Diagnóza: Šampión - Will Smith proti smrtícímu sportu

Diagnóza: Šampión - Will Smith proti smrtícímu sportu | Fandíme filmu
Sportem k trvalé invaliditě? Když dostáváte pravidelně rány do hlavy, platit to určitě může. Seznamte se se sportovním dramatem, koukněte na trailery.

Chronická traumatické encefalopatie, zkráceně CTE, je vážné onemocnění postihující různé části mozku. Laicky je známé jako boxerská demence, ale nevyskytuje se jenom mezi boxery. Objevit se může také u hráčů kontaktních sportů, jako jsou hokej, rugby či americký fotbal. Velký problém působila tato nemoc ve Spojených státech, kde je už mezi malými dětmi velmi oblíbeným sportem americký fotbal. CTE je poměrně nedávno objevená nemoc. K jejímu odhalení a řádnému prozkoumání došlo teprve v roce 2002 v Americe. Právě v této době se odehrává nový film režiséra Petera Landesmana (Kill the Messenger, Nemocnice Parkland), Diagnóza: Šampión (Concussion).

V hlavní roli se nám představuje Will Smith v roli forenzního neuropatologa Benneta Omala. Tomu se jako prvnímu povedlo objevit případ onemocnění již zmíněné CTE. Tento objev se ale nelíbí společnosti NFL (Národní fotbalová liga v Americe), která by ztrácela peníze a hráče, pokud by se o nemoci dozvěděla širší veřejnost. Proto chtějí, aby Omal od své snahy pomáhat a léčit ustoupil a řekl, že si celou nemoc jen vymyslel. Ten odmítne a začne svůj na první pohled předem prohraný boj s vlivnou sportovní asociací. Scénář ke snímku napsal sám režisér Landesman.

Vedle Willa Smithe ve filmu také hrají Alec Baldwin (Mission Impossible – Národ grázlů, Hon na ponorku) a Albert Brooks (Dokud nás smrt nerozdělí, Drive) jako Omalovi kolegové a Gugu Mbatha-Raw (Jupiter vychází, Moje krásná učitelka) jako jeho partnerka. Dále budou k vidění například Adewale Akinnuoye-Agbaje (Thor: Temný svět, G. I. Joe) nebo David Morse (Spoluautor, Světová válka Z).

Přikládáme dva trailery, ve kterých si o filmu můžete udělat bližší obrázek. V českých i slovenských kinech bude snímek Diagnóza: Šampión promítán od 31.3.2016.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest