Rychle a zběsile 10: Rozpočet nakynul do astronomických rozměrů. Skončí film ve ztrátě?

Rychle a zběsile 10: Rozpočet nakynul do astronomických rozměrů. Skončí film ve ztrátě? | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit dalších 7 obrázků
Cena Dieselovy automobilové ságy roste rychleji než cena dieselu u pumpy.

Sága Rychle a zběsile se ze skromných začátků postupně vyšplhala až k pozici jedné z nejúspěšnějších značek historie. Celkem šest filmů překročilo tržby ve výši půl miliardy, z toho se pět dostalo nad tři čtvrtě miliardy a dva dokonce přes miliardu. Časy největší slávy jsou však možná pryč a přemrštěné náklady mohou příští film dostat dokonce do ztráty.

Magazín The Wrap informuje, že náklady pro Rychle a zběsile 10 se vyšplhaly na 340 milionů dolarů! A to je částka PO uplatnění nejrůznějších daňových úlev. Na vině jsou podle zákulisních zdrojů výdaje spojené s natáčením v době covidu, inflace, ale především rostoucí platy klíčových osobností. Článek nezmiňuje skutečnost, že film měnil režiséra za chodu. Už to s sebou muselo přinést další navýšení ceny (plat pro nového režiséra, ale především náklady spojené s prodlouženým natáčením), ale ve finále to není nic oproti nákladům na výplaty pro stávající personál.

Mamutí část rozpočtu spolknou Vin Diesel a ostatní hvězdy. Představitelé hlavních rolí jsou v sérii tak dlouho, že si mohou diktovat astronomické platy. Konkrétně Diesel má krom herecké ještě producentskou pozici, což mu dává nárok na další peníze. Producentský titul dostávají také lidé, kteří sice na současném dílu vůbec nepracovali, ale někdy v minulosti se zasloužili o to, jak se série vyvíjí. Počet takových osob se postupně nabaluje. Série se navíc i do nových rolí snaží obsadit hvězdy (nově přibili Jason Momoa nebo Brie Larson), což s sebou také nese daleko větší náklady, než kdybyste do vedlejších rolí angažovali neznámé tváře.

Když tohle všechno sečtete, dostanete se na souhrnných 340 milionů. To je o 70% víc než v případě předchozího dvousetmilionového dílu. Rychle a zběsile 9 v kinech utržilo 726 milionů. Pokud budeme předpokládat, že marketing filmu mohl přijít klidně i na 150 milionů dolarů a pro zjednodušení si řekneme, že z každé prodané vstupenky dostanou polovinu kina a polovinu studio Universal Pictures, pak by to znamenalo, že čistý profit nákladného projektu činil nějakých 26 milionů. Tahle částka se nadále tenčí, protože klíčové osobnosti dostávají procenta ze zisku. Pravda, studio Universal na snímku dál vydělává přehráváním v domácnostech, postavilo na motivy série zábavní park, licencuje putovní kaskadérskou show případně na motivy slavné značky vyrábí animovaný seriál, který pak kupuje Netflix. Rozhodně tedy nejde o ztrátový podnik, ale v případě chystaného desátého filmu bude situace ještě napjatější.

Pakliže znovu budeme očekávat náklady na marketing někde kolem 150 milionů, tak při rozpočtu 340 milionů bude třeba utržit v kinech téměř miliardu dolarů, aby se nákladný projekt zaplatil. Je to ale v dnešní době reálné? Rychle a zběsile 9 bylo v kinech omezeno kvůli pandemii, není tak docela zřejmé, zda zájem o značku klesá, anebo ještě mohou jít tržby v kinech nahoru, až se svět definitivně vypořádá s covidovými omezeními. Zároveň ale podobné filmy čím dál tím méně často uvádí Čína, což znamená další citelný zásah do příjmů.

Ve světle toho všeho zní celkem pochopitelně, že sága plánuje skončit spolu s 11. dílem. Pokud už desítka bude mít co dělat, aby se zaplatila, u jedenáctky to bude dost podobné, ne-li horší. Pokud studio Universal namísto hlavní série bude točit pouze nejrůznější spin-offy, může nadále čerpat z popularity značky, ale zároveň se zásadním způsobem podaří snížit náklady na výplaty. Tak či tak se zdá, že pokud se Hollywood nechce zhroutit pod vlastní vahou, bude muset do budoucna s přemrštěnými rozpočty a klesajícím zájmem publika něco začít dělat.

V Rychle a zběsile 10 vystupují Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludarcis, Sung Kang, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, Cardi B, Charlize Theron, Daniela Melchior, Brie Larson, Jason Momoa, Scott Eastwood, Jason Statham a Alan Ritchson. Režíruje Louis Leterrier. Datum premiéry je momentálně ohlášené na 18. května 2023.

Titulní foto: Rychle a zběsile 9

Zdroj: The Wrap

Galerie: 8

Rychle a zběsile 10: Rozpočet nakynul do astronomických rozměrů. Skončí film ve ztrátě? | Fandíme filmu Rychle a zběsile 10: Rozpočet nakynul do astronomických rozměrů. Skončí film ve ztrátě? | Fandíme filmu Rychle a zběsile 10: Rozpočet nakynul do astronomických rozměrů. Skončí film ve ztrátě? | Fandíme filmu Rychle a zběsile 10: Rozpočet nakynul do astronomických rozměrů. Skončí film ve ztrátě? | Fandíme filmu Rychle a zběsile 10: Rozpočet nakynul do astronomických rozměrů. Skončí film ve ztrátě? | Fandíme filmu Rychle a zběsile 10: Rozpočet nakynul do astronomických rozměrů. Skončí film ve ztrátě? | Fandíme filmu Rychle a zběsile 10: Rozpočet nakynul do astronomických rozměrů. Skončí film ve ztrátě? | Fandíme filmu Rychle a zběsile 10: Rozpočet nakynul do astronomických rozměrů. Skončí film ve ztrátě? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest