Podle studie by se 70% diváků raději koukalo na filmy doma

Podle studie by se 70% diváků raději koukalo na filmy doma | Fandíme filmu
PxFuel / Free for commercial use
Z výzkumu je patrné, že Američanům se do kina zatím moc nechce.

Svět filmu dál finančně krvácí pod tlakem koronavirové pandemie a nikdo v tuto chvíli nedokáže odhadnout, jak tristní bude finanční bilance roku 2020 a co se bude v nejbližších měsících dít. Samozřejmě nejde pouze o znovuotevření kin, zrestartování produkčních prací a obecně oživení filmového odvětví. Nikdo totiž nedokáže v prvé řadě predikovat, jak se budou chovat diváci. Americkou diváckou obec systematicky řeší výzkumné agentury, přičemž analytici z organizace Performance Research teď přišli s výsledky průzkumu, které nevěstí z hlediska budoucnosti nic dobrého. Alespoň z pohledu provozovatelů a příznivců kin. Šetření probíhalo na vzorku o velikosti tisíc respondentů zhruba v půli května, kdy se i ve Spojených státech začalo řešit rozvolnění omezujících opatření (situace se v USA liší/lišila stát od státu).

Klíčová otázka zněla přibližně takto: "Budete-li mít možnost zhlédnout filmovou novinku v digitální podobě doma či s dalšími diváky v kině, co preferujete?" Z tisíce dotázaných se drtivých 70 procent vyjádřilo ve smyslu, že si raději sednou doma na gauč, než by vyrazili do kina. 13 procent odpovědělo opačně a 17 procent si odpovědí nebylo jisto. President Performance Research k výsledkům uvedl, že ve chvíli, kdy se začínají rozvolňovat některá opatření, tak roste obezřetnost Američanů, neboť mají pocit, že na hromadné akce je příliš brzy (momentálně se však ve velkých amerických městech masově protestuje kvůli policejní zlovůli, brutalitě a institucionálnímu rasismu). Tato nedůvěra k návratu ke společenštějšímu stylu života se od března ještě prohloubila. Tehdy se 44 procent respondentů vyjádřilo, že bude v blízké budoucnosti navštěvovat spíše méně hromadných akcí. V květnu se tohle číslo vyšplhalo až na 52 procent. Tento trend potvrzují i další čísla. V březnu 47 procent dotázaných přiznalo, že veřejné a masové akce je budou děsit ještě dlouhou dobu. V květnu to bylo již 60 procent.

Těžko soudit, jak se situace bude dále vyvíjet a jakým způsobem Američané k otevřeným kinům a masovějším akcím obecně přistoupí. Nicméně z analýzy lze vyčíst, že studia se bojí slabých tržeb oprávněně, což jen posílí snahy o další odklady blížících se premiér. Osobně se obávám, že kupříkladu Nolanův Tenet také brzy oznámí odklad data premiéry.

Zdroj: Variety

Foto: PxFuel / Free for commercial use

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest