Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu

Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 10 obrázků
Oscary se pod tlakem vnějších okolností v posledních letech hodně mění. Předpovídáme vítěze letošního ročníku a vývoj do dalších let.
  1. „Nová“ Akademie a její pestrobarevná nominace
  2. Zamotaná hlavní kategorie
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Zrodila se hvězda, to byl jasný favorit začátku oscarové sezony. Film hlasitě vstoupil na scénu na podzimních festivalech. Odnesl si skvělé recenze. Neprovázejí ho žádné kontroverze. Je to klasický showbyznysový příběh, jaké Akademici v minulosti vždy milovali (leč pravda, Akademie se mění). Film je komerční hit a samozřejmě má za sebou obrovský příběh o herci (Bradley Cooper), který natočil režisérskou prvotinu a okamžitě se trefil do černého. A silně hovoří ve prospěch „Hvězdy“ také to, jak skvěle svou první velkou roli zvládla Lady Gaga.

Jenže filmu během oscarové sezony tak nějak došel dech. Prakticky všechny menší ceny vyhrávají konkurenti a na Oscarech nebyl Bradley Cooper nominovaný za režii, i když se neustále mluví o tom, jak film stojí na jeho bedrech. A Cooper nebyl oceněný dokonce ani na cenách cechu režisérů, kde byl nominovaný na cenu pro nejlepšího nováčka a i tenhle "béčkový" souboj prohrál. Je možné, že Bradley Cooper dostane alespoň hereckého Oscara jako „cenu útěchy“, ale stejně tak se může stát, že podobně jako na Zlatých glóbech si Lady Gaga odnese sošku za nejlepší píseň a tím to pro A Star Is Born zhasne.

To byly čtyři snímky, které jsou podle mne v tuhle chvíli ze hry (možná Black Panther je po obdržení herecké ceny na hraně) O hlavní ceně se tak bude rozhodovat mezi filmy BlacKkKlansman, Favoritka, Green Book a Roma. Jasně, po vyhlášení se mi můžete přijít vysmát, až budu vedle jak ta jedle, ale v tuhle chvíli sázím právě na tuhle skupinku:

BlacKkKlansman ještě nedávno mezi žhavé kandidáty vůbec nepatřil a diskutovalo se o tom, jestli nakonec Spike Lee alespoň horko těžko vyškrábne nominaci za scénář. Najednou ale film dostal šest oscarových nominací, včetně většiny klíčových kategorií – scénář, režie, střih. Aby to bylo jasné terno, chybí větší množství nominací pro herce (tady je to jedna jediná pro Adama Drivera). Ve prospěch filmu hovoří také to, že Spike Lee zatím dostal jen čestného Oscara, ale na soutěžní sošku stále čeká. A k zahození není ani vysoce aktuální téma, kdy Lee poukazuje na to, že rasismus ve Spojených státech není otázkou dávné minulosti, ale hluboce zakořeněnou záležitostí, která se v mnoha ohledech projevuje úplně stejně, jako před lety.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »

Galerie: 11

Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu Kdo vyhraje letošní Oscary a co nám říkají o Hollywoodu | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest