Box Office: Jsou To rekordy

Box Office: Jsou To rekordy | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Vydatný článek o mnoha rekordech hororu To. To si nenechte ujít, i když je to kvůli tomu názvu trošku složitější čtení.

Září, Warner Bros., žádná hvězdná jména, eRkový rating, 135minutová stopáž, materiál nevhodný pro děti a ustrašené dospělé. První část hororu To podle Stephena Kinga přes to všechno debutuje s rekordními 117 miliony dolary. Dva týdny naprosté nudy v kinech si o to říkaly. Pojďme projet všechna prvenství pěkně popořadě.

Hned zkraje tu máme 7 milionů z IMAX kin, což je záříjový rekord a obecně i rekord pro jakýkoli horor. Na film zašlo 51 procent žen a obecně více diváků nad 25 let, což rekord není, ale docela zajímavá informace. To se poprvé natáčelo v roce 1990 jako minisérie televize ABC a hodně tehdy malých diváků na příběh vzpomíná jako na ten, u kterého si prvně vyměňovali spodní prádlo. Film má ale hlavně největší podzimní otvírák všech dob, a to opravdu o hodně. Doposud záříjový rekord držel Hotel Transylvánie 2 se 48 miliony dolary v roce 2015. Když započítáme inflaci, tak by to byla Křižovatka smrti s dnešními 62 miliony dolary. Co se týče října, tak by to byla nedávná Gravitace s 55 miliony, popřípadě Scary Movie 3 s přepočítanými 71 miliony dolary. (V listopadu už za mořem panuje sváteční sezona)

Jde dále o největší otvírák eRkového hororu. Rekord doposud držel Hannibal z roku 2001. Tehdy to bylo 58 milionů, dnes by to bylo 91 mega. To tady taky vítězí na plné čáře. Vítězí i v největší tržbě eRkového filmu na jeden den. Tahle tržba proběhla v pátek a dosáhla výše 51 milionů, což je o čtyři mega více než měl Deadpool z minulého roku. Deadpool stále drží ultimátní eRkový rekord se 132 miliony za víkend, To ale také vyhrává rekordní "klasický" víkend. Jak je to možné? Přestože tržby spadly o nějakých 5 - 6 procent kvůli hurikánu Irma a nedosáhlo se na předpokládaných 125 mega, film stále vítězí se 117 miliony. Jde tak o největší debut víkendu, který není sváteční ani prodloužený. Soutěžilo se tím pádem nikoli s Deadpoolem, ale s 88 miliony Logana, protože Deadpool, Matrix Reloaded, Padesát odstínů šedi a další eRkové hity startovaly o svátečních víkendech.

Potom tu máme nejlepší tržbu Kingova hororu. Prvenství držel Pokoj 1408 z roku 2007. Tam byl debut 20 milionů, domácí tržba 71 mega a globálních 132 milionů dolarů. Film má velikou šanci překonat přepočítaných 145 milionů Osvícení a 232 milionů Zelené míle. Co dál? Horor To je nejlevnější film, který utržil 100 milionů při debutovém víkendu. Warneři a New Line Cinema dali do rozpočtu pouze 35 milionů. Jediný další film je Twilight: Nový měsíc, který stál 50 milionů. Gibsonovo Umučení Krista se 40 miliony se také umístilo mezi nejlepšími otvíráky, ale museli bychom přepočítat jeho debutových 80 milionů v inflační kalkulačce. A nakonec jde samozřejmě o nejlepší debut eRkového filmu podle knihy, který překonal Padesát odstínů šedi s 85 miliony.

Závěrem můžeme jen dodat, že absolutně nejde spekulovat o tom, kam film dál zamíří. Tenhle otvírák je bezprecedentní a musíme počkat na propady dalšího víkendu. Jsou tu samozřejmě nějaké milníky, některé se započítanou inflací, některé bez. Vymítač ďábla je globálně po přepočítání na 956 milionech, to je asi bez šance. Mohlo by se ale překonat nepřepočítaných 232 domácích milionů dolarů. Potom můžeme zmínit globálních 405 milionů Promethea z roku 2012. Horor To má celosvětově zatím jen 179 milionů se 62 mega z mezinárodních trhů.

Kupodivu jsme tu měli ještě dvě novinky a asi je vám jasné, že je klaunovo maloměstské dobrodružství kompletně rozdrtilo. Který je ten pravý? s Reese Witherspoon navíc doplatil na slabou marketingovou kampaň a nijak nezajímavý námět. Romantická dramedy utržila 8,6 milionů při rozpočtu 15 mega. 

Třetí kousek je 9/11 s Charliem Sheenem, který uvízl ve výtahu World Trade Center. Sheen je známý jako propagátor konspiračních teorií o 11. září a od prvního traileru za to dostává nálož. Jde ale přesně o ten typ filmu, který si změní název z původní předlohy Elevator na 9/11, aby se o něm hodně psalo a alespoň někdo si ho všiml. Hrálo se pouze v 425 kinech a utržilo se 163 000 dolarů. Kouknul jsem se na ceny lístků v USA. Je to zhruba 15 dolarů. Na každé projekční plátno připadla tržba 400 dolarů, což znamená, že na film zašlo za celý víkend nějakých 30 lidí na kino. Totální propadák.

Zabiják & bodyguard se drželi fajnově. Film má dalších 5 milionů a souhrnně 65 mega z Ameriky. Hodně oldschoolová tržba pro oldschoolový film. Pro Sama Jacksona to bude jeden z nejho největších hitů. Annabelle 2 se také nevzdala a už je na 96 milionech. Stovku dá, globálně překonala se 280 miliony jedničku s 256 miliony. V kinech je jinak pořád i Kingova Temná věž, která sedí na 49 milionech. To ji tak překonalo v jednom dni. 

A co dalšího zajímavého se v pokladnách odehrálo? Mumie ukončila svoje tažení kiny, s celkovou částkou 407 milionů dolarů, což nakonec není tak hrozné a Universal má pádnější důvod ve strašení pokračovat. Spider-Man: Homecoming otevřel v číně za 71 milionů, což je třetí největší superhrdinská premiéra v zemi. Celosvětově už má 823 milionů. To z něj dělá druhého nejúspěšnějšího Spider-Mana (úplně nejúspěšnější je Spider-Man 3 s 890 miliony) a šestou nejúspěšnější marvelovku za Strážci Galaxie 2 (863 milionů). Minimálně Strážci by ještě mohli padnout.

Dunkerk mezinárodně pokořil 300 milionů a do celosvětové půlmiliardy už mu chybí jen 8 mega. Já, padouch 3 pokořil miliardu, celkem už má 1,006 miliardy. Jde o druhý nejúspěšnější díl série po Mimoních (1,159 miliardy) a šestý nejúspěšnější animák.

Příští víkend Americký zabiják a Aronofskyho horor matka!, zatímco Pennywise bude pořád všechny strašit uvnitř kanálu.

Zdroj: Forbes

Který je ten pravý?

08.09.2017 | USA
Komedie, Drama
Info o filmu

Galerie: 4

Box Office: Jsou To rekordy | Fandíme filmu Box Office: Jsou To rekordy | Fandíme filmu Box Office: Jsou To rekordy | Fandíme filmu Box Office: Jsou To rekordy | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest