některých insiderů mohlo být zavedení ceny odloženo nebo zcela zrušeno.

Tak či tak, Black Panther bude usilovně bojovat o to, aby začátkem roku někdo v Dolby Theatre mohl vylézt na pódium o hodit si tam hlasité „Wakanda Forever“.

Zdroj: LA Times

Black Panther

29.01.2018 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Drama, Fantasy, Thriller
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest