Superman zůstane u Warneru

Superman zůstane u Warneru | Fandíme filmu
Vleklá bitva mezi studiem a dědici Supermanových autorů dospěla k velkému milníku. A podobnou při absolvuje také Disney s postavami Marvelu.

Spory mezi autory Supermana, Jerrym Siegelem a Joem Shusterem a společností Time Warner (vlastník DC Comicsu) se táhly dlouhá léta a po smrti obou pánů pokračovali v právních rozepřích jejich dědicové. Jednou šlo o zvýšení tantiém, podruhé se snažili dědicové získat zpět kompletní práva. Jednou za čas rozhodl soud ve prospěch Warneru, pak zase ve prospěch dědiců, jindy se strany dohodly u jednacího stolu. Jednou dědicové označují Warnery jako vydřidušské hamouny, kteří kradou dokumenty, společnost zase tvrdí, že dědicové nedodržují oboustranně odsouhlasené dohody. Prostě právní strkanice, jak má být, pokud vás zajímají podrobnosti, doporučuji zamířit na Hollywood Reporter (první článek, druhý), kde je vše důkladně rozebrané a nechybí ani přiložené právní dokumenty. Co je podstatné, nejnovější soudní řízení rozhodlo, že Superman zkrátka patří a nadále bude patřit Warneru, což je pro fanoušky vynikající zpráva! Proč?

Protože ať už máte tendenci z jakéhokoliv důvodu sympatizovat s libovolnou stranou sporu, ve chvíli kdy by vyhráli dědicové, byl by na tom bit především fanoušek. Jedná se samozřejmě o cynický pohled na věc, ale je to tak. Jistě, dědicové by mohli Supermana Warnerům bez jakýchkoliv omezení nechat a pouze vyžadovat tučné licenční poplatky (ale i v takovém případě by mohla jednání, vedená pod příkrovem vzájemné nevraživosti, řadu projektů minimálně oddálit), ale už v minulosti dědicové projevili zájem jít s postavou jinam. A dovedete si představit DC Universe bez Supermana? Justice League bez Supermana? Ve filmu by bez něj začít asi šlo (viz Marvel bez Spider-Mana a dalších hvězd), ale co rozjeté komiksové řady? Musel by z nich Muž z oceli najednou beze slova zmizet? Nemluvě o tom, že část práv patří Siegelovi, část Shusterovi a část Supermanových vlastností byla vymyšlena až později (a tudíž patří bez debat Warneru) – dočkali bychom se snad jakéhosi „Hybrid-mana“? Zkrátka jak už bylo řečeno - ať už je pravda kdekoliv, sobecký fanoušek vyhrál tenhle spor spolu s Warnerem.



Závažnost celého sporu krásně dokreslily Los Angeles Times, když uvedly, že k neustálým odkladům filmové Justice League v poslední době ve skutečnosti dochází právě kvůli soudnímu sporu – studio nechtělo předčasně odklepnout projekt, u kterého si nebylo jisté, zda by ho vůbec mohlo legálně připravit. Scénář se píše už delší dobu, ale po vyhraném sporu může studio urychlit přípravy, najít režiséra a konečně se naplno pustit d práce. Á propos, právě kvůli soudním přím se studio snažilo co nejrychleji dostat do kin Snyderova Man of Steel – protože v roce 2013 končila platnost původní dohody s dědici a po jejím vypršení nebylo nic jasné. Tuto nejistotu však teď ukončilo zmiňované soudní rozhodnutí.

K Supermanovi ještě dodáme, že pokud kdy existovala nějaká možnost, že by se ve filmu objevila postava Black Zero, tak teď byla spekulace definitivně vyvrácena. Nová hračka (dost ošklivá mimochodem - viz video níže) ukazuje, že se tak bude jmenovat Zodova kosmická loď. Je možné, že jde o nějaké pomrknutí, ale to je tak všechno.

Hračka Superman Exploders v akci

 

Spider-Man čelí podobným trablům

A u problémů filmových studií se superhrdiny ještě chvíli zůstaneme, protože podobně jako Warner, čelí potížím s právy i Disney. O co jde v tomto případě? V roce 1998 se Stan Lee nepohodl s Marvelem a hodlal ze společnosti odejít. Tak začaly dlouhé tahanice o postavy, které Lee vymyslel (Spider-Man, Fantastická čtyřka, většina Avengers atd.). V tom samém roce vznikla společnost Stan Lee Media Inc., která měla autorovo intelektuální vlastnictví spravovat. Jenže v roce 2001 společnost vyhlásila bankrot, a Lee se následně separátně dohodl s Marvelem na vyrovnání, čímž práva na postavy definitivně připadla Marvelu. Jenže akcionáři SLMI se s vyrovnáním nehodlali smířit a postupně žalovali Marvel, Leeho a teď i Disneyho, který Marvel před časem koupil. Studio s myšákem ve znaku se však nechalo slyšet, že jej požadavky SLMI nechávají naprosto chladným, vzhledem ke skutečnosti, že soudní pře s Marvelem i Stanem Lee společnost prohrála a od minulých sporů se neobjevila žádná nová fakta.

Také u Marvelu závěrem zmíníme jednu drobnou (leč zásadní) novinku...i když tenhle film vlastně patří pod Sony. Ale znáte to, oslí můstky nerostou na stromech ;-). Shailene Woodley si podle Hoolywood Reporteru opravdu v chystaném Amazing Spider-Manovi 2 zahraje Mary Jane Watson, Peterovu lásku z pozdějších čísel komiksu. Zdroj zároveň potvrdil, že ve třetím(!) díle opravdu dostaneme onu velkou událost, kterou všichni fanoušci obeznámení s předlohou podvědomě očekávají. Ostatním nebudeme prozrazovat. O opatrnost poprosím i v diskusi!

Další zdroje: THR I, THR II, Deadline

Amazing Spider-Man 2

02.05.2014 | USA
Akční, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest