Pán prstenů: Nechybělo mnoho a představitel Gluma svou životní roli nepřijal

Pán prstenů: Nechybělo mnoho a představitel Gluma svou životní roli nepřijal | Fandíme filmu
New Line Cinema
Zobrazit další 1 obrázek
Těžko si dnes představit, jak by vypadal Glum bez účasti Andyho Serkise.

Britský herec Andy Serkis (King Kong, Zrození Planety opic, Black Panther) zůstane navždy zapsán v srdcích filmových fanoušků jako představitel Gluma z velkolepé fantasy ságy Pán prstenů spisovatele J.R.R Tolkiena, respektive režiséra Petera Jacksona. Nicméně klidně se mohlo stát, že Serkis životní příležitost odmítne, leč naštěstí poslechl vlastní rozum a nikoliv rady svých kolegů. Když se na konci minulého století Jackson rozhodl, že se pustí do opulentní a epické Tolkienovy fantasy, musel vyřešit, jakým způsobem bude zobrazen Glum, temná a vnitřně rozpolcená kreatura fyzicky i duševně závislá na magickém prstenu. Tvůrci nechtěli, aby hrál Gluma herec v masce a taktéž se jim nelíbila ani představa, že by byl kompletně vytvořen počítačovými triky. Hledal se tudíž kompromis a vše nakonec skončilo tak, že role se ujal Serkis, propůjčil Glumovi hlas, mimiku, gesta a pohyby za pomoci speciálního obleku s desítkami senzorů a zbytek pořešili kouzelníci a trikaři ze společnosti Weta Digital. Ale jak bylo řečeno výše, Serkis vážně uvažoval o tom, že nabídnutý part odmítne.

New Line Cinema

"Byla to zajímavá zkušenost. Když jsem poprvé o projektu slyšel od mého agenta, probíhalo to asi takhle: ‘Andy, koukni, připravuje se tenhle výjimečný film Pán prstenů na Novém Zélandu a oni by rádi užili tvůj hlas pro digitální postavu.’ A já na to: ‘Co?’ Zrovna jsem byl v Praze a pracoval jsem na adaptaci Olivera Twista a řekl jsem o této nabídce jednomu svému kolegovi. ‘Hele, zřejmě pojedu na Nový Zéland a ujmu se téhle digitální role.’ On odvětil: ‘Dobrá. A bude vidět i tvůj obličej?’ Já na to, že nikoliv. A on řekl: ‘Kámo, takové příležitosti bych se nedotkl ani bidlem k pohánění člunu.’"

Serkis přiznal, že ani Jackson si nebyl jistý, zda Glum bude vypadat tak, jak si tvůrci sami přejí. Serkisovi pak legendární režisér řekl, že budou užívat novou metodu nazvanou "motion capture", přičemž chtějí, aby na place byl herec coby Glum, ovšem žádný herec prostě nemůže být ve filmu samotném takovým Glumem, jakého si představují. Současně Jackson nepochyboval o Serkisových schopnostech a nutno podotknout, že bez talentovaného rodáka z Londýna by Glum nebyl Glumem.

Zdroj: CBM

Foto: New Line Cinema

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

19.12.2001 | USA, Nový Zéland
Akční, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 2

Pán prstenů: Nechybělo mnoho a představitel Gluma svou životní roli nepřijal | Fandíme filmu Pán prstenů: Nechybělo mnoho a představitel Gluma svou životní roli nepřijal | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest