Box Office: Éra Jamese Camerona končí

Box Office: Éra Jamese Camerona končí | Fandíme filmu
Star Wars potápí Titanic a Osm hrozných nečinně přihlíží.

Že mají Star Wars: Síla se probouzí největší třetí víkend v dějinách kinematografie, to vám asi došlo. Že jim ale pomáhá čerstvých 88 milionů naprosto zesměšnit Jamese Camerona, to už tak patrné není. Necelá stovka ze třetího týdne totiž jedním šmahem potopila Titanic a jeho konečnou tržbu v Americe 659 milionů. Avatar (760 mil.) padne do dvou dnů, Hvězdným válkám na to totiž chybí jen 20 milionů. Celosvětově jsou zatím Cameronovy kousky chráněny velkou bariérou dvou a tří miliard, ale to zatím Disney neřeší a střílí blastery do vlastních řad, když s 1,5 miliardou celosvětově drtí Avengers 2 (1,4 miliarda) a chystá se na první Avengers (1,519 miliard). Až padnou ti, tak s nimi automaticky Rychle a zběsile 7 (1,515 miliarda) a nevyhnutelně i Jurský svět (1,6 miliarda). Teprve potom bude čas zamýšlet se, jak zdolat celosvětově Camerona. Minulý víkend jsme říkali, že to bude na Číně, kde Star Wars startují už příští týden.

Tarantinovo Osm hrozných se jinak vydalo do širokého nasazení a 16 milionů je tentokrát vydolaných především režisérovou značkou. Nový western totiž nemá žádné hvězdné jméno (Brad Pitt, Leonardo DiCaprio), a proto se hraje zase spíš jako lahůdka pro fajnšmekry než jako přístupnější Django a Pancharti s debuty 30 a 38 milionů. Weinsteinové určitě vědí, že z tohohle žádný velký hit nebude a nedivil bych se, kdyby začali následující týdny tlačit na Akademii. Nominace by filmu rozhodně prospěly a prodloužily přísun tržeb, který je pro něj naprosto klíčový. Tady se hraje o jakýkoliv další víkend, který zaplní kina. Když to klapne, 80 milionů z Ameriky by mohlo být. Zatím je necelých 30

Jennifer Jason Leigh coba jedna z Osmi hrozných může slavit i svůj druhý projekt, který tento víkend zamířil do kin. Animované komediální drama Anomalisa od Charlieho Kaufmana má totiž ještě lepší recenze než Tarantinův film a oscarovou nominaci téměř jistou. Říkáme "téměř", protože až konkrétní odpověď od Akademie rozhodne do kolika kin nakonec film půjde. Zatím se jen tak osměluje ve čtyřech, odkud má 140 000 dolarů za víkend a 215 000 i se středou a čtvrtkem.

Novinky minulého týdne jinak byly hodné a Nový rok jim přeje, protože propady se málokdy blíží padesáti procent. Komedie Daddy's Home jde dolů jen o 23 %, což znamená 29 milionů a téměř stovka z Ameriky celkově. Tohle je rozhodně jeden z největších hitů Willa Ferrella, ačkoli přísné recenze celkem vylučují, že by se o něm mluvilo víc než třeba o takovém Zprávaři 2. Ještě lépe jsou na tom Sisters s duem Fey/Poehler, které opustilo jen 11 procent divaček a s čerstvými 12,5 miliony se tu laškuje s konečnou tržbou 80 mega. K ní chybí aktuálně jen dvacítka. Tohle je ukázkový příklad filmu s výdrží nebo jak říkají v Americe "leggy". Premiéra možná slabá, ale od prosince téměř stálý prodej lístků.

Asi "nejhůře" končí Joy, kterou opustilo 40 procent diváků a zbytek stačil nechat v kinech 10 milionů k 38milionovému souhrnu. Ten film stojí a padá na Jennifer Lawrence, které by oscarová nominace rozhodně prospěla (51 milionů je utrženo celkem). Sázka na nejistotu naopak moc nominací nepotřebuje, obsáhlý herecký ansámbl se řítí kiny k 9 milionům v jejich druhém víkendu širokého nasazení. Ve Státech jsme zatím na 33 milionech a pouhý patnáctiprocentní propad ukazuje, že tenhle film energii pořád má.

Will Smith naopak s nominací pro jeho Diagnózu: Šampion počítat zřejmě nemůže a pokud je potřeba něco vydělat, tak teď nebo nikdy. Propad 22 % dostačivý, v Americe jsme aktuálně na 25 milionech celkově, velký potenciál je stále na zahraničních trzích, kde je Smithovo jméno zvučné, i když se pojí s dramatem o americkém fotbale. Na závěr je tu poté Revenant: Zmrtvýchvstání a jeho dalších 450 000 dolarů ze čtyř kin. Těch 112 000 je stále jeden z nejlepších výsledků na jedno kino, ačkoli jde o poslední takový příspěvek, protože film míří s nastřádaným 1,3 milionem do širokého nasazení už příští víkend. Tam bude bohužel situace ostřejší, protože bude konfrontován nejenom s výše uvedenými filmy, ale také s obřím 135milionovým rozpočtem, ze kterého by se dalo zaplatit Osm hrozných, Sázka na nejistotu a ještě by zbylo na marketing Chipmunků. Uvidíme, jestli bude Leonardo znovu králem světa.

Zdroj: Forbes 

Joy

13.12.2015 | USA
Komedie, Drama, Životopisný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest