Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu

Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 10 obrázků
Oscary se pod tlakem vnějších okolností v posledních letech hodně mění. Předpovídáme vítěze letošního ročníku a vývoj do dalších let.
  1. „Nová“ Akademie a její pestrobarevná nominace
  2. Zamotaná hlavní kategorie
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Favoritka mezi favority také patří. Stejně jako Klansman má posichrované nominace v klíčových kategoriích střihu, scénáře a režie a k tomu se může pochlubit třemi nominacemi hereckými. Celkem má film nominací deset, což bylo letos nejvyšší dosažené množství. To ukazuje velkou oblibu snímku napříč jednotlivými filmovými profesemi. Film by do čela mohla vynést situace „dva se perou, třetí se směje“, kdy by se jednalo o snímek největší shody. Jde o film zjevně akademiky oblíbený, který na sebe nemá nabalené žádné kontroverze ani porotu nijak nerozděluje.

Pak je tu Roma, miláček filmových kritiků, technicky komplikovaný počin Alfonsa Cuaróna, který pro černobílý vizuál a španělské znění působí už na první pohled „umělecky“. Snímek pobral kolik cen jen mohl, má celkem deset nominací na Oscary a to včetně klíčových kategorií režie a scénáře. Střih sice chybí, ale je možné, že jde o obdobný případ, jakým byl před pár lety Birdman. Ten nominaci za střih nedostal, protože je „bez střihu“, Roma jich zase má na první pohled málo – je složená z dlouhých záběrů.

Také nelze vyloučit, že Akademie chtěla dopřát lásku většímu množství lidí (Cuarón má i tak osobně čtyři nominace, za film, režii, scénář a kameru, za střih by byla nominace pátá, protože si snímek stříhal osobně). Snímek překvapivě dostal dvě herecké nominace, přičemž s jednou se vůbec nepočítalo, což opět svědčí o oblibě filmu. Pokud by něco mohlo Romě uškodit, tak nominace v kategorii nejlepších cizojazyčných filmů – někteří akademici by mohli mít pocit, že vítězství v téhle kategorii Romě „stačí“. A pak je tu samozřejmě ještě Netflix faktor. Část Akademiků jsou stále tradicionalisté, kterým se nelíbí, že někdo z vnějšku dává divákům, to co chtějí a budou se snažit Netflix za každou cenu potopil.

Peloton uzavírá Zelená kniha. Snímek vyhrál cenu diváků na festivalu v Torontu, když vrcholná část oscarové sezony startovala. Rychle se stal centrem kontroverzí, když na světlo vypluly na povrch nešťastné tweety scenáristy a genitální (to není překlep) legrácky režiséra (ten mimochodem nebyl nominovaný na režisérskou cenu). Film také kritizuje rodina pianisty Shirleyho, podle které se snímek podstatným způsobem odchyluje od skutečnosti. A stále se objevují negativní reakce některých kritiků, podle kterých je film naivistická pohádka, jaké vznikají ve stejné podobě desítky let, zatímco dnes je čas na něco modernějšího, odvážnějšího. Zatím se nezdá, že by to film výrazně brzdilo a zvlášť po vítězství na cenách producentů (PGA Awards) řada komentátorů považuje Green Book za absolutního favorita.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Galerie: 11

Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest