Temná věž: Co bude dál

Temná věž: Co bude dál | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Režisér i Stephen King bájí o dvojce, ale daleko reálněji v tuhle chvíli působí natáčení televizního seriálu.

Temná věž skončila porážkou Muže v černém a definitivním zpečetěním přátelství Pistolníka (Idris Elba) a mladého Jakea (Tom Taylor). Celý film tak působí dojmem, jako by v hodině a půl odvyprávěl hrubou kostru celé osmisvazkové ságy Stephena Kinga. Ve skutečnosti se filmaři pouze snažili co nejjednodušším způsobem představit svět Temné věže a stále hodlají příběh dál rozšiřovat.

Režisér Nikolaj Arcel naznačil, že Muž v černém (Matthew McConaughey) ve skutečnosti není mrtvý, jedná se o hlavního záporáka série, který by se rozdhoně vrátil. Stejně tak bychom znovu nejspíš potkali Sayrea, vůdce vampírů, kterého si zahrál Jackie Earle Haley. Režisér s ním opravdu rád spolupracoval, a protože jsme postavu neviděli zemřít na vlastní oči, tak by se vrátit zřejmě mohla. Druhý film by podle všeho vycházel primárně z druhého dílu románové série, ze Tří vyvolených, ve kterých Pistolník potkává své dva důležité společníky na cestě k Temné věži – narkomana Eddieho a Odettu, ženu s rozpolcenou osobností. Podle Stephena Kinga by pak pokračování především mělo být mládeži nepřístupné.

Jenže teď se na chvíli podívejme realitě do tváře. Temná věž si vedla v kinech opravdu mizerně. S průměrnou známkou 4.1/10 z Rotten Tomatoes asi málokdo bude mít chuť nějak zvlášť bojovat a návštěvnost kin také mluví jednoznačně. Tržba 100 milionů dolarů při šedesátimilionovém rozpočtu (bez nákladů na propagaci), to je čiré zoufalství. Pokud tedy budeme k sobě upřímní, aktuální podoba série je s největší pravděpodobností mrtvá. Režisér, King i studio to museli v čase premiéry alespoň tušit a takovéto rozhovory vznikají v obdobných situacích především proto, aby se před veřejností zkusila vytvořit iluze, že je vše v pořádku a filmu lze věřit.

Jediný budoucí plán, který momentálně působí alespoň trochu reálně, je ten spojený se seriálovou sérií. Prapůvodní megalomanský plán počítal s tím, že by zároveň vznikaly celovečerní filmy o Temné věži, zatímco by je souběžně v televizi doplňoval seriál, který by doplňoval další střípky mozaiky. A i podle posledních zpráv by měl být seriál na film navázaný. Pracují na něm stejní producenti, objevit by se měli Tom Taylor jako Jake Chambers a Idris Elba jako Pistolník, aby vypravěčsky zarámovali příběh o Pistolníkově mládí. Dennis Haysbert by si měl zopakovat roli Pistolníkova otce.

Seriál by byl inspirovaný knihou Čaroděj a sklo, čtvrtou knihou v sérii, ve které Pistolník Roland vypráví příběh o svém dospívání. To, jak se stal Pistolníkem, jak se z Waltera stal Muž v černém, jak se z nich stali rivalové a jak jej ta rivalita stála vše, co kdy miloval.

Co je klíčové, podle informací Hollywood Reporteru by měl seriál vzniknout nezávisle na úspěchu či neúspěchu filmu. Seriál by měl být origin story pro filmovou verzi Rolanda, ale přitom má být samostatný a vybudovat svůj vlastní svět, tak, aby od něj bylo možné odvodit případné spin-offy. Především v tomhle bodě jsou zákulisní informace lehce matoucí a rozporuplné, nicméně se zdá, jako by dokonce nebylo vyloučené, že jednou seriál bude vyprávět i příběhy, které zpracoval už film. Pokud by se tomu tak skutečně stalo, fanoušci by nejspíš zajásali, protože film opravdu není důstojnou reprezentací knižní série a spousta lidí se domnívá, že se romány měly adaptovat jako seriál rovnou.

Momentálně by se měla psát pilotní epizoda a jako showrunner byl najatý Glen Mazzara, který jeden čas vedl Živé mrtvé. V současnosti je v plánu 10-13 epizod, které by byly určené pro kabelovku nebo streaming.

Co myslíte? Měla by dostat Temná věž seriálovou šanci? Nebo stále doufáte, že se nějak podaří zachránit filmovou verzi?

Dnes už osmidílná série (1982 – 2012) se žánrově pohybuje na rozhraní fantasy, sci-fi, hororu a westernu a odehrává se ve světě, který připomíná divoký západ, ale funguje v něm de facto feudální společnost, objevují se prvky magie, ale také technologické relikty z vyspělé, leč dávno zapomenuté civilizace. Hlavním hrdinou je pistolník Roland Deschain, poslední z artušovského rytířského řádu, který se snaží najít bájnou Temnou věž, která je podle legendy spojnicí všech existujících světů.

Věž může zachránit Rolandův rozpadající se svět, ale zároveň se jí snaží dosáhnout také „muž v černém“, ďábel mnoha jmen a tváří, nestárnoucí černokněžník, který chce skrze věž vládnout zdánlivě nekonečným světům. Rolandovy skutečné pohnutky a motivy při tom všem zůstávají zahaleny tajemstvím. Aby dokázal splnit svůj úkol, musí z našeho světa do toho svého přivést mladého feťáka Eddieho, beznohou Susannah a jedenactiletého chlapce Jakea, kteří mu s jeho misí pomohou.

Temná věž

04.08.2017 | USA, Jihoafrická republika
Akční, Sci-Fi, Fantasy, Horor, Western
Info o filmu

Galerie: 6

Temná věž: Co bude dál | Fandíme filmu Temná věž: Co bude dál | Fandíme filmu Temná věž: Co bude dál | Fandíme filmu Temná věž: Co bude dál | Fandíme filmu Temná věž: Co bude dál | Fandíme filmu Temná věž: Co bude dál | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest