Napoleon, Strážci Galaxie, Barbie či Stvořitel se utkají o Oscara za nejlepší triky

Napoleon, Strážci Galaxie, Barbie či Stvořitel se utkají o Oscara za nejlepší triky | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 8 obrázků
Známe užší výběr filmů, které letos dostanou možnost usilovat o nominaci na Oscara v trikové kategorii.

Tak je to tady, oscarová sezona znovu startuje na plné obrátky. Během roku se objevuje celá řada klíčových událostí, které následný ročník Oscarů předznamenávají. Klidně už lednový festival v Sundance. Ale opravdu do tuhého začíná jít v prosinci, kdy už jsou rozdané první méně známé ceny a první oscarové kategorie začnou odhalovat širší nominaci. Teď tu máme zúžený dvacetičlenný seznam filmů, z nějž později vzejde pětice nominovaných pro Oscara v kategorii nejlepších vizuálních efektů. V širší dvacítce jsou:

Jak sami můžete vidět, skupina je opravdu pestrá. Nechybí drahé filmy, které s triky stojí a padají (Aquaman a ztracené království), použití triků pro oživení historie (Napoleon), sympatické levné filmy, které předvedly až nečekaně dobré triky na svou cenu (Godzilla: Minus One) nebo favorité v hlavních kategoriích, kteří díky své oblibě dočkají pozornosti i v dalších kategoriích (Chudáčci).

Některé filmy mohou na seznamu překvapit. Jako třeba animovaný Spider-Man: Napříč paralelními světy nebo Ant-Man a Wasp: Quantumanie, jemuž je od premiéry hlasitě vyčítáno, že nedotažené triky patří mezi jeho nejslabší stránky. Někdo může povytáhnout obočí i nad Barbie či Oppenheimerem, protože když je v dnešní době řeč o tricích, často si představíme ty počítačové, zatímco zrovna tyhle dva filmy ve velké míře spoléhají především na praktické efekty.

Dvacítka se nicméně postupně seškrtá na finální pětici nominovaných, přičemž kompletní nominace všech kategorií budou veřejnosti oznámeny 23. ledna 2024. Předávání Oscarů proběhne 10. března 2024 (amerického času). Pozitivní zprávou pro české fanoušky je, že letos přenos začíná o hodinu dřív, tedy už v jednu hodinu v noci našeho času (11. března). Noční diváci přenosu se tak snad následně dostanou i do postele o hodinu dříve a ne až při rozednění. Slavnostním večerem už počtvrté provede Jimmy Kimmel.

Titulní foto: Strážci Galaxie

Zdroj: Americká akademie filmového umění a věd

Galerie: 9

Napoleon, Strážci Galaxie, Barbie či Stvořitel se utkají o Oscara za nejlepší triky | Fandíme filmu Napoleon, Strážci Galaxie, Barbie či Stvořitel se utkají o Oscara za nejlepší triky | Fandíme filmu Napoleon, Strážci Galaxie, Barbie či Stvořitel se utkají o Oscara za nejlepší triky | Fandíme filmu Napoleon, Strážci Galaxie, Barbie či Stvořitel se utkají o Oscara za nejlepší triky | Fandíme filmu Napoleon, Strážci Galaxie, Barbie či Stvořitel se utkají o Oscara za nejlepší triky | Fandíme filmu Napoleon, Strážci Galaxie, Barbie či Stvořitel se utkají o Oscara za nejlepší triky | Fandíme filmu Napoleon, Strážci Galaxie, Barbie či Stvořitel se utkají o Oscara za nejlepší triky | Fandíme filmu Napoleon, Strážci Galaxie, Barbie či Stvořitel se utkají o Oscara za nejlepší triky | Fandíme filmu Napoleon, Strážci Galaxie, Barbie či Stvořitel se utkají o Oscara za nejlepší triky | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest