Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech

Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 20 obrázků
Výběr těch nejočekávanějších spektáklů, které přijdou v roce 2023. Komiksovky, pokračování slavných sérií či zajímavé novinky. 

Nový rok sotva začal, avšak distributoři na nic nečekají a už nás lákají do kina na spousty nových filmů. Těch je každý rok opravdu přehršel, a aby vám neunikly ty opravdu největší a nejočekávanější, o nichž budou mluvit všichni vaši známí, každý rok pro vás připravujeme obsáhlý výhled. Letošek není výjimkou, a tak jsme tu zase s výběrem těch nejočekávanějších velkofilmů, které budou letos v našich kinech uvedeny. 

 

Ant-Man a Wasp: Quantumania

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 16. 2. 2023

Už v lednu sice vychází pár zajímavých kousků, ten pravý blockbusterový rok ale započne až v únoru a zahájí ho další velká marvelovka. Třetí Ant-Man by měl po osmi letech od prvního filmu uzavřít trilogii nejmenšího Avengera, ovšem snímek má podle vyjádření tvůrců daleko větší měřítko. To potvrzuje i první zveřejněný trailer, který láká na úplně nový a obří svět, který se skrývá v Kvantové říši, a který ve filmu prozkoumáme. V roli hlavního záporáka se objeví Kang Dobyvatel (Jonathan Majors), nová hlavní hrozba napříč novou MCU ságou. Jeho variantu jsme sice potkali již v Lokim, toto bude však úplně odlišná, daleko drsnější verze, která nedá Scottu Langovi (Paul Rudd) nic zadarmo. I přes uvěznění v Kvantové říši se však hrdina bude moci spolehnout na pomoc svých bližních, když v obleku poprvé uvidíme jeho dceru Cassie (Kathryn Newton). Snímek by měl být zásadním pro novou, pátou, fázi MCU a rok 2023 tak zřejmě nemůže začít větším očekáváním.

 

Creed III

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 2. 3. 2023

Sportovních velkofilmů se věru moc netočí - většinou jde spíše o menší dramata či komedie. Značka Rocky a její novodobý nástupce Creed se však určitě za velkofilm označit dá, minimálně co se reputace značky a divácké oblíbenosti týče. Třetí díl s Adonisem Creedem tentokrát režíruje jako svoji prvotinu sám představitel hlavní role Michael B. Jordan a opět bude čelit velmi těžkému soupeři. Po letech strávených ve vězení se totiž vrací na scénu Adonisův nejlepší přítel z dětství Damian, jehož představuje Jonathan Majors, letošní specialista na antagonisty. Syn slavného Apolla tak bude muset čelit nejen tvrdým, vězením zoceleným pěstem, ale i hříchům své minulosti. Že následník Rockyho umí ukázat emoce, nám potvrdily předchozí dva díly. Zda ale dokáže přijít s něčím novým, co opět přitáhne diváky do kinosálů, se dozvíme v březnu.

 

65

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 16. 3. 2023

O tomto snímku jste možná donedávna neměli úplně tušení, nicméně první trailer vzbudil poměrně slušná očekávání. Sci-fi 65 režisérů a scenáristů Scotta Becka a Bryana Woodse (Tiché místo) se vypraví z budoucnosti zpátky na Zemi před 65 miliony lety a podle ukázky nabídne atmosferický a hutný prehistorický thriller. V hlavní roli se zpátky do minulosti podívá Adam Driver, jenž přiletí ve vesmírné lodi se spoustou technických udělátek. Sci-fi thriller se zajímavou zápletkou se pokusí rozčeřit stojaté vody nejrůznějších pokračování už v březnu.

 

Shazam! Fury of the Gods

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 16. 3. 2023

Shazam! Fury of the Gods je dalším superhrdinským pokračováním, které nás v následujícím roce čeká. První díl vsadil oproti jiným tehdejším DC filmům na vyloženě odlehčenou notu, odnesl si pozitivní recenze a vzhledem ke střízlivému rozpočtu nakonec i relativně slušný divácký zájem. Rozhodně dostatečný na to, aby byl schválen druhý díl. První trailer zatím vzbudil vlnu optimismu, a snímek působí jako jedna z mála jistot v aktuálně rozbouřeném DC filmovém světě (alespoň navenek). Očekávání zvyšují i nové herecké posily, jelikož záporných rolí Atlasových dcer se zde chopily Helen Mirren a Lucy Liu. K nim přibyla vycházející hvězda Rachel Zegler, u níž však zatím nevíme, na jakou stranu se postaví. Celkově působí druhý Shazam jako o něco sebevědomější film, kterému má aktuální humbuk kolem celého DC světa šanci uškodit asi nejméně. Zda se to povede zjistíme už brzy.

 

Super Mario Bros. ve filmu

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 23. 3. 2023

Jeden ze dvou animáků našeho výběru. Je až s podivem, jak dlouho velepopulární Mario neuvedl žádný celovečerní film (naposledy tu byl propadák z roku 1993). To se však v roce 2023 změní a snímek od společnosti Illumination (Já, padouch) a Nintenda dorazí do kin koncem března. Hlasy filmu propůjčili Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Jack Black nebo Keegan-Michael Kay a první trailer působil hravě a sklidil veskrze pozitivní přijetí. Jelikož velkých animáků nebude tento rok zrovna přehršel, Mario má velmi dobrou šanci zabodovat u rodinné cílovky a zároveň oslovit i širší publikum, třeba z řad hráčů her.

 

John Wick 4

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 23. 3. 2023

John Wick v podání Keanu Reevese se rychle zařadil mezi moderní akční ikony. I přesto, že kriticky si každý následující díl odnesl hodnocení o stupínek nižší, stále se dá mluvit o konstantně kvalitní akční sérii. To ostatně potvrzují i tržby, když třetí díl utržil dokonce trojnásobek toho co dvojka. Kapitola 4 se tak chystá zopakovat předešlé úspěchy značky a nabrala k tomu adekvátní posily. Do světa zabijáků se přidali Bill Skarsgård, Clancy Brown, Donnie Yen či Scott Adkins. Děj snímku by se měl podívat na spoustu zajímavých lokací napříč celým světem a snad opět nabídnout originální a intenzivní akční scény, díky kterým se série stala populární.

 

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 6. 4. 2023

Když se oznámil film na motivy Dungeons & Dragons, mnozí si klepali na čelo. Jak takhle komplexní svět plný pravidel, magie, ras a politiky nacpat do jednoho filmu? Spousta znala pouze nešťastnou adaptaci Dračího doupěte z roku 2000. Film dlouho nevzbuzoval jakékoliv nadšení, dokonce ani neodhaloval moc informací. V červenci však byl zničehonic zveřejněn první trailer a vše začalo dávat smysl. Snímek z ukázky působil jako našlapaná fantasy jízda plná všeho, co mají fanoušci D&D tak rádi. Fantasy svět plný magie protkaný příjemným humorem a rozmanitou řádkou postav se najednou stal jedním z nejzajímavějších filmů roku 2023. Filmu se propůjčili herci jako Chris Pine, Michelle Rodriguez, Justice Smith, Hugh Grant či Sophia Lillis. Pokud jste fanoušky komplexních fantasy světů, tato zběsilost plná zubatých truhel a krvavé magie může být přesně pro vás. 

 

Strážci Galaxie 3

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 4. 5. 2023

James Gunn se potřetí a zřejmě naposledy vrací k Marvelu, aby dokončil něco, co se v roce 2014 a následně 2017 stalo jednou z nejúspěšnějších a nejlepších komiksových značek na filmovém poli. Strážci Galaxie vol. 3 slibují závěr trilogie, který velkolepě a s těžkým srdcem uzavře cestu partičky oblíbených charakterů. Pokračování by se mělo více zaměřit na postavu Rocketa (Bradley Cooper) a jeho původ. S tím bude souviset i hlavní záporák, kterým bude z komiksů známý High Evolutionary (Chukwudi Iwuji), a poprvé se také ukáže Adam Warlock v podání Willa Poultera. Nedávno zveřejněný trailer potvrdil, že snímek opravdu bude ždímat emoce, od smutku po radost, přes smích až k slzám. Pokud tak nějaký budoucí MCU projekt vzbuzuje naději na návrat k úspěšným kořenům, pak je to právě tento.

 

Rychle a zběsile 10

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 18. 5. 2023

Série Rychle a zběsile najela po covidové pauze na svůj tradiční rozvrh, a po dvou letech od posledního dílu tu máme další pokračování této nekonečné akční ságy. Desátý díl se potýkal s poměrně velkou dávkou produkčních problémů. Ať už to jsou různé pandemické odklady, či tvůrčí neshody v hlavní roli s Vinem Dieselem vedoucí k výměně režiséra (odchozího Justina Lina nahradil Louis Leterrier). Kvůli těmto okolnostem narostl rozpočet až na astronomických 340 milionů a film tak bude mít opravdu co dělat, aby se vůbec zaplatil. Jak je zvykem, nový díl bláznivé série může lákat na nová a zvučná herecká jména. Tentokrát se do rodiny přidali Jason Momoa, Brie Larson, Alan Ritchson nebo Daniela Melchior. A kdo ví, třeba nás čekají i nějaká další překvapení, jak naznačují nedávné zprávy. Letní sezóna však v nadcházejícím roce bude dosti nabitá a první část závěrečného dvojdílu se bude muset vytasit s něčím sakra dobrým.

 

Spider-Man: Napříč paralelními světy

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 1. 6. 2023

Spider-Man: Into the Spider-Verse patří mezi nejúspěšnější animované filmy své doby. To stvrdil v roce 2018 také Oscarem a pokračování nazvané Spider-Man: Accros the Spider-Verse tak patří pro spoustu lidí právem mezi nejočekávanější filmy roku. Výjimečná kreativita, skvěle použité komiksové prvky, rozmanitá animace a velké srdíčko jsou vlastnosti, kterými první díl uhranul nejen fanoušky Spider-Mana. První ukázky naznačují, že chystaný sequel se toho hodlá držet a k tomu přidá opět něco navíc. Jestli jsme v jedničce potkali několik různých Spider-Manů, zde jich bude násobně tolik. Jen v traileru jich zvídavci napočítali kolem třiceti! A to jistě neodhalili všechny. Tohle bude zkrátka komiksové dobrodružství se vším všudy a kdo ví, třeba Phil Lord a Christopher Miller opět zaútočí na tu nejcennější zlatou sošku.

 

Transformers: Probuzení monster

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 8. 6. 2023

Transformers se po šesti letech vracejí, aby vrátili značce zašlou slávu. Ta se postupně kvalitativně i finančně propadala pod náporem megalomanství Michaela Baye, až musel přijít restart. Tím je nový film s podtitulem Rise of the Beasts, ve kterém se vrací staří známí Bumblebee a Optimus Prime, ke kterým přibydou nové lidské postavy v hlavní roli s Anthonym Ramosem. První trailer bohužel velký optimismus mezi diváky nezasel. Pochybné efekty schytaly na sociálních sítích spíše posměch a děj zatím z traileru působí jako tuctovka, ve které budou lidské postavy absolutně nedůležité. Snímek má samozřejmě ještě čas vše doladit a třeba nakonec překvapí. Příliš mnoho nadějí však zatím nevyvolává a početná letní konkurence by mohla značku opět na pár let zadupat do země.

 

The Flash

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 15. 6. 2023

Jestli jsme si u některého filmu ze seznamu nejméně jistí, že ho v roce 2023 opravdu uvidíme, tak je to právě The Flash. Několikrát odkládaný, měnící režiséry a scenáristy, takový je sólový snímek superrychlíka ze stáje DC. Problémům se film nevyhnul snad na žádné frontě a nikdo aktuálně pořádně neví, v jaké podobě The Flashe vlastně uvidíme, co vše bude obsahovat a jak (a jestli) bude měnit dosavadní směřování studia. Situace se trochu ustálila poté, co se filmu ujal jako režisér Andy Muschietti, který si musel poradit s měnícím se vedením studia, ale také se zlobivým Ezrou Millerem, který k projektu nejednou přitáhl negativní pozornost. Nezbývá než doufat, že i přes extrémní množství změn a problémů bude The Flash film, který nabídne pozitivní zážitek. Nebo že ho vůbec někdy uvidíme.

 

Indiana Jones a disk osudu

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 29. 6. 2023

Když jsem zmiňoval, že letní sezóna bude opravdu nabitá, tak jsem to myslel vážně. A další film na našem seznamu to jen potvrzuje – dočkáme se dlouho očekávaného návratu slavného dobrodruha Indiany Jonese, který se tentokrát vydá hledat Disk osudu. Jedná se o první film série, který nerežíroval Steven Spielberg. Obavy však nejsou na místě, jelikož režii obstará James Mangold (Logan, Le Mans '66) a v hlavní roli se opět vrací nestárnoucí Harrison Ford, který po čtrnácti letech od čtvrtého filmu definitivně ukončí svoji cestu jako lovec pokladů. K němu se přidávají Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen nebo Antonio Banderas. Z toho co víme bude mít pokračování opravdu velké měřítko. Bude se omlazovat, snad cestovat v čase, bojovat s nacisty a o velké dobrodružství a ikonickou akci také nebude nouze.

 

Mission: Impossible Odplata - První část

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 13. 7. 2023

Hned o dva týdny později však přijde Indymu velká konkurence v podobě agenta Ethana Hunta. Tom Cruise i v šedesáti stále předvádí obdivuhodné a nebezpečné akční kousky a sérii Mission Impossible tím dotáhnul již k sedmému dílu, tentokrát s podtitulem Odplata. Cruise čeká kromě tradičních kaskadérských kousků na motorce třeba rvačka na jedoucím vlaku či divoká automobilová honička ulicemi Říma. Zkrátka akční jízda jak má být. Kromě Cruise se vrací všichni staří známí, které nově doplní Hayley Atwell, Esai Morales či Pom Klementieff. Série je dlouhodobě akční konstantou, která divákům vždy doručí ten správný zážitek a nejinak by tomu mělo být i tentokrát.

 

Oppenheimer

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 20.7.2023

Christopher Nolan patří mezi režiséry, jejichž filmy jsou bedlivě vyhlíženy napříč diváckým spektrem prakticky ihned po oznámení. Nejinak tomu je i u jeho nejnovějšího projektu s názvem Oppenheimer, který v kontextu režisérových předešlých projektů mohl působit poněkud méně opulentně. Opak je však pravdou, jak nám prozradil nedávno zveřejněný trailer. Nolan navíc dokázal získat do filmu celou plejádu známých hereckých jmen, v hlavní roli s Cillianem Murphym, kterého doplňují Emily Blunt, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Gary Oldman, Rami Malek a spousta dalších. Oppenheimer sleduje příběh amerického fyzika J. Roberta Oppenheimera, vedoucího projektu Manhattan, který vedl k vynálezu atomové bomby. Přidáme-li fakt, že kameru obstaral Nolanův dvorní kameraman Hoyte van Hoytema a hudbu složil Ludwig Göransson, jedná se bezpochyby o velmi očekávaný a slibný počin.

 

The Marvels

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 27. 7. 2023

Ani v létě nevynechá kina Marvel, který do distribuce na konci července pošle The Marvels, týmové pokračování Captain Marvel. Ve filmu se kromě Carol Danvers (Brie Larson) objeví také Ms. Marvel (Iman Vellani) a Monica Rambeau (Teyonah Paris), jejichž souhra a interakce by měla být klíčovým prvkem filmu. O ději zatím nic moc nevíme, avšak lze očekávat, že půjde o jakési intergalaktické dobrodružství odehrávající se střídavě na Zemi a ve vesmíru. Zatím neveřejně promítané trailery odhalily, že se všechny tři hlavní hrdinky budou záhadně prohazovat v různých situacích, což by mohlo vytvořit nejeden zábavný či dramatický moment.

 

Kraven the Hunter

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 5. 10. 2023

Studio Sony pokračuje v budování spidermanovského vesmíru bez Spider-Mana a dalším přírůstkem do tohoto bizarního světa bude Lovec Kraven. Po finančním úspěchu Venoma rozjelo Sony celý vlastní provázaný vesmír, bohužel vše co přišlo po černém symbiontovi už bylo jen slabší. Nebo přesně řečeno, zatím se krom Venoma představil jen Morbius, jehož bídné "kvality" jsme rozebrali v naší recenzi. Nyní je na slavném Kravenovi, aby napravil prapodivnému (ne)pavoučímu světu reputaci. Hlavní role se ujme Aaron Taylor-Johnson, ke kterému přibyli například Russell Crowe či Ariana DeBose. Jak nám však ukázaly některé předchozí filmy, kvalitní a perspektivní herec v hlavní roli není automatickým úspěchem. Na přetváření komiksové předlohy to podle toho co víme zatím vypadá i zde a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Kraven měl být v čemkoliv lepší než jeho minulí příbuzní. První trailer napoví víc, naděje však tento projekt rozhodně nevzbuzuje.

 

Duna 2

Datum premiéry v ČR a na Slovensku: 2. 11. 2023

První Duna od Denise Villeneuvea byla velmi očekávaným dílem. Když konečně dorazila, odnesla si skvělá hodnocení. Bohužel se z filmu nestal vyložený megahit (tržby 401 milionů dolarů při rozpočtu 165 milionů), avšak k radosti fanoušků bylo oblíbenému režisérovi schváleno pokračování. To dorazí právě na konci roku 2023, kdy bude mít díky lepší pandemické situaci a pochvalám prvního dílu lepší výchozí pozici. Navíc film v listopadu nebude ohrožovat žádný jiný zavedený blockbuster. Druhý díl adaptace slavné knižní ságy od Franka Herberta herecky posílí například Florence Pugh, Christopher Walken či Léa Seydoux.

 

The Hunger Games: Balada o ptácích a hadech

Datum preméry v ČR: 17. 11. 2023

Menší ohrožení pro Dunu by přeci jen mohlo přijít o dva týdny později. Úspěšná série pro mladistvé, The Hunger Games, leží na filmovém poli ladem již od jejího ukončení v roce 2015. Producenti si však oblíbenosti nejen filmové, ale i knižní značky byli vědomi, a tak se roky chystal prequel, který uvidíme právě v roce 2023. Opět se jedná o adaptaci stejnojmenného románu The Ballad of Songbirds and Snakes, který je prequelem k původní sérii. Příběh se bude odehrávat 64 let před událostmi prvních Hunger Games, a bude se soustředit na snahu mladého prezidenta Snowa (Tom Blyth) vybrat účastníky jubilejních 10. Hladových her. Hlavní záporák celé série se skutečně ujme hlavní role a spolu s ním by měla být velká pozornost věnována filozofii stojící za hrami. Herecké obsazení doplňují jména jako Peter Dinklage, Viola Davis, Rachel Zegler či Burn Gorman.

 

Aquaman and the Lost Kingdom

Datum premiéry v ČR: 28. 12. 2023

Datum premiéry na Slovensku: 21. 12. 2023

Komiksový rok 2023 uzavře stejně jako před čtyřmi lety Aquaman od Jamese Wana, tentokrát s podtitulem Lost Kingdom. První díl je doteď nejúspěšnějším filmem provázaného DC světa (hlavně z hlediska tržeb) a dvojka má šanci úspěch zopakovat. Snímku se však podobně jako dalším DC projektům nevyhnuly různé negativní vlivy, ať už tradiční odklady premiér, nebo mediální pozornost směřující k Amber Heard hrající ve filmu Meru, Aquamanovu milou. Její role byla podle některých zvěstí kvůli okolním vlivům zmenšena na nezbytné minimum, avšak jiné zprávy to zase rozporují. Pozitivní stránka věci však je, že se ve filmu vrací všichni ostatní důležití herci v čele s Jasonem Momou či Patrickem Wilsonem.

Podklady a foto: Marvel Studios, MGM, Sony Pictures, Warner Bros., Universal Pictures, Lionsgate, Paramount Pictures, Lucasfilm

Galerie: 21

Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu Nejočekávanější velkofilmy, které v roce 2023 uvidíme v kinech | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest