Amazing Spider-Man: Kam se ztratil slíbený "dosud nevyprávěný příběh"?

Amazing Spider-Man: Kam se ztratil slíbený "dosud nevyprávěný příběh"? | Fandíme filmu
Zobrazit další 2 obrázky
Chybělo vám v novém Spider-Manovi víc rozdílů, oproti starému? Nedávaly vám některé momenty smysl? Aneb o tom, jak studio snímek přestříhalo.

Amazing Spider-Man to nikdy neměl jednoduché. Zpočátku mu jeho kritici vyčítali, že restart přišel příliš brzo. Pak se proslýchalo, že studio Sony možná není úplně spokojené s finálním produktem (a z porovnání propagační kampaně a výsledného filmu je patrné, že se hodně stříhalo – viz dále), pak přišly rozporuplné ohlasy (u nás nakonec film dostal hodnocení více než pozitivní) a ve finále nejslabší finanční výsledek v dějinách pavoučích filmů. Amazing Spider-Man doposud celosvětově utržil 735 milionů dolarů, což je zhruba o padesát milionů méně, než kolik se podařilo vydělat doposud komerčně nejslabšímu Spider-Manovi 2. A to novému Spíďovi notně pomáhaly příplatky za 3D. Jenže nenechte se mýlit, 735 milionů je možná méně, než se čekalo, nicméně pořád je to ohromný balík peněz. Konkrétně se jedná o čtvrtý nejlepší výsledek roku 2012 a předběhnout by Spider-Mana letos mohli už jedině poslední Twilight nebo první Hobit. A tak není divu, že se Sony vůbec nebrání tomu, aby Marc Webb natočil i dvojku. Jenže to má háček.

Marc Webb před lety podepsal se studiem Fox smlouvu na dva filmy. Prvním z oněch filmů bylo 500 dní se Summer, pak studio režisérovi povolilo, aby si odskočil natočit Spider-Mana. Jenže teď Fox na dalším filmu trvá a Amazing Spider-Man 2 má první premiéru (podle IMDb) už 17. dubna 2014. Do té doby Marc nemůže stihnout natočit dva filmy ani omylem. Fox je ochotný ustoupit jedině za předpokladu, že by se Webb místo k jednomu filmu zavázal hned ke dvěma, ale to se mladému režisérovi nechce. To je na jednu stranu pochopitelné, protože se bavíme o závazku na mnoho let dopředu. Na druhou stranu Webb doposud spolupracoval s divizí Fox Searchlight, což je odnož studia, která je proslulá tím, že tvůrcům dává velkou svobodu a podporuje kreativního ducha. Jenom například v loňském roce ve studiu mohl vzniknout tak kontroverzní a svébytný snímek, jako je Stud. Takže z tohoto pohledu se zdá, že ve spolupráci s Foxem není problém. Že by snad Webb po zkušenostech se Sony nenápadně inklinoval k návratu k menším filmům a podvědomě se děsil jakýchkoliv příkazů a termínů?

 

Jak se přetáčel Amazing Spider-Man

Pojďme si všechno společně hezky rozebrat. Kdyby natáčení Amazing-Spidermana 2 začalo ještě v září, Webb by na film měl něco přes jeden rok a sedm měsíců. Jenže momentálně se přepisuje scénář a se startem natáčení se počítá na začátek příštího roku. Tím pádem nám zbývá přinejlepším rok a tři měsíce, kdyby se film dokončoval na poslední chvíli, pár dní před premiérou. A první Amazing Spider-Man se točil jeden rok, pět měsíců a dva týdny. Jistě, nikde není řečeno, že tentokrát bude tolik potíží, jako posledně, nicméně nikdo to nemůže zaručit. Točit filmy v časovém presu určitě není sranda a nikde není psáno, že Sony opět nebude Webbovi kecat do řemesla.

Velká část průtahů při natáčení prvního filmu totiž byla zapříčiněna přetáčkami, které si podle všech indicií vynutilo právě studio. Následně Sony donutilo Webba, aby svoji vizi důkladně poupravil ještě ve střižně. Díky promokampani s jistotou víme, že se celá řada záběrů či scén do výsledného filmu nedostala. A nebavíme se jenom o tom, že studio chtělo mít film kratší nebo o tom, že se přímo Webb rozhodl ve finále nepoužít tu či onu zanedbatelnou situaci (do výsledného filmu se nedostala třeba scéna s domovníkem). Na podlaze střižny dost možná zmizely celé dějové linie!

Začněme od těch nejmenších drobností. Některým divákům chybělo už to, že Peter nikdy nedopadl kriminálníka, který zabil jeho strýčka. Osobně jsem tuhle skutečnost interpretoval tak, že Peter zkrátka přestal lpět na pomstě, ale i v tomto případě je možné, že dějová linka ve filmu původně byla (nebo ještě někdy v budoucnu bude). Co ve filmu bylo zcela určitě, je rodina doktora Connorse. Do snímku byly obsazeny postavy jeho ženy a dítěte, ale do závěrečného sestřihu se ani jeden z nich nedostal. I tady můžeme spekulovat o tom, že jde o režisérovo rozhodnutí, které mělo sloužit ke zvýšení tempa.

Nicméně čeho si všimnul nejspíš i ten, kdo nečetl castingové novinky, a co si Webb za rámeček nejspíš nedá, je záhadné zmizení doktora Rathy (Irrfan Khan). Před premiérou jsme slýchali o tom, jaký to bude výrazná záporná postava a nakonec ho ve filmu vidíme pár minut a ve scéně na mostě se po něm bez vysvětlení slehne zem. Přitom ve filmu prokazatelně byla rozsáhlá scéna, ve které si Lizard Rathu podá ve svém doupěti v kanále – viz obrázek níže a další v galerii.

 

 

Úplně největší stížnosti se ale od Spajdyho kritiků filmu snášely na skutečnost, že nám sliboval „doposud nevyprávěný příběh“, který se nakonec jaksi někam vytratil. V samotném filmu zůstaly jeho určité náznaky, v reklamní kampani se s ním zpočátku naplno operovalo. Tenhle film měl zkrátka být o tom, co se stalo s Peterovými rodiči a existují dokonce vodítka, která podporují spekulaci, že původně Peterova genetická mutace neměla být pouhou náhodou. V trailerech se pravidelně objevovaly věty jako: „Myslíš si, že to co se ti stalo, byla náhoda“? Nebo: „Máš vůbec tušení, co jsi vlastně zač“? Popřípadě: „Jestli chceš znát pravdu o svých rodičích, pojď si pro ni“!

Nic z toho se nakonec ve filmu neobjevuje, pátrání po osudu rodičů Peter po chvíli nechá plavat a jediným vysvětlením má být jakási chabá zmínka o pádu letadla. Otázkou zůstává, proč jsme se nakonec „dosud nevyprávěného příběhu“ ve filmu nedočkali. A prakticky žádný internetový komentátor se nedomnívá, že by šlo o rozhodnutí Marca Webba. Teorií, proč konkrétní scény z filmu zmizely, je hned několik.

Oficiální verze presidenta Sony Douga Belgrada je taková, že většina vystříhaných scén musela z filmu zmizet proto, že obsahovaly Lizarda, s jehož kvalitou studio nebylo spokojeno. Pravda, velká řada odpůrců Amazing Spider-Mana filmu vyčítá, že Lizard nevypadá dobře. Jenže co má znamenat Belgradův argument? Chce snad ředitel říct, že v daných scénách vypadá ještě ještěr ještě hůř? Pokud se dané momenty objeví jako bonus na DVD, asi nebude problém posoudit, jestli si pan ředitel náhodou nevymýšlí. Že po vystříhání (potenciálně klíčových) scén film podle některých rozhořčených hlasů tak trochu nedává smysl, je evidentně vedení Sony jedno. Hlavně se tak výtečně vyřešily nepovedené triky, že?

Necháme Belgradovy řeči plavat a pustíme se do dvou daleko pravděpodobnějších možností. První teorie hovoří o tom, že studio chtělo zmínky o rodičích vystříhat proto (scéna s Rathou v kanále ty zmínky obsahovala ve velké míře, proto musela zmizet celá), aby „dosud nevyprávěný příběh“ mohlo pořádně natáhnout do dalších pokračování a nevystřílel se už v prvním filmu. Druhou možností je, že se ředitelé zalekli negativních reakcí na trailery / testovací projekce, a nakonec Webba nechali Spider-Manův alternativní zrod (genetickou manipulaci od Peterova tatínka) přestříhat, aby se co nejvíc podobal klasice.

Co z toho plyne? Pokud patříte k těm, kterým některá místa ve filmu připadala nekonzistentní, nebo vám vadí, jak se Webbův film podobá tomu Raimiho, dost možná za to nemůže ani režisér, ani scenárista, ale zásahy studia.

 

Co nás čeká dál?

Zajímavé bude samozřejmě sledovat, co se bude dít dál. Nejprve vyjde DVD/Blu-ray, kde v bonusové sekci budeme napjatě vyhlížet vystřižené scény, které studio veřejnosti nakonec zpřístupní, a následně budeme zvědaví, zda se tajemství Spider-Manových rodičů a jeho minulosti obecně bude nebo nebude probírat v příštích dílech. Co dalšího od těch dílů můžeme čekat?

Objevily se samozřejmě nejrůznější spekulace o tom, kdo je tajemná postava na konci titulků. Někteří tvrdí že je to Vulture, jiní si myslí, že je to Mysterio, Silvermane, Electro nebo dokonce samotný Norman Osborn. Já osobně se domnívám, že se jedná o nějakého nekonkrétního Osbornova asistenta, už jen proto, že o záporákovi dalšího dílu v době natáčení scény dost možná nebylo rozhodnuto, natož aby byl obsazen. Zahalení postavy do tmy toliko přispělo tajemnu. Každopádně pokud chcete z vizáže postavy něco usuzovat, pomůže vám zesvětlený obrázek vpravo.

Norman Osborn obecně zní jako záporák pro druhý film jako poměrně logická varianta. Byl už v prvním filmu výraznou figurou v pozadí a i samotný Marc Webb uvedl, že s ním diváci mohou tak napůl do budoucna počítat. V tom případě nás s velkou pravděpodobností čeká známá linka s Green Goblinem a Gwen Stacey, kterou fanouškům komiksu netřeba představovat, ostatním nebudu kazit překvapení. Zakomponování dějové linky by bylo plně v souladu se závěrem prvního dílu. Na druhou stranu zaznívají hlasy, že v Raimiho filmech jsme viděli už dva různé Gobliny a není důvod se k nim hned vracet, zvlášť když Spider-Man má ze všech superhrdinů snad největší sbírku (populárních a známých) nepřátel. Klidně se tedy může stát, že Osborn goblinův kostým nějakou dobu neoblékne a pouze bude z pozadí přispívat ke zrodu jiných padouchů.

Producenti Avi Arad a Matt Tolmach dokonce uvedli, že si dokážou představit, že by filmy postupně uváděly jednotlivé padouchy, kteří by se nakonec spojili ve slovutný tým supezločinců zvaný Sinister Six – šlo by tedy o jakési Avengers naruby. V původní Sinister Six figurovali Doktor Octopus, Vulture, Electro, Kraven, Mysterio a Sandman, ale sestava se samozřejmě mnohokrát změnila a nikde není řečeno, že se filmoví tvůrci budou držet nějaké varianty z komiksových předloh. Každopádně se jedná o ambiciózní myšlenku a bude zajímavé sledovat, jestli takovému vývoji do budoucna začne něco nasvědčovat. Dodávám, že v minulosti jsme publikovali novinku o tom, že by se v některém z budoucích dílů Amazing Spider-Mana mohl objevit jinak samostatně prezentovaný Venom, vzpomínáte? I ten v komiksové předloze figuroval v některých variantách Sinister Six... Dále už jsme se dozvěděli pouze tolik, že se v příštím filmu setkáme téměř určitě s deníkem Daily Bugle a J.K. Simmons uvedl, že kdyby mu byla opět nabídnuta role J. Jonaha Jamesona, vůbec by se nebránil. Kéž by to vyšlo!

 

Naděje umírá poslední

Řada fanoušků si Amazing Spider-Mana užila, mě nevyjímaje. Nechal jsem se unést atmosférou a audiovizuálním stylem, postavy mi přirostly k srdci. Nicméně naprosto rozumím oprávněné kritice, kterou lze vznášet proti určitým dírám ve scénáři. Snad se na předchozích řádcích podařilo objasnit, že je dost pravděpodobné, že za většinu těch děr nemůže Marc Webb a scenáristé, nýbrž neprůhledná zákulisní politika. Co z toho vyplývá? Pokud se Webb vrátí a studio mu začne malinko věřit, můžeme se dočkat takového Spider-Mana, ze kterého budou nadšení úplně všichni. Webb na to má a spolu s herci položil dostatečně pevné základy, na kterých může dál stavět. Nebo popřípadě můžeme alespoň doufat, že v kontextu celé trilogie začne celý ten „dosud nevyprávěný příběh“ dávat po kouskách smysl. Naděje umírá poslední. Na závěr si pusťte nabité behind the scenes video:

 

Amazing Spider-Man: Behind the Scenes

 

Zdroje: SHH Forum, SHH, Vulture, Collider, Collider II, LA Times, THR, Badass Digest, CBM

Amazing Spider-Man 2

02.05.2014 | USA
Akční, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 3

Amazing Spider-Man: Kam se ztratil slíbený "dosud nevyprávěný příběh"? | Fandíme filmu Amazing Spider-Man: Kam se ztratil slíbený "dosud nevyprávěný příběh"? | Fandíme filmu Amazing Spider-Man: Kam se ztratil slíbený "dosud nevyprávěný příběh"? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest