Recenze: Mowgli

Recenze: Mowgli | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 8 obrázků
Máte-li chuť na drsnější převyprávění klasického příběhu, pak je tenhle výlet do Kiplingovy džungle pod taktovkou Andyho Serkise určen právě vám.
  1. Kapitola č.1
  2. Verdikt

Serkisův snímek je celkově mnohem brutálnější, špinavější a tragičtější než jakákoli dřívější adaptace. Na rozdíl od Disneyho rodinné verze Mowgli připomíná spíše depresivní sociální drama. Hrdinové krvácejí a umírají, dokonce i kladné postavy se občas chovají jako pěkní neřádi. Je tu více zdůrazněno ekologické poselství díla (člověk krade životní prostor ostatním živočichům). Osobně si myslím, že se jedná o skvělý způsob, kterak film odlišit od nespočtu předchozích zpracování a dát stokrát obehrané látce nový, modernější a zajímavější rozměr. Komu vadila dětinskost a zpívání písniček v Knize džunglí od Jona Favreaua, bude jistě nadmíru spokojen. Avšak je jasné, že ne každému tenhle dospělejší kabát staré klasiky sedne, a také ne všechny inovace se filmařům povedly. Například pasáž, kdy Mauglí pobývá v lidské vesnici a učí se poznávat civilizaci je po napínavém a akcí nabitém dění v džungli vyloženě nudná. Taktéž finále snímku mi přišlo poněkud uspěchané a závěrečný happy end nevyplynul ze scénáře úplně přirozeně. Je to jako když si autoři na poslední chvíli uvědomili, že vlastně točí pohádku a nikoli dramatický thriller a měli by to všechno nějak pozitivně zakončit.     

Zatímco s dějovou linií se Andy popasoval se ctí, vizuální stránka je mírným zklamáním. S ohledem na to, kolik let se film připravoval a jací odborníci se na něm podíleli, není animace nijak výjimečná. Divoký tropický prales a zvířata vypadají dost digitálně, respektive není to taková fantastická bomba a pastva pro oči, jakou nám před dvěma lety nachystal Disney. Ačkoli možná je problém prostě jen v tom, že na malé obrazovce audiovizuální efekty zkrátka tak dobře nevyniknou.    

Herci jsou podle očekávání výborní. V čase natáčení teprve jedenáctiletý Rohan Chand podává v titulní roli více než slušný výkon a místy skoro až zastiňuje své hvězdné kolegy. Není to takový roztomilý hošík jako Neel Sethi, ale vzpurný a zakomplexovaný teenager, kterého je vám povětšinou líto, ale občas byste mu vrazili pár výchovných pohlavků.  Z živých herců se dočkáme ještě třeba Matthewa Rhyse (Akta Pentagon: Skrytá válka) nebo Freidy Pinto (Milionář z chatrče), třebaže zrovna ta je ve filmu dost nadbytečná. Ostatní (Bale, Cumberbatch či režisér Serkis) propůjčili filmu pouze své hlasy a pohyby, závěrečnou podobu jejich postav dokonaly trikaři.

Verdikt

„Zakletý“ projekt Andyho Serkise se po mnoha překážkách konečně dočkal premiéry a rozhodně se nedá říct, že by se jen snažil svézt na vlně úspěchu konkurenční Knihy džunglí z roku 2016. Ostřílený herec vytvořil ve své režijní prvotině vskutku originální a patrně nejtemnější zpracování proslulé literární klasiky, jaké jsem doposud viděl. Mowgli sice má svoje mouchy a jeho vizuál není ani zdaleka tak ohromující jako rodinná verze od Disneyho, své fanoušky si však nepochybně najde.   

   

« Předchozí kapitola
Naše hodnocení
7/10
Hodnocení našich čtenářů
Hodnocení našich čtenářů

Kniha džunglí

04.04.2016 | USA, Velká Británie
Dobrodružný, Drama, Fantasy, Rodinný
Info o filmu

Galerie: 9

Recenze: Mowgli | Fandíme filmu Recenze: Mowgli | Fandíme filmu Recenze: Mowgli | Fandíme filmu Recenze: Mowgli | Fandíme filmu Recenze: Mowgli | Fandíme filmu Recenze: Mowgli | Fandíme filmu Recenze: Mowgli | Fandíme filmu Recenze: Mowgli | Fandíme filmu Recenze: Mowgli | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest