Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu

Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 10 obrázků
Oscary se pod tlakem vnějších okolností v posledních letech hodně mění. Předpovídáme vítěze letošního ročníku a vývoj do dalších let.
  1. „Nová“ Akademie a její pestrobarevná nominace
  2. Zamotaná hlavní kategorie
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Zamotaná hlavní kategorie

Druhým důsledkem obrody Akademie je řada překvapení v rámci nominací, ale především složitě předvídatelný výsledek v hlavní kategorii. Asi vůbec nejméně předvídatelný za několik let dozadu. Míra nejednoznačnosti může ve finále oscarovému závodu přidat na atraktivitě, ale pojďme se na tu šmodrchanici podívat.

Black Panther sice zvítězil na cenách hereckého cechu (cena pro nejlepší herecký ansámbl), takže viditelně má nemalé množství stoupenců, ale mezi favority dlouhodobě nepatří. V rámci Oscarů mu chybí řada klíčových nominací: Pro režiséra, scénář, herce i střih. Nominace na hlavní cenu přišla za společenský význam, jaký film ve Spojených státech měl, a za obrovské tržby, na které Akademie stále slyší. Už i pouhá nominace je však obrovským úspěchem. Nezískal ji ani netradiční Deadpool ani vážně pojatý Logan ani výjimečný Temný rytíř, a tak je Black Panther prvním komiksovým filmem, který se může nominací v hlavní kategorii pochlubit.

Větší šance nepřikládejte ani Bohemian Rhapsody. Tohle je opět nominace „za odměnu“, pro film, který je divácky atraktivní a dělá tak Hollywoodu dobrou reklamu. Prakticky každý recenzent vám řekne, že jde o lehce nadprůměrný film se super písničkami a Akademie k nízkým známkám není úplně hluchá. Snímku podkopávají nohy také potíže na pozici režiséra. Propuštěný Bryan Singer nedávno schytal další obvinění ze zneužívání nezletilých chlapců a jeho spolupracovníci se po celou dobu oscarové sezony tváří, jako by neexistoval. Opět chybí nominace ve většině hlavních kategorií a ta za střih pro Johna Ottmana je do značné míry „cenou za statečnost“, za to, že se mu z problematického projektu podařilo vykřesat plnohodnotný film.

Jako třetího nejméně pravděpodobného vítěze si můžete poznačit snímek Vice. Film o politické kariéře Dicka Chaneyho má nominace ve všech klíčových kategoriích (režie, scénář, herci) kromě střihu. Adam McKay se zapsal Akademii do povědomí díky nedávné výhře se Sázkou na nejistotu (to je vždycky plus). A v současném společenském klimatu se v liberálním Hollywoodu jakékoliv pohlavkování konzervativců kvituje. Film navíc nabízí zjevná pojítka k současnosti. Na druhou stranu je Vice hodně kontroverzní a zatímco jedni jej oslavují, druzí jej zatracují, jako hodně zjednodušený pohled na věc, který si hraje na něco lepšího. Na celkové vítězství Vice nenajde dostatečnou podporu.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Galerie: 11

Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest