Zemřel Christopher Tolkien, syn autora trilogie Pán prstenů

Zemřel Christopher Tolkien, syn autora trilogie Pán prstenů | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Tento svět opustil zřejmě nejsrdnatější ochránce a šiřitel díla J.R.R. Tolkiena.

Ve věku požehnaných 95 let zemřel Christopher Tolkien, syn světoznámého spisovatele, filologa a autora Hobita a Pána prstenů J.R.R. Tolkiena. O úmrtí ve čtvrtek večer informovala Tolkienova společnost. Christopher se po smrti svého otce v roce 1973 staral o jeho dílo a odkaz. Díky němu byly vydány texty jako Silmarillion, Nedokončené příběhy Númenoru a Středozemě, Húrinovy děti nebo Beren a Lúthien. Christopher se narodil v anglickém Leedsu roku 1924 jako třetí a nejmladší syn slavného spisovatele. V dětství mu otec často vyprávěl kouzelné příběhy o hobitovi jménem Bilbo Pytlík a on mu posléze poskytoval kritickou zpětnou vazbu na trilogii Pán prstenů. V průběhu druhé světové války sloužil jako pilot u RAF a následně se věnoval studiu angličtiny na Oxfordské univerzitě, kde v letech 1964 až 1975 působil jako docent a tutor. Do povědomí čtenářů se zapsal i tím, že vytvořil spoustu map Středozemě pro otcovy knihy. K filmovým adaptacím Pána prstenů se stavěl velice kriticky, když tvůrcům vyčítal, že text samotný vykuchali a vytvořili bezduchou akční řež, jež postrádala původní podstatu díla.

Christopher nikdy neměl problém učinit rázné kroky k tomu, aby ochránil jméno a odkaz svého otce. Kupříkladu v roce 2009 společně s dalšími dědici a nakladatelstvím HarperCollins zažalovali společnost New Line Cinema, neboť prý nedostali "ani penny" z výnosů filmové trilogie, jež v kinech po celém světě utržila jen v kinech zhruba tři miliardy dolarů. Tolkienova rodina žádala 170 milionů dolarů, přičemž soud skončil mimosoudní dohodou, jejíž detaily nebyly zveřejněny.

Odpočívej v pokoji, Christophere. A dohlédni tam na tátu!

Zdroj: Deadline

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

19.12.2001 | USA, Nový Zéland
Akční, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 2

Zemřel Christopher Tolkien, syn autora trilogie Pán prstenů | Fandíme filmu Zemřel Christopher Tolkien, syn autora trilogie Pán prstenů | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest