WandaVision: Dle prvních ohlasů hodně jiná a ambiciózní marvelovka

WandaVision: Dle prvních ohlasů hodně jiná a ambiciózní marvelovka | Fandíme filmu
Marvel
Zobrazit další 4 obrázky
První novináři viděli novinku od Marvelu, ve které Vision s Wandou žijí na předměstí život rodinky ze sitcomu.

Je to už více než rok a půl ode dne, kdy jsme mohli vidět poslední marvelovku (Spider-Mana: Daleko od domova). Teď je konečně čekání na pravidelnou dávku pastelových emocí u konce. Už v pátek 15. ledna Marvel zveřejní na službě Disney+ první dvě epizody minisérie WandaVision, ve které se Elizabeth Olsen a Paul Bettany vracejí v titulárních rolích. Zámořští novináři viděli první tři epizody a podělily se o své dojmy.

Zatímco u nedávné Wonder Woman 1984 první reakce pocházely od úzké skupinky pečlivě vybraných recenzentů, u kterých se asi dala předpokládat spokojená odezva, vypadá to, že WandaVision Marvel nabídl ke zhlédnutí daleko širší novinářské skupině. Snad bychom se mohli vyvarovat tomu, že by i v tomhle případě byla reakce širší veřejnosti úplně jiná, než jaká je teď, u prvotních diváků. A jaká tedy je?

Marvel Studios
WandaVision

Jedním slovem nadšená. Ti novináři, kteří nejsou odvaření, přinejmenším oceňují kuráž Marvelu zkusit něco úplně nového. Tu a tam někdo vznese menší námitku, ale zásadní stížnosti prozatím nejsou. První tři epizody podle všeho fungují jako takový úvod do situace, všechny tři mají zhruba půlhodinku a žánrově se opravdu řadí mezi sitcomy. WandaVision klasické sitcomy neparoduje, neposmívá se jim, ale s nadšením jim skládá poklonu. Tvůrcům se údajně podařilo s ohromnou precizností napodobit ducha starých komediálních půlhodinek. Vzhledem, stylem vyprávění i tématy.

Tady by zároveň mohl být první mírný zádrhel – jeden z diváků vznáší otázku, zda si prvotní epizody užijí stejně i ti, kteří staré seriály neznají. U nás jsou kupříkladu populární americké sitcomy z 80. let a pozdější, ale s těmi staršími tak velkou zkušenost nemáme. Z reakce jiného novináře nicméně vyplývá, že ačkoliv se staré seriály napodobují věrně, humor funguje i v aktuální kontextu, postavy nesázejí jen na nostalgii a nějaké otřepané frky.

Marvel Studios
WandaVision

Právě postavy by vedle poctivě udělané komediální zábavy měly být v prvních dílech alfou a omegou. Elizabeth Olsen údajně nikdy neměla možnost v předchozích marvelovkách takto zazářit, když její Wanda zároveň září štěstím a souběžně je patrné, že ji děsí to, co je ukryto pod povrchem, kam se jí nedaří dosáhnout. Paul Bettany svým komediálním projevem údajně dává vzpomenout na časy snímku První rytíř, kdy to vypadalo, že z něj bude primárně komediální hvězda. Dvojice se nestydí hrát postavy naivisticky i praštěně a do formátu to skvěle zapadá. Vedle hlavního páru novináři chválí také Kathryn Hahn v roli vlezlé sousedky a Teyonah Parris, jež ztvárnila dospělou Monicu Rambeau (postavu, kterou jsme naposledy viděli ve snímku Captain Marvel jako malou holčičku).

Zatímco první epizody do velké míry utíkají jako lehoučký, oddechový sitcom, postupně se začíná ukazovat, že něco je špatně. Že idylka vůkol je jen lež a klam. Po třech epizodách prý ale pořád není vůbec jasné, co se vlastně děje a kam seriál směřuje. Na úvod máme dostat jen náznaky a máme se připravit na to, že právě tajemství a chuť rozlousknout celou hádanku bude to hlavní vzrušení, které nám seriál nabídne a kvůli němuž se budeme těšit na každou další epizodu.

Marvel Studios
WandaVision

Obecně se předpokládá, že na závěr WandaVision dospěje až ke klasickému velkolepému Marvel spektáklu, první tři epizody však prý nabízejí téhle ingredience naprosté minimum – stojí čistě na postavách, tajemství a humoru. To by pro některé diváky mohlo být teoreticky neuspokojivé a je pravda, že se našlo několik málo recenzenzentů, kterým přišlo, že se první epizody rozjíždějí docela pomalu. Asi tedy záleží na tom, zda má divák chuť si užít vlastní sitcomové blbnutí (v jedné epizodě Vision řeší například to, že spolknul žvýkačku), anebo je nažhavený výhradně na rozkrývání tajemství.

Celkově se mám těšit na svěží, vtipnou sérii, která je naprosto jiné, než úplně všechno, co Marvel kdy natočil. WandaVision se nebojí zkusit něco nového a dává naději, že do budoucna Marvel neusne na vavřínech a dál bude usilovat o to, aby nás dokázal příjemně překvapit.

PS: Máme očekávat spoustu pomrknutí na komiksy i na dosavadní Marvel filmy.

WandaVision je chystaná šestidílná minisérie od Marvel Studios, natočená pro službu Disney+. Je pevnou součástí provázaného světa Marvelu a pojednává o tom, co bylo s Wandou Maximoff po událostech Avengers: Endgame. V hlavních rolích se vracejí Elizabeth Olsen jako Wanda Maximoff, Paul Bettany jako Vision, Kat Dennings jako Darcy Lewis a Randal Park jako Jimmy Woo. Teyonah Parris ztvární dospělou Monicu Rambeau a Kathryn Hahn „vlezlou sousedku“. Showrunnerkou je Jac Schaeffer, režíruje Matt Shakman. Premiéra proběhne 15. ledna 2021.

Foto: Marvel

Zdroje: Slashfilm, The Direct, ComicBook, Screen Rant, Collider

Galerie: 5

WandaVision: Dle prvních ohlasů hodně jiná a ambiciózní marvelovka | Fandíme filmu WandaVision: Dle prvních ohlasů hodně jiná a ambiciózní marvelovka | Fandíme filmu WandaVision: Dle prvních ohlasů hodně jiná a ambiciózní marvelovka | Fandíme filmu WandaVision: Dle prvních ohlasů hodně jiná a ambiciózní marvelovka | Fandíme filmu WandaVision: Dle prvních ohlasů hodně jiná a ambiciózní marvelovka | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest