Christopher Nolan už nechce točit další superhrdinské filmy

Christopher Nolan už nechce točit další superhrdinské filmy | Fandíme filmu
Universal Pictures
Vyjádřil se také k umělé inteligenci nebo k plánu Quentina Tarantina, který hodlá po příštím filmu skončit.

Když režisér Christopher Nolan propagoval svůj nový hit Oppenheimer, přišly od novinářů krom otázek na film jako takový i dotazy na další témata. Nejširší oslí můstek vede k umělé inteligenci, která se v letošním roce přesunula z technologických magazínů do mainstreamu.

Nolan má k umělé inteligenci vlastně dvě stanoviska. Pokud jde o její využití při tvorbě filmů, tak se domnívá, že může být užitečným nástrojem, ale lidskou kreativitu z jeho pohledu nahradit nedokáže. Pokud jde o vliv AI na svět jako celek, stojí inženýři podle něj před stejným dilematem, před jakým stál Oppenheimerův tým, když vyvíjel atomovou bombu. Současní vědci vypouštějí do světa nesmírně mocný nástroj, ale jaké bude mít jeho používání všechny možné důsledky, lze přinejlepším odhadovat. Nejvíc ze všeho pak Christophera děsí, že mocní lidé, kteří o věcech rozhodují, na první pohled odmítají nést za svá rozhodnutí odpovědnost a zbytek společnosti nedělá dost pro to, aby to odpovědnost byla vymahatelná. A to může vést k divokému a nezodpovědnému nakládání s AI.

Další zajímavé téma, k němuž se Nolan vyjádřil, je pohled kolegy Quentina Tarantina na ukončení kariéry. Nedávno slavný filmař a milovník filmové historie znovu potvrdil, že po příštím filmu hodlá ukončit kariéru. Má pocit, že celá řada geniálních filmařů ke konci kariéry točila slabší a slabší kusy a on by byl rád, aby na jeho filmografii podobná skvrna neulpěla. Nolan říká, že Quentinovi rozumí a chápe, že se na celou věc dívá jako cinefil a milovník filmové historie. On sám má ale trochu jiný pohled. Není si jistý, jestli lze stanovit nějakou jednoznačnou, definitivní hodnotu jakéhokoliv díla. Sám má navíc rád celou řadu konkrétních filmů, které možná tak úplně nedocílily toho, čeho usilovaly. Filmařinu si vedle toho nesmírně užívá, takže si není jistý, jestli by s ní vůbec seknout dokázal, i kdyby uvažoval podobně jako Tarantino.

Pokud jde o trochu popkulturnější témata, objevila se poměrně klasická otázka na to, zda ještě někdy natočí nějaký další superhrdinský film, po tom co před lety slavně zpracoval trilogii Temného rytíře. Na to Nolan řekl naprosto jednoznačně, že ne. A stejně ostře odmítl možnost, že by někdy točil něco pro televizi. Nicméně v jednom směru tak rezolutní přeci jen nebyl: Když přišla otázka na to, zda by chtěl zfilmovat film ze světa Star Wars, tak tam hned odpověď nedal. Chvíli se zamýšlel a nakonec nechal otázku bez jasné odezvy. Což nám naznačuje přinejmenším to, že Chrise představa natáčení vesmírného akčního eposu láká. A kdyby neklapnula spolupráce se Star Wars, tak zrovna on je ten typ filmaře, který má dostatečně silnou reputaci na to, aby jej v Hollywoodu nechali zpracovat nějakou podobně drahou látku podle vlastního námětu. Tak držme palce, třeba se jednou od Christophera velkolepého akčního dobrodružství ve vesmíru dočkáme.

Titulní foto: Christopher Nolan při natáčení filmu Oppenheimer

Zdroje: Hugo Décrypte, Cinemablend, Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest