Spider-Man: Velký přehled všeho, co víme o jeho budoucnosti

Spider-Man: Velký přehled všeho, co víme o jeho budoucnosti | Fandíme filmu
Marvel / Sony Pictures
Zobrazit další 1 obrázek
Spider-Man 4, filmy s alternativními Spider-Many, noví protivníci a vůbec vše, co je o pokračování Spider-Mana známo.

Poslední den roku lze předpokládat, že 99% fanoušků, kteří chtěli vidět Spider-Mana: Bez domova, už tu příležitost měli. Můžeme tedy hovořit zcela otevřeně a se spoilery. Dnes se pojďme zaměřit na to, co bude dál.

S jistotou můžeme říci, že zúčastněná studia Sony a Marvel (Disney) budou na snímek chtít navázat. Nejen, že jde o nejúspěšnější film roku a nejúspěšnější film pandemie. Jde také o nejúspěšnějšího Spider-Mana, nejúspěšnější film studia Sony a vlastně o jeden z nejúspěšnějších filmů vůbec. Jen V USA zatím Bez domova utržilo přes půl miliardy dolarů a podle některých analytiků není nereálné pokoření hranice 800 milionů. To by snímek zařadilo mezi tři nejúspěšnější bijáky v amerických kinech. Celosvětově je prozatím utržena 1 miliarda a 181 milionů a číslo poroste. Už momentální výsledek řadí pavoučího muže do TOP 21 a vše naznačuje, že by se mohl probojovat do první desítky historického žebříčku tržeb.

Takže studia budou chtít vydělávat. Nepodrazí si při tom sama nohy? Po dokončení Spider-Mana: Daleko od domova se Sony a Disney rozkmotřily a trvalo to, než se studia vrátila k jednacímu stolu. Teď šéf Marvelu Kevin Feige trvá na tom, že vztahy jsou skvělé a už probíhají jednání o přípravě dalšího Spider-Mana. Také je potvrzeno, že Tom Holland je vázaný k tomu, aby se objevil ve vedlejší roli v jednom dalším Marvel filmu, mimo sérii Spider-Man. Pokud jde o další setrvání v roli, tak Holland do médií hovoří váhavě. Není si prý jistý, zda chce Petera Parkera dál hrát. Většina komentátorů se domnívá, že to je pouze Tomova vyjednávací taktika, aby si do budoucna za marvelovky vydělal taková hausnumera, jako Robert Downey Jr.

Co tedy bude dál? Pojďme to rozebrat.

Konec kapitoly, nebo série?

Spider-Man: Bez domova byl natočený tak, aby zásadním způsobem uzavíral jednu kapitolu Peterova života. Definitivně se z něj stal Spider-Man, tak jak jej obvykle známe. Přišel o svou lásku, přátele, bezstarostnou kariérní dráhu a nejbližší rodinu. Jako hrdina není jen milovaný, ale částí veřejnosti také opovrhovaný. Už se nemůže spolehnout na Starka nebo Avengers, ale jen sám na sebe. Neformovala jej (alespoň to tak působí) ztráta strýčka Bena, ale ztráta Tetičky May. Ona je tím, kdo Peterovi v téhle verzi příběhu dává jeho silný morální kompas.

Dosavadní „home“ trilogie byla silně vázána na střední školu. Tenhle příběh je také symbolicky uzavřený. Speciálně v Americe platí, že když skončí střední škola, tak se velká část dosavadních spolužáků rozuteče na vysoké školy po všech možných koutech Spojených států. Jedna životní etapa se uzavírá, další otevírá. To pro Petera platí také. Z Queensu se stěhuje na Manhattan, přišel o vrstevníky, namísto hvězdné dráhy na MIT si pouze horko těžko dodělal maturitu.

A už nemá žádné Starkovy hračky, Avengers nebo Happyho Hogana v zádech. Už to není „Iron Man Junior“. Už je to opravdu jen kluk s podomácku ušitým kostýmem, který si nicméně plně uvědomil, co to znamená být hrdinou a co je pro to ochotný obětovat. Definitivně se stává Spider-Manem, příběh jeho zrodu je uzavřený a čistě teoreticky lze říct, že kdyby už se Tom Holland k roli nikdy nevrátil, tak se jeho podání Petera Parkera dočkalo relativně uceleného charakterního oblouku.

Spider-Man jako hvězdný host

Co je v tuhle chvíli dané, je předběžná domluva na tom, že Spider-Man smí vystoupit v jednom dalším Marvel filmu. Pokud by Tom Holland vyloženě nechtěl spolupracovat, tak by asi bylo hloupé jej tlačit – dělat na filmu s někým, komu se do toho nechce, může být dost ošidné. Pokud ale pomineme tuhle variantu, kde se Peter objeví příště? Natočil Holland nějakou scénu pro Doctora Strange in the Multiverse of Madness? Příběh z mnohovesmíru má být natolik divoký, že by návštěva Spider-Mana nikoho nepřekvapila. Zároveň ale působí jako škoda vyplýtvat váš jediný „náboj“ takovou legráckou.

Marvel stoprocentně natočí další Avengers. Už nemá k dispozici Iron Mana, Black Widow ani Captaina Ameriku. Bůh ví, zda Chris Hemsworth bude chtít po Thorovi: Love and Thunder postavu dál hrát. A popularita dalších superhrdinů ještě pořád není tak silně prověřená. Spider-Man prověřený je. Pokud jeho hlavu nalepíte doprostřed plakátu, máte vystaráno – asi jako se v případě prvních Avengers mohli u Marvelu spolehnout na to, že ať si diváci jednotlivé hrdiny oblíbí jakkoliv, Iron Man je schopný je všechny utáhnout na svých bedrech.

Další Spider-Manovo dobrodružství

Pokud by se nicméně Tom Holland objevil v nějaké další týmovce a následně neměl vystupovat v žádném dalším samostatném filmu, asi by to bylo dost zvláštní, pokud by nedostal velkolepý konec, jako Steve a Tony v Avengers: Endgame. Věřme tedy tomu, že i kdyby teď měla nastat nějaká delší pauza, „Spider-Mana 4“ se prostě jednou dočkáme. Co v něm uvidíme?

Zatím úplně přesně nevíme, jak funguje vymazání Petera Parkera ze světa. Pouze na něj zapomněli ti, kteří jej znali? Nebo zmizely například i všechny jeho fotografie a jakékoliv fyzické důkazy jeho dosavadní existence? Scenáristé Erik Sommers and Chris McKenna v rozhovoru pro Variety uvedli, že v aktuálním filmu chtěli divákům dopřát maximální emocionální dopad Peterova těžkého rozhodnutí a nechtěli lidi zatěžovat technikáliemi. Pokud další snímek vznikne, bude mít příležitost se k fungování Strangeova kouzla vyjádřit, bude-li o to stát.

Co dál? Mohli bychom se dočkat skutečně komorního pavoučího příběhu v rámci Marvel Cinematic Universe, kde si bude muset Peter poradit s nějakou menší hrozbou, ale osamocený a s horší výbavou. V zásadě jsou tu potom dva směry, kam by se snímek mohl vypravit. Buď scenáristé přijdou na to, jak vrátit do hry MJ a spol., anebo Petera seznámí s úplně novým okruhem postav. Na vysoké škole v New Yorku by mohl potkat řadu dalších známých komiksových charakterů, jak jsou třeba Gwen Stacey nebo Harry Osborn.

Jakým způsobem by šlo Petera opět spojit s MJ poté, co se jí zřekl, aby ji ochránil? Jednou možností je Venom. V potitulkové scéně Spider-Mana: Bez domova jsme mohli vidět, že v Marvel Cinematic Universe po sobě Tom Hardy zanechal malý kousek černého symbionta. Pokud by se vesmírný organismus setkal právě s Parkerem, mohl by jej učinit nezodpovědným a tlačit jej k tomu, aby si plnil svoje sny a touhy, podobně, jako tomu bylo ve Spider-Manovi 3 s Tobeym Maguirem.

Ať už Peter bude mít ve svém okruhu do budoucna jakékoliv postavy, zřejmě se nevyhne pozornosti bulvárního novináře J. Jonaha Jamesona (J.K. Simmons) – ten si v závěru Spider-Mana: Bez domova na našeho oblíbeného superhrdinu stále otevíral svoji nevymáchanou pusu. Teoreticky by tedy filmaři mohli zabrousit do příběhů o tom, jak se Jameson do boje proti Pavoučímu muži osobně zapojil. V komiksech proti němu vyslal kupříkladu roboty vědce Spencera Smythe, agentku Silver Sable, ale především také Scorpiona. Ten je také v komiksech jedním z nejvýraznějších nositelů mimozemského symbionta, takže jeho případný příběh by šel spojit s výše zmiňovaným Venomem.

Vždycky je tu samozřejmě také možnost, že Marvel opráší příběh s Lovcem Kravenem, který byl v jednu chvíli zvažovaný jako hlavní téma pro Spider-Mana: Bez domova, ale to už opravdu hodně spekulujeme – Pavoučích námětů je samozřejmě spousta a realizovaný může být prakticky kterýkoliv z nich.

Alternativní Spider-Mani

Ať už bude Tom Holland pokračovat nebo ne, jsou tu ještě dva další Spider-Mani. Uvidíme je ještě někdy? Jediné „polooficiální“ vyjádření, které k tématu máme, pochází od scenáristů Erika Sommerse a Chrise McKenny. Ti v rozhovoru pro Variety řekli, že by byli opravdu rádi, kdybychom se o druhých dvou Spider-Manech dozvěděli něco víc.

Většina komentátorů se domnívá, že ve velký návrat Tobeyho Maguirea doufat nemáme. Pro Maguirea je pavoučí kapitola docela uzavřená. Herectví už se věnuje dost málo, Spider-Man: Bez domova byl speciální příležitostí. V úvahu přichází cameo v Doctoru Strangeovi in the Multiverse of Madness, protože režisér Sam Raimi z Tobeyho udělal superhvězdu, když spolu po přelomu letopočtu natočili tři vůbec první Spider-Many.

To Andrew Garfield, to je jiná pohádka. Herec roli superhrdiny v sérii The Amazing Spider-Man opravdu miloval a končil svou štaci uprostřed rozdělané práce. Teď si po letech fanoušci názorně připomněli, jak dobrý v roli byl a jistě i sám Garfield musel cítit určitou satisfakci, když na svůj výkon v „Bez domova“ ze všech stran slyšel univerzální chválu. Už se objevily různé drby o tom, že Garfield zaručeně dostane další samostatný film, ale nějaký reálný důkaz zatím chybí.

Miles Morales a ti co zbyli

Kromě tří Spider-Manů je vždy možné, že se objeví nějaké další pavoučí postavy. Už delší dobu víme, že režisérka Olivia Wilde chystá jakýsi komiksový film, o němž se spekuluje, že by to mohl být příběh Spider-Woman. Pak jsou tu postavy Neda a MJ. Pokud by se nevrátili ve „Spider-Manovi 4“, uvidíme je ještě někdy? V jednu chvíli údajně existovala varianta, že by se z MJ stala superhrdinka, ačkoliv tahle idea následně nebyla nadále rozvíjena. Každopádně působí dost pravděpodobně, že pokud Marvel vymyslí, jak dál spolupracovat s tak populární herečkou, jakou je v současnosti Zendaya, tak to jednoznačně udělá.

Vůbec nejpopulárnější pavoučí postavou vedle Petera Parkera je nicméně Miles Morales. Mladší superhrdinský kolega, jehož komiksová série získala rychle na popularitě už v roce 2011, kdy začala vycházet. Posléze Miles získal ještě víc na oblibě, když se stal hlavním hrdinou Oscarem oceněného animáku Spider-Man: Paralelní světy a ještě veleúspěšné videohry Spider-Man: Miles Morales. Hrdina je oblíbený pro svůj hispánský původ, pro své mládí a kvůli tomu, že ještě víc podtrhuje ideu, že superhrdinou může být se správným přístupem každý.

Na Milesovi je v komiksech zajímavé, že je to teprve třináctiletý kluk (v době, kdy už je Peter Parker dávno dospělák). Otázkou je, zda by v tuhle chvíli byl ve filmovém světě Marvelu o tolik odlišný oproti Peterovi, který sotva vyšel střední školu. Jde nicméně o tak populární postavu, že se dříve či později objeví. A pokud bude Peter v New Yorku úplně sám, tak by se teoreticky jeho příběh mohl zaměřit třeba právě na to, že zaučí mladšího parťáka.

Ve světě Marvelu už jsme mohli ve Spider-Manovi: Homecoming vidět Milesova strýčka Aarona Davise, jehož ztvárnil Donald Glover. A ve Spider-Manovi: Bez domova v jednu chvíli Electro Peterovi říká, když viděl že je z Queensu a pomáhá chudým lidem, tak si myslel, že pod maskou bude černoch – což je jasná narážka na Milese. V jednom z rozhovorů pak představitel Electra Jamie Foxx ještě dodal, že by moc rád vystupoval v nějakém filmu, kde by se Miles objevil.

Kdo to celé spáchá?

Jestli opravdu vznikne „Spider-Man 4“, tak kdo jej bude točit? Režisér Jon Watts bude zaneprázdněný, protože jej čeká příprava Fantastické čtyřky. Buď by ji bylo třeba odložit, Spider-Mana by po něm musel převzít někdo jiný nebo by se na dalšího Spider-Mana několik let muselo čekat. To by na druhou stranu celkem mohlo vyhovovat Tomu Hollandovi, který působí opravdu unaveně. Pokud jde o momentální scenáristy, tak Chris McKenna a Erik Sommers v rozhovoru pro FandomWire uvedli, že aktuálně vůbec netuší, co má dál Marvel v plánu, ale pokud by byly pro dalšího Spider-Mana osloveni, účastnili by se s velkou chutí.

No a co vy? Co byste chtěli, aby budoucnost Spider-Mana přinesla?

Foto: Marvel

Zdroje: FandomWire, Variety, Spidey Updated

Galerie: 2

Spider-Man: Velký přehled všeho, co víme o jeho budoucnosti | Fandíme filmu Spider-Man: Velký přehled všeho, co víme o jeho budoucnosti | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest