Box Office: Chewbacca a spol.

Box Office: Chewbacca a spol. | Fandíme filmu
V několik zapadlých uličkách a zákoutích se promítá i něco jiného, než Hvězdné války.

Minulý týden jsme s opatrností jen tak vtipkovali, Disney. Teď už se klaníme, opravdu jste nejlepší. Hvězdné války: Síla s probouzí si jdou oficiálně podat Cameronův Avatar. Film má v druhém týdnu 153 milionů, tedy nejlepší nedebutovou tržbu všech dob, o hodně více než 106 mega, co měl během druhého víkendu Jurský svět. Mimochodem se jedná o desátý nejlepší víkend vůbec! To znamená, že jen osm jiných filmů si během úvodního víkendu vedlo lépe, než Síla se probouzí během druhého. Během deseti dnů film dolétl na 545 milionů v Americe (na téhle částce je nejrychleji ze všech dosavadních filmů) a během 12 dnů na 1,09 miliardu ve světě (také nejrychleji). Už fakt, že mají Hvězdné války jen z IMAXů nějakých 106 milionů, což Avatar stihl za měsíc a něco, znamená, že se James Cameron bude muset opravdu třást, jestli si svoje kasovní pozice udrží. 1,6 miliardy Jurského světa se smete během následujících dvou týdnů, ale co 2 celosvětově miliardy Cameronova Titanicu a 3 miliardy Avatara? To už jsou docela vysoké mety, ale Čína určitě pomůže. Uvidíme, jak vysoko to nakonec Star Wars dotáhnou.

První novinka, která si dovolila stoupnout po bok Hvězdných válek, byla komedie Daddy's Home s Willem Ferrellem a Markem Wahlbergem. Debut se zastavil na silných 38 milionech a pro oba herce to bude jeden z jejich nejlepších otvíráků. Vánoční magie dělá svoje a může film nakopnout klidně i k 200 milionům. Úspěch komedii zřejmě otevře dveře i na trhy, kam zatím namířeno neměla, včetně toho našeho česko-slovenského. Stejně tomu bylo i u Jízdy švárů, jejíž pokračování, u nás uvedené jako Poldův švagr, bude v lednu jedinou konkurencí, která může tátům vyfouknout diváky. Na mezinárodních trzích zatím snímek utržil 4 miliony.

Testem pro Jennifer Lawrence byl snímek Joy od Davida O. Russella, ve kterém se sice objeví jak Robert DeNiro a Bradley Cooper, celkově je ale tahle novinka jejím prvním sólovým filmem po slávě Hunger Games. Kritici se shodnou, že je to i nejprůměrnější film Davida O. Russella, tak či tak 17,5 milionů stačilo na třetí místo a potvrzení, že JLaw je opravdu hvězdou, která utáhne bez luku vlastní film. Bude teď hodně záležet na nějakých nominacích a na tom, jak hodně tenhle film osloví starší ženskou cílovku.

Jak je vidno, Joy teď konkurují hlavně Sisters s Amy Poehler a Tinou Fey, které neztratily, ale také nenabraly žádné diváky a končí tak znovu jako minulý víkend se 14 miliony dolary. Film jde v Americe tedy k 40 mega. Mezinárodně zatím můžeme připočítávat další tři. Podobně jsou na tom Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda, které ale nějaké propady potkaly (13 %) a musí se tak spokojit tento víkend jen se 13 miliony. Celkem to v USA dělá 39 milionů, celosvětově 47.

Další novinkou je drama Diagnóza: Šampión s Willem Smithem jako doktorem, který objeví spojnici mezi americkým fotbalem a poškozením mozku. Celý "skutečný příběh" byl výrazně probírán v médiích, ale diváků moc nedorazilo. Málokdo si chtěl asi pokazit vánoční náladu a svůj oblíbený sport. Film ale i tak s debutem 11 milionů úplně nevyhoří a mohl by skončit v Americe na padesátce. Smithovo jméno může navíc přilákat k tomuhle ryze americkému tématu i nějaké diváky v zahraničí.

Z výdělečného limitovaného nasazení vyrazilo do 1 500 kin drama Sázka na nejistotu. Film si nakonec opravdu vedl lépe než Steve Jobs (premiéra 7 mil.), protože utržil 10,5 milionů dolarů (14 milionů, pokud počítáme tržby od středy). Spousta hvězdných jmen dělá z tohoto filmu možná větší oscarový kus, než jaký ho aktuálně bereme. Celosvětově je v tuto chvíli utrženo celkem 17 milionů.

Absolutní nezájem potkal remake Bodu zlomu, který si zaplatila Čína. I tam se ale hrál relativně naprázdno, protože zatím odsud přišlo nějakých 40 milionů. V Americe je to ještě horší, protože 10 milionů ukazuje to, co všichni víme. Remaky klasik z 80. a 90. let nejsou dobrý nápad, nikdo je nechce vidět, nikdo na ně nepřijde. Ten film brzo zmizí z kin, aby nezabíral výdělečnější sedačky, takže o něm už ani příští týden nejspíš mluvit nebudeme.

Ještě ale nekončíme. Tarantino vypustil do stovky kin se 70mm projektory svůj druhý western - Osm hrozných. Nebýt neochvějných Hvězdných válek, byly by Tarantinovy 4,5 miliony a konkrétně 45 000 dolarů na kino jeden z nejlepších letošních výsledků. Ano, diváci se opravdu hrnou, jestli na Tarantina nebo na 70mm exkluzivitu, toť otázka, každopádně výborný start pro Weinsteiny, kteří pošlou film těsně po Novém roce do širokého nasazení, kde se taky určitě neztratí.

A nakonec Revenant: Znovuzrození, potenciální oscarový kus pro Leonarda DiCapria, jasná oscarová výhra pro kameramana Lubezkiho a jinak další limitovaný klenot se silnými 470 000 dolary. Jako Weinsteinové, tak i Foxové doufají, že bude tenhle film jejich první hitem roku 2016. Nároky jsou tady ale větší, protože na rozdíl od Tarantinovy 60milionové produkce stál Iňarritův survival projekt dvakrát víc.

A tím poslední letošní Box Office zakončujeme. Děkujeme, že jste s námi sledovali prodej lístků dalších 52 víkendů. Uvidíme se v roce 2016 u účtenek z velkých i malých kin.

Zdroj: Forbes

Joy

13.12.2015 | USA
Komedie, Drama, Životopisný
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest