Angela Bassett, Mel Brooks a další osobnosti obdržely čestné Oscary

Angela Bassett, Mel Brooks a další osobnosti obdržely čestné Oscary | Fandíme filmu
Marvel Studios
Oscarová sezona je v plném proudu, přinášíme průběžný výčet zajímavých nominací v rámci dílčích cen.

Období na začátku roku se ve filmové branži obvykle nese v duchu rekapitulování a vybírání toho nejlepšího, co v uplynulém roce bylo k vidění. Nejprestižnější filmovou cenou jsou celosvětově bezpochybně Oscaři, kteří se budou rozdávat 10. března a nominace oznámí příští týden, 23. ledna.

Čestní Oscaři

Už teď známe vítěze čestných ocenění. Tentokrát si je odnášejí Angela Bassett, Mel Brooks a Carol Littleton. Bassett je je slovutná herečka, známá z Malcolma X, Zvláštních dní, Tiny Turner, Mission: Impossible – Fallout, Black Panthera nebo seriálu American Horror Story. Brooks je legendární komediální režisér, podepsaný pod Producenty, Ohnivá sedla, Mladého Frankensteina či Spaceballs. Littleton pracovala prestižní střihačka, jež měla ve svých nůžkách E.T.ho, Silverado, Wyatta Earpa nebo Rumové deníky. Michelle Satter pak následně obdržela ještě cenu Jean Hersholt, jež se uděluje filmovým osobnostem, které se zasloužily o lidumilnou činnost, která posunula celé filmové odvětví. Satter skrze Sundance Institute po čtyřicet let podporovala nadějné nezávislé umělce. Programu Sundance Institutu se v průběhu let zúčastnili kupříkladu Quentin Tarantino, Spike Lee či Paul Thomas Anderson.

Jak si oscaroví kandidáti vedou v ostatních cenách

Kdo by mohl mít letos šanci v oscarových soutěžních kategoriích? Signály nám mohou dávat předchozí velké soutěže, co Oscarům předcházejí. Nedávno byly rozdány Zlaté glóby, které jsme rozebrali v samostatném článku. Své nominace oznámily ale také oborové (cechovní) asociace, z jejichž členů se z velké části skládá i samotná oscarová Akademie. Jsou proto důležitým ukazatelem toho, jak by se mohla vyvíjet celá oscarová sezona.

Na herecké ceny asociace SAG (a herců je ve filmové Akademii zdaleka nejvíc) byly nominovány snímky American Fiction, Barbie, Purpurová barva (The Color Purple), Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon) a Oppenheimer.

Samotné Oscary mají v hlavní kategorii celkem deset nominovaných snímků, nicméně režisérů je nominováno pouze pět. Často se tak mezi analytiky předpokládá, že pět filmů z hlavní desítky, které dostaly i režisérskou nominaci, má největší šanci také na kompletní vítězství. Nominace na své vlastní oborové ceny rozdávala režisérská asociace DGA, takže jaké nám dává signály? Na režisérskou cenu jsou nominovány snímky Barbie (Greta Gerwig), ChudáčciPoor Things (Yorgos Lanthimos), Oppenheimer (Christopher Nolan), The Holdovers (Alexander Payne) a Zabijáci rozkvetlého měsíce (Martin Scorsese).

Ceny PGA, tedy ceny producentů v minulosti nezřídka reflektovaly situaci v hlavní oscarové kategorii, kde si vlastně sošku také odnáší producent snímku. Letos na ceny PGA byly nominovány filmy: American Fiction, Anatomie pádu (Anatomie d'une chute), Barbie, The Holdovers, Zabijáci rozkvetlého měsíce, Maestro, Oppenheimer, Minulé životy (Past Lives), Chudáčci a Zóna zájmu (The Zone of Interest).

Scenáristické ceny WGA a důležité britské ceny BAFTA oznámí své nominace až v pozdějších termínech. Prestižní Critics' Choice Movie Awards udělované americkými filmovými kritiky vyhrál před pár dny Oppenheimer, který si odnesl také ceny za nejlepší režii, herecký ansámbl, střih, hudbu, kameru, vizuální efekty a pro Roberta Downeyho Jr. za herecký výkon ve vedlejší roli.

Pokud bychom se měli pokusit dosavadní nominace nějak zprůměrovat, tak uvidíme, že pouze Barbie, Zabijáci rozkvetlého měsíce a Oppenheimer mají nominace od všech tří velkých filmových cechů, které své nominace stačily odtajnit. Pravděpodobně půjde o velké favority letošního ročníku. Oppenheimer už stihl vyhrát na zmíněných Critics' Choice Movie Awards a na Zlatých glóbech. Podaří se tedy snad Christopheru Nolanovi po letech snažení konečně získat vytouženého Oscara?

Titulní foto je ilustrační, Angela Bassett v Black Pantherovi

Zdroje: Akademie filmového umění a věd, PGA, SAG, DGA, Critics' Choice Association

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest