Pán prstenů: Nový majitel hodlá značku budovat pečlivě a dlouhodobě

Pán prstenů: Nový majitel hodlá značku budovat pečlivě a dlouhodobě | Fandíme filmu
New Line Cinema
Zobrazit další 4 obrázky
Společnost Embracer krom Pána prstenů plánuje znovu zfilmovat také Tomb Raidera a Masku.

Jestli jste spolu s námi v letošním roce nesledovali ságu odprodeje práv (velké části práv) pro tituly J.R.R. Tolkiena, dočtete se veškeré podrobnosti v našich třech předchozích článcích. Pokud vše hodně stručně shrneme, pak je zásadní, že švédská společnost Embracer Group koupila za velký balík holdingovou společnost Middle Earth Enterprises. Díky tomu má Embracer Group právo vyrábět na motivy románů Pán prstenů a Hobit videohry, společenské hry, atrakce v zábavních parcích, veřejná představení nebo dárkové předměty, hračky apod, ale také celovečerní filmy, což je pro nás a naše čtenáře to stěžejní.

Dosud bylo zřejmě snad jen to, že Embracer nehodlá draze zakoupenou značku nechat ležet ladem. Dnes společnost prezentovala akcionářům své ekonomické výsledky za předchozí kvartál a konečně začala své plány s „LOTRem“ poodhalovat.

Embracer dokončil obchod teprve v říjnu, je extrémně brzo a konkrétní detaily zatím nedostaneme, nicméně CEO společnosti Lars Wingefors prozradil, že nehodlají nic uspěchat. Tolkienův svět vnímají ve firmě jako přední fantasy značku a pracují na dlouhodobém plánu. Momentálně probíhají interní jednání s akcionáři a partnery, Embracer je otevřený jakýmkoliv postřehům, aby dokázal značku dlouhodobě budovat. Už nicméně začínají probíhat první jednání s předními hráči filmového průmyslu, kteří jsou prý nadšení z toho, že se na trhu objeví příležitost natáčet filmy ze Středozemě.

V tuhle chvíli stále není tak docela jasné, jak po říjnovém obchodu do celé rovnice zapadá studio Warner Bros. Jeho dceřinná společnost New Line Cinema připravila trilogii Pána prstenů a hollywoodským novinářům stále není stoprocentně jasné, jak velká část práv u New Line Cinema nadále zůstává. Na základě veřejně dostupných informací panuje názor, že práva na hrané filmy jsou v tuhle chvíli zcela v rukou Embracer Group a New Line Cinema může aktuálně připravovat výhradně animované snímky. Ostatně, právě teď společnost vyvíjí celovečerní snímek Pán prstenů: Válka Rohirů, který uvidíme v roce 2024.

Aby právní situace nebyla zbytečně jednoduchá, tak je tu ještě separátní televizní smlouva, kdy společnost Amazon může na základě románu Pán prstenů vyvíjet televizní seriály. Aktuálně tak můžeme na streamovací platformě sledovat Pána prstenů: Prsteny moci. A správci Tolkienovi pozůstalosti zatím nikomu neprodali/nepronajali filmová či televizní práva na další spisovatelovy knihy, jako například na Silmarillion. Kdyby se pozůstalost rozhodla dodatečná práva dát k dispozici, tak na základě dosavadních smluvních ujednání musí nabídnout nejprve holdingu Middle Earth Enterprises. Teprve pokud by neprojevily zájem, lze jednat s dalšími zájemci. Ale kdy a zda to pozůstalost udělá, je momentálně ve hvězdách.

Pán prstenů není jedinou značkou, kterou Embracer v posledním roce získal do svého portfolia. Konkrétně zakoupil videoherní firmu Crystal Dynamics a komiksové nakladatelství Dark Horse Comics. Také na základě známých značek těchto dvou společností chce Embracer točit filmy nebo seriály. Konkrétně během aktuálního přehledu pro akcionáře zaznělo, že má společnost plány s Tomb Raiderem a Maskou. Tomb Raider se v minulosti dočkal už dvou různých filmových verzí, s Angelinou Jolie a Alicií Vikander. Masku pro změnu proslavil Jim Carrey. I v těchto případech se zdá, že Embracer nechce nic uspěchat.

Foto je ilustrační, trilogie Pána prstenů

Zdroje: Variety I, II

Galerie: 5

Pán prstenů: Nový majitel hodlá značku budovat pečlivě a dlouhodobě | Fandíme filmu Pán prstenů: Nový majitel hodlá značku budovat pečlivě a dlouhodobě | Fandíme filmu Pán prstenů: Nový majitel hodlá značku budovat pečlivě a dlouhodobě | Fandíme filmu Pán prstenů: Nový majitel hodlá značku budovat pečlivě a dlouhodobě | Fandíme filmu Pán prstenů: Nový majitel hodlá značku budovat pečlivě a dlouhodobě | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest