Oscar 2018: Mezi herci sledujeme rozhodnutý závod

Oscar 2018: Mezi herci sledujeme rozhodnutý závod | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Tam, kde si akademici mohli se soškou spojit povědomou tvář, už je oscarové klání prakticky rozhodnuté.

Zítra v noci (přesněji řečeno v pondělí našeho času) budou v Los Angeles rozdány nejcennější filmové trofeje. Tady najdete kompletní seznam letošních nominovaných, nicméně pojďme se společně podívat na to, kdo má sošky letos šanci reálně vyhrát.

Nejlepší herec v hlavní roli

Tady se zdá, že je rozhodnuto. Sošku si na 99% odnese Gary Oldman za roli Winstona Churchilla v Nejtemnější hodině. Podle některých je napodobování skutečných osobností snazší než vytvoření úplně nové figury a cynici vám budou tvrdit, že všechnu tu parádu v tomhle případě nedělá ani tak herec, jako spíš maska. Spousta akademiků se ale nejspíš shoduje s kritikou v tom, že se Oldman do role naprosto převtělil, což zdánlivě potvrzují všemožná vítězství z dosavadních letošních cenách. A Oldman je také jedním ze zasloužilých herců, co na sošku stále čeká, takže hlasy mohou být do jisté míry i „za zásluhy“. Jestli by měl kdokoliv šanci veteránovi cenu vyfouknout, je to naopak Timothée Chalamet, představitel hlavní role z romance Dej mi své jméno. Ten správně vystihl určité přetvařování, skrývání a kasání dospívajícího hrdiny, je to vlastně takové „hraní na druhou“, ale většina oscarových komentátorů se shoduje, že pro něj je už nominace výhrou a jeho čas teprve přijde.

Když se na kategorii podíváme pohledem sázkových kurzů, tak bookmakeři z Maxitipu dávají největší šance také Oldmanovi, ten má kurz 1.03. O druhé místo se v obrovském závěsu perou Timothée Chalamet a Daniel Kaluuya, oba s kurzem 18.00.

Nejlepší herečka v hlavní roli

I tahle kategorie má jednoznačnou favoritku. Je jí Frances McDormand, ze Tří billboardů kousek za Ebbingem. Zkušená matadorka už jednou vyhrála, za Fargo bratří Coenů, a k tomu byla ještě třikrát nominována. V Billboardech si vychutnala roli ženy od rány, která neváhá být drzá na nikoho, včetně místní policie, a pod drsnou slupkou drží v šachu zásadní trauma. Opět platí, že kdyby ji někdo mohl překonat, mohlo by to být jedině nadějné mládí. Saoirse Ronan jde od jednoho chváleného výkonu k druhému a má se za to, že dříve či později je soška její. V Lady Bird ztvárnila dospívající dívku, která se učí docenit svou matku, se kterou jsou každá z jiného těsta a vůbec si nerozumějí.

Z pohledu sázkových expertů Maxitipu je opět rozhodnuto. Frances McDormand má kurz 1.05. Druhá je Saoirse Ronan, s kurzem 14.00.

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Tu zmiňovanou matku hraje Laurie Metclaf. Spolehlivá herečka ze seriálů a divadelní her je svým způsobem nenápadná, nicméně svoji postavu hraje s obrovskou přesvědčivostí. Na plátně je zkrátka a dobře maminka hlavní hrdinky. Jakkoliv přesná ale ve filmu byla, cena ji zřejmě mine, protože kategorie má jinou favoritku. Allison Janney. Herečce hraje do karet už to, že je oblíbená – akademici jsou jen lidé a často hlasují zkrátka pro toho, kdo je jim sympatický. A vedle toho také podala vynikající výkon ve vděčné roli. Ve snímku Já, Tonya ztvárnila také matku, matku krasobruslařky Tonyy Harding. Oproti mamince z Lady Bird se nejedná o postavu civilní, ale naopak hodně výstřední, výraznou, která na sebe s chutí strhává pozornost. Je to docela slušná potvora, která si dokáže nadávky vůči okolí rozkošnicky užít a to na plátně prostě baví. Soška bude její.

V téhle kategorii maxitip.cz věří nejvíc Allison Janney – kurz 1.15. A také v případě Laurie Metclaf se sázkoví odborníci shodují s těmi hollywoodskými – kurz 6.10. Všechny ostatní dámy jej mají výrazně vyšší.

Mužský herecký výkon ve vedlejší roli

V pánské verzi se vracíme ke Třem billboardům kousek za Ebbingem. Hlavní favoritem je totiž Sam Rockwell za jeho roli policejního zástupce. Opět se jedná o roli expresivní, excentrickou. Postava je nevyzrálá, ne zrovna nejchytřejší, ale je hlasitá a agresivní, dává tedy spoustu prostoru k velkým gestům a pomýleným proslovům. Je šance na vítězství někoho jiného? Teoreticky by mohl sošku uzmout Willem Dafoe, který ve Florida Projectu mezi prakticky samými neherci dokázal nenápadně zapadnout, nevyčnívat a působit jako další přirozený obyvatel floridského motelu, kde bydlí lidi z nižší sociální vrstvy. A druhým černým koněm by mohl být Christopher Plummer, jenž ve snímku Všechny prachy světa na poslední chvíli vystřídal Kevina Spaceyho, který po obvinění z obtěžování upadl v Hollywoodu v nemilost. Plummer roli převzal pět minut po dvanácté, všechny své scény zvládl bravurně zahrát za necelý týden a ještě by jeho zvolením akademici ukázat, jak se „postavili všem násilníkům“. Ale to jsou okrajové varianty, spíš prostě vyhraje Rockwell ;-)

A podle toho se řídí i kurzy Maxitipu – Rockwell má kurz 1.11, Dafoe 6.05. Akorát toho Plummera vidí bookmakeři bledě – ten se vyšplhal na 27.00.

Nejlepší režie

K hereckým osobnostem připojujeme ještě tu režisérskou. Krom toho, že podobně jako v případě herců filmoví fanoušci tváře režisérů znají (ostatní kategorie jsou o něco anonymnější), spojuje letos režiséry s herci také to, že je o zápolení zdánlivě rozhodnuto. Prakticky všichni hollywoodští reportéři, kteří se Oscarům věnují (znají se s řadou hlasujících osobně a jsou celé situaci skutečně blízko), se shodují na tom, že vyhraje Guillermo del Toro. Jeho Tvář vody je jedním z předních favoritů hlavní kategorie a herec je mezi kolegy nesmírně oblíbený, pro svou přátelskou povahu a pracovitost. Navíc má za sebou silný příběh – jeho rodina pochází z Mexika, prorazil v USA a ještě navíc řada jeho předchozích projektů skončila v naprostém propadlišti dějin a nikdy nebyla dokončena a del Toro tak zbytečně marnil roky svojí kariéry. Po slabě přijatém Purpurovém vrchu se s Tváří vody triumfálně vrátil a Hollywood podobné příběhy prostě miluje. Mohl by jej někdo porazit? Spíš ne, ale teoreticky by cenu mohl dostat Jordan Peele, který dosut točil jen komediální skeče, a pak přišel se skvěle přijatým Uteč. Anebo by se konečně mohl zaradovat Christopher Nolan. Jeho Dunkerk je opravdu hodně filmovým, režisérským počinem a po dlouhá léta oslavovaný režisér dostal překvapivě teprve první nominaci, tak třeba mu chtějí někteří akademici splatit „dluh“.

Co se kurzů týče, Guillermo si jede 1.10, Nolan 8.20. Zato Peeleovi bookmakeři nevěří vůbec, tam to dělá závratných čtyřicet čtyři ku jedné.

Takhle předvídá výsledky Oscarů většina filmové novinářské veřejnosti a já to můžu po průběžném sledování postupného vývoje jen podepsat. Samozřejmě nezapomeňte v noci z neděle na pondělí dorazit na náš live chat z Oscarů a vysmát se mi, jak jsem byl vedle, jak ta jedle. ;-) V přiloženém videu najdete další tipy a postřehy:

Partnerem Oscarů na FF.cz je sázková společnost  Maxitip. Sázení je určené pouze osobám starším osmnácti let. Sázení je čistě vaše soukromá záležitost, naše odhady výsledků jsou jen odhady, nikoliv doporučení.

Galerie: 5

Oscar 2018: Mezi herci sledujeme rozhodnutý závod | Fandíme filmu Oscar 2018: Mezi herci sledujeme rozhodnutý závod | Fandíme filmu Oscar 2018: Mezi herci sledujeme rozhodnutý závod | Fandíme filmu Oscar 2018: Mezi herci sledujeme rozhodnutý závod | Fandíme filmu Oscar 2018: Mezi herci sledujeme rozhodnutý závod | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest