Glosa: Joss Whedon - Ze spasitele padouchem

Glosa: Joss Whedon - Ze spasitele padouchem | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit další 2 obrázky
Zack Snyder byl kdysi oslavovaný jako filmový vizionář, při práci pro DC upadl v nemilost. Podobný osud následoval muže, který jej měl nahradit.

Někdy začátkem minulého roku začal s DC spolupracovat Joss Whedon. Nejprve jsme se v březnu dozvěděli, že má pro studio připravit samostatný film s Batgirl. Tou dobou už dopisoval nové scény pro Justice League a následně převzal režii filmu, po tom, co Zack Snyder z rodinných důvodů produkci opustil. Od té doby se vedou debaty o tom, který z filmařů dal projektu víc dobrého a čí verze by vlastně byla lepší, kdyby daný režisér měl nad snímkem dohled od začátku až do konce.

Snyder nám svou vizi DC komiksů ukázal už dříve, když natočil rozporuplně přijatého Muže z oceli a tvrdě kritizované Batman v Superman. Joss Whedon stál za oslavovanými Avengers, kde se mu podařilo úspěšně spojit zdánlivě neslučitelné hrdiny do kompaktní týmovky, ale také za podstatně rozpačitěji přijatými Avengers 2, kde si řada diváků stěžovala na množství scén připravujících budoucí filmy a část publika měla problém také s tím, jak byla vyobrazena postava Black Widow.

Během dokončování Jusice League se postupně objevovaly protichůdné zprávy o tom, jak velkou část Snyderova materiálu vlastně Whedon předělal. Mluvilo se o citlivém dokončení filmu v původním duchu, kdy se doplní jen ty nejnutnější maličkosti, stejně jako o opravdu zásadních přetáčkách v hodnotě desítek milionů dolarů. Whedon dostal od studia za úkol film odlehčit, dodat mu humor a zkrátit jej na délku 120 minut. Po premiéře byl snímek kritikou obecně hodnocený jako nesourodý patvar bez vlastního obličeje, který je však kromě Wonder Woman nejzábavnějším snímkem z dosavadního provázaného filmového světa DC.

Během natáčení se Whedon k filmu vůbec nevyjadřoval, pouze v jednom případě na Twitteru lajkoval tweet novinářky, která pohanila záporáka filmu Steppenwolfa. Zack Snyder tu a tam zveřejnil nějaký obrázek nebo popřál filmařům hodně štěstí, jinak se ale také příliš nevyjadřoval. Po premiéře řekl, že výsledný film neviděl, pouze občas tiše (prostřednictvím lajků na sociálních sítích apod.) vyjadřoval díky fanouškům, kteří online brojili za zveřejnění jeho verze filmu.

Mnohokrát bylo vysvětlováno, že Snyderova verze filmu nikdy dokončena nebyla a praktických (ekonomických) důvodů ani nikdy dokončena nebude. Přesto se objevovaly petice, které o ni bojovaly, popřípadě jsme k ní slyšeli různá vyjádření Snyderových kolegů či anonymních interních zdrojů. Naposledy jsme se dočkali zmínky od J.K. Simmonse (představitel komisaře Gordona), který prozradil, že pracoval pouze se Zackem Snyderem, a že většina jeho scén byla vystřižená.

Nakonec se objevily zprávy, že byl Snyder vyhozený dlouho před svou osobní tragédií, protože jeho verze filmu byla „nekoukatelná“, i když redaktor Forbesu Mark Hughes tohle dodatečně rozporoval a tvrdil, že Snyder na filmu pracoval až do oficiálního oznámení jeho odchodu. I tak by se mohlo zdát, že Whedon přišel, viděl a zachránil, co se zachránit dalo. Loni v létě se o něm dokonce hovořilo jako o kreativním partnerovi DC Films, který se měl stát výraznou figurou budoucnosti studia.

Pokud tomu tak skutečně bylo, pak platí přísloví „lehce nabyl, lehce pozbyl“. Po premiéře Justice League nebylo po Whedonovi vidu ani slechu a před pár dní bylo oznámeno, že odstupuje od připravované Batgirl. Oficiální oznámení říká, že se jednalo o vzájemné rozhodnutí, ke kterému došlo po tom, co se režisérovi nepodařilo najít pro film vhodný příběh. Neoficiálně (na sociálních sítích a v podcastech) spekulují reportéři předních hollywoodských zpravodajů o tom, že v odchodu muselo být něco víc. Server Revenge of the Fans pak píše rovnou o tom, že Warner není spokojený s tím, že se ze spolupráce s Whedonem stala v rámci PR spíš negativní než pozitivní věc.

Joss začínal práci pro Warner jako nerdovský hrdina a řečený feminista, který má za sebou dva miliardové komiksové filmy a každý s ním chce spolupracovat. Pak dotáčky Justice League začala provázet negativní pověst, Whedonova manželka veřejně prohlásila, že byl Joss během jejich svazku častý záletník, dlouholetý Whedonův fanklub pozastavil svou činnost, na internetu se objevil Whedonův starší scénář k Wonder Woman, který byl silně zkritizovaný a označený za sexistický. A nakonec filmová Justice League v kinech neuspěla. Kdyby z ní byl hit, tak by podle Revenge of the Fans spolupráce pokračovala, ale protože se tak nestalo, tak se studio snaží od neúspěchu všemi možnými cestami distancovat. V současné atmosféře je navíc žádoucí, aby příběhy ženských superhrdinek točily ženské filmařky.

Už teď se hovoří o tom, že pokud Batgirl někdy vznikne, bude ji psát a točit žena a postupně se také hlásí scenáristky, které by se chtěly o zpracování námětu pokusit. Nejprve se k výzvě přihlásila Roxane Gay, následně také Hope Larson, která od roku 2016 píše komiksovou Batgirl a stojí také za komiksovou adaptací očekávané sci-fi V pasti času. Další adeptkou je Gail Simone, která několik let psala komiksy Batgirl, Birds of Prey nebo Wonder Woman a vedle toho pracovala na animovaných seriálech Justice League Unlimited, Batman: The Brave and Bold, na animovaném filmu Wonder Woman, zpracovala jako animovaný film svůj komiks Rudá Sonja a podle jejího námětu se bude natáčet také hraná akční komediální série Crosswind.

Po Whedonově odstoupení postupně Zack Snyder, Clay Enos (fotograf Snyderových filmů) a režisérka Patty Jenkins lajkovaly na sociálních sítích zprávy o Whedonově odstoupení. Není zřejmé, zda byli spokojení vyloženě s tím, že Batgirl točit nebude, s tím, že Whedon raději přiznal, že nemá dobrý námět, než aby točil za každou cenu, anebo s tím, že příležitost dostane ženská filmařka.

Jak tedy sami vidíte, ve filmovém průmyslu nezáleží až tak na tom, kdo jste, z hrdiny padouchem (a naopak) se můžete stát za pět minut, podstatné je, jak zrovna váš příběh zapadá do byznysplánu filmových studií, popřípadě jaký pohled na vaši osobu se zrovna chytí v médiích či na sociálních sítích. Jakmile jste jednou v soukolích šoubyznysu, jste pány svého osudu už jen do určité míry.

Na závěr si můžete přehrát dvě možná nejchválenější scény Justice League. Obě se objevily až v závěrečných titulcích, jedna je od Whedona, druhá od Snydera. V galerii najdete dva dosud nezveřejněné obrázky se Supermanem.

Zdroje: Revenge of the Fans, Gail Simone, CBM, CBM II, Batman-News, Hope Larson, Mark Hughes, Justice League WB, Collider

Justice League

17.11.2017 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 3

Glosa: Joss Whedon - Ze spasitele padouchem | Fandíme filmu Glosa: Joss Whedon - Ze spasitele padouchem | Fandíme filmu Glosa: Joss Whedon - Ze spasitele padouchem | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest