Alec Baldwin byl (prozatím) zproštěn obvinění z neúmyslného zabití

Alec Baldwin byl (prozatím) zproštěn obvinění z neúmyslného zabití | Fandíme filmu
The Avenue Entertainment
Natáčení tragédií stiženého westernu Rust po dlouhém přerušení pokračuje. Shrnujeme vše podstatné od lednového Baldwinova obvinění.

V roce 2021 došlo při natáčení westernového filmu Rust k tragické střelné nehodě, jejímž následkem zemřela kameramanka Halyna Hutchins. Vyšetřování se zaměřilo na tři potenciální viníky – „zbrojířku“ Hannu Gutierrez-Reed, asistenta režie Davea Hallse a herce a producenta Aleca Baldwina. Byl to právě Baldwin, kdo v osudovém momentu výstřelu držel zbraň v ruce. Detailní podrobnosti o celém případu najdete v předchozím článku. Momentálně byl herec obvinění zproštěn.

Vývoj od lednového obvinění

Při lednovém obvinění obžaloba uváděla, že kdyby tři výše uvedení všichni splnili své bezpečnostní povinnosti, k nehodě nikdy nemohlo dojít. Baldwin a jeho právní zástupci celou dobu trvali na tom, že je herec zcela nevinný. Od ledna se postupně vývoj kriminálního případu posouval v Alecův prospěch. Koncem února se obžaloba rozhodla nadále neusilovat o závažnější ze dvou možných obvinění, kterým Baldwin čelil (zjednodušeně řečeno byly ve hře: vážnější okolnosti s pětiletým trestem vs. méně závažné okolnosti s trestem až 18 měsíců). Údajně z toho důvodu, aby se případ nekomplikoval, netříštil a bylo snazší dosáhnout spravedlnosti. V polovině března potom od případu odstoupila žalobkyně Andrea Reeb, u níž bylo vzneseno podezření, že se na případu snaží nahnat politické body pro svou paralelní politickou dráhu a tudíž by v mediálně exponovaném případu mohla být zaujatá.

Proč bylo obvinění staženo

Aktuálně žalobci Kari Morrissey a Jason Lewis rozhodli o tom, že vůči Baldwinovi stahují obvinění a to z toho důvodu, že vyšetřování vyjevilo nové skutečnosti. Herec od začátku trval na tom, že nestiskl spoušť. To prvotní vyšetřování popíralo, nicméně podle forenzní analýzy vyšetřovatelé ze Santa Fe zřejmě přehlédli skutečnost, že zbraň byla nějakým způsobem upravena. Pokud tomu tak bylo, tak v tuto chvíli nejde zcela vyloučit možnost, že z hlavně opravdu vyšel výstřel, aniž by herec stiskl spoušť.

Pakliže by se tato skutečnost potvrdila, pak můžeme v tuto chvíli pouze spekulovat, co by se dělo dál: Zda by se pozornost obžaloby obrátila také k osobě, jež byla za modifikaci zodpovědná, případně jestli by se nějak změnil přístup obžaloby k samotnému Baldwinovi: V případu totiž nehraje roli pouze to, zda herec jakýmkoliv způsobem pochybil v otázce bezpečnosti v osudovém momentu. Na Aleca je pohlíženo také jako na producenta filmu a tudíž na osobu v důsledku zodpovědnou za to, jaká byla celková míra bezpečnosti na place.

Žaloba může být kdykoliv obnovena, vyšetřování pokračuje

Žalobci každopádně zdůrazňují, že momentální stažení žaloby neznamená, že by byl případ ukončený. Vyšetřování pokračuje, soudní řízení může být kdykoliv znovuotevřeno. Dave Halls se už dříve doznal k trestnému činu „nezodpovědného nakládání se střelnou zbraní“, za nějž obdržel šestiměsíční podmínku. Nijak se nemění také řízení s ženou zodpovědnou za střelné zbraně na place, s Hannah Gutierrez-Reed, ačkoliv i ona nadále trvá na své nevinně. Její předběžné řízení by mělo začít 7. srpna.

Dál pokračují civilní žaloby

Ačkoliv je pro tuto chvíli stažena kriminální žaloba, dál pokračují civilní žaloby, které jsou vůči Balwinovi vedeny. Baldwina za ohrožování a emocionální újmu žaluje skriptka Mamie Mitchell. Stejná právnička zastupuje také příbuzné zesnulé Halyny Hutchins, kteří se dožadují toho, aby Baldwin přijal zodpovědnost. Viní Aleca z ublížení na zdraví a nedbalosti. Právnička Gloria Allred uvádí, že v civilní žalobě hodlá jménem svých klientů pokračovat, ať už ta kriminální dopadne jakkoliv. Členové štábu Ross Addiego, Doran Curtin a Reese Price žalují vedení štábu pro nedbalost. Jejich žaloba hovoří o fyzické újmě z vlastního výstřelu v uzavřeném prostoru kostela, dále o emocionální újmě a ušlém zisku kvůli zastavenému natáčení. Produkci z nedbalosti žalovali také štábní zdravotnice Cherlyn Schaefer a osvětlovač Serge Svetnoy.

Natáčení filmu opět pokračuje

Souběžně s posunem v Baldwinově případu se také opět rozběhlo natáčení snímku. Štáb se z Nového Mexika přesunul do Montany. Někteří členové štábu zůstali stejní, někteří se obměnili. Štáb doplnili jako bezpečnostní dohled Gary Jensen a Paul Jordan. Každodenní dohled nad natáčením převzal producent Stephen Marcinaccio (Jack Ryan), celý projekt jako takový produkuje Grant Hill, producent filmů sester Wachowských či Terence Malicka. Shodou okolností byl jedním z producentů snímku Vrána, kde v roce 1994 také došlo na place k tragické střelné nehodě.

Zesnulou Halynu Hutchins nahradila Bianca Cline (Marcel the Shell with Shoes On), která chce celou svou výplatu věnovat na charitu. Jako režisér se vrací Joel Souza, jenž při smrtícím výstřelu sám zasažen do ramene. Uvádí, že chce dokončením snímku uctít Halyninu památku. Jako výkonný producent je pod snímek podepsaný také manžel zesnulé Matthew Hutchins, který zároveň produkuje také dokument o manželčině životě. Jeho produkční zapojení a natáčení dokumentu byly součástí mimosoudního vyrovnání, které s Matthewem produkce podepsala, aby proti ní také nevedl civilní žalobu. Dokument jako režisérka a producent připravují Halynini přátelé Rachel Mason a Julee Metz. Natáčení Rust má skončit závěrem května a na place jsou striktně zakázány jakékoliv funkční zbraně a ostrá munice.

Titulní foto: Alec Baldwin při natáčení snímku Rust

Zdroje: Deadline I, II, III, IV, V, VIVariety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest