Black Panther: Disney oznámil, na které oscarové kategorie zaútočí

Black Panther: Disney oznámil, na které oscarové kategorie zaútočí | Fandíme filmu
Marvel Studios
Disney s Marvelem definitivně odstartovali oscarovou kampaň a na oficiální stránce vypisují, na které všechny nominace se pokusí dosáhnout.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Black Panther to s Oscary myslí opravdu vážně. Už dříve jsme vás informovali o tom, že studio najalo na oscarové období silnou manažerku kampaně, která má snímku zajistit vítězství. Už tehdy Marvel/Disney avizoval, že chce bodovat v regulérní hlavní kategorii a příliš si nelámal hlavu plánovaným Oscarem pro „populární filmy“. Když pak filmová Akademie po tvrdé kritice tuhle myšlenku opustila, vytáhl marvelovský snímek do boje na plno. Disney už stačil otevřít kampaňovou stránku, kde se snímek hlásí o nominaci rovnou v 16 kategoriích, ze 17 teoreticky možných.

Black Panther usiluje o Oscara v hlavní kategorii. Tady se hollywoodští oscarový prognostikátoři shodují na tom, že snímek má šanci přinejmenším na nominaci a v současné politicky uvědomělé atmosféře není zcela vyloučené ani kompletní vítězství. Osobně se nedomnívám, že by zrovna Black Panther byl snímek, který by si zasloužil takhle výrazné ocenění, nicméně představa, že si jde pro Oscara Kevin Feige v té svojí kšiltovce, je dost poťouchlá na to, abych tenhle výjev určitým zvráceným způsobem chtěl vidět. Za minutu pak mohou vyhlásit skutečného vítěze, tohle nesprávné rozdávání už má přeci jen Akademie natrénované ;-)

Ryana Cooglera Disney přihlásil do boje o sošku za nejlepší režii. Tady je to podle mne bez šance. Konkurence bude silná a jakkoliv je Black Panther pro Američany společensky důležitý, nedokonalou výstavbu příběhu a řemeslnou stránku připouštějí skoro všichni.

Naopak v kategorii nejlepšího adaptovaného scénáře by alespoň nominace přistát mohla. Tohle je místo, kde Akademie ráda uděluje „poplácání po zádech“ pro borce, kteří končí těsně pod vrcholem. Tady mohou být oceněné důležité myšlenky, i když jim možná chybí dokonalá struktura. Letos v téhle kategorii byl nominovaný Logan, příští rok by komiksová štafeta mohla pokračovat s Pantherem.

Chadwick Boseman nominovaný za mužský herecký výkon v hlavní roli? To jako vážně Disney? Tahle kategorie bude narvaná opravdu výjimečnými výkony a Chadwick Boseman při vší úctě ve vlastním filmu vyloženě zapadá. Může za to do velké míry scénář, ale to nic nemění na tom, že hlavního hrdinu zastiňuje až příliš velké množství okolních postav.

V kategorii herce ve vedlejší roli Disney/Marvel netroškaří a bere to kobercově. S magickým přídomkem „for your consideration“ tak oficiální kampaňová stránka filmu vypisuje následující pány: Michael B. Jordan, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Winston Duke, Sterling K. Brown, Forest Whitaker, Andy Serkis. Tady má teoretickou šanci jedině Jordan. Miláček Hollywoodu má jako jediný z uvedených ve filmu výraznější prostor a Marvelu se celkem daří držet kolem něj aureolu „jehodno z nejlepších komiksových záporáků“. Můžete s tím nesouhlasit, ale ta aureola tu skutečně je, zvlášť díky tomu, co postava reprezentuje.

Dámy Lupita Nyong’o, Danai Gurira, Letitia Wright a Angela Bassett patřily k tomu nejlepšímu, co snímek nabídl, pořád se ale bavíme o vedlejší roli v komiksovém filmu. Žádná z dam nevyčnívala nad ostatní a žádná z nich dle mého názoru na nominaci nedosáhne.

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest