Box Office: Wonder Woman dělá v kinech zázraky

Box Office: Wonder Woman dělá v kinech zázraky | Fandíme filmu
Skvěle hodnocená Wonder Woman si rozebrala tržby v kinech a na ostatní se mnoho nedostalo.

Tak se to DC konečně podařilo. Pokud pomineme Nolanovic Batmany a Constantina, nebyl filmový program druhého nejvýznamnějšího vydavatele komiksů žádný zázrak a Warneři si moc nevěděli rady. Teď ale přichází Wonder Woman a svět se otřásá v základech. Americký debut 100,5 milionů, veskrze pozitivní recenze, mezinárodní čísla zastavena na 122,5 milionu. Globální víkendová tržba – 223 milionů dolarů. K tomu nejlepší premiéra a aktuálně už i jeden z nejvýdělečnějších filmů režírovaných ženou. Patty Jenkins je tedy oficiálně v klubu zázračných žen po boku Sam Taylor-Johnson (Padesát odstínů šedi), Catherine Hardwicke (Stmívání), Elizabeth Banks (Ladíme! 2) a Jennifer Yuh Nelson (Kung Fu Panda 2).

Film ukořistil šestnáctou nejlepší komiksovou premiéru a teď si představte, že ten film nepotřeboval do trailerů Batmana a ve scénáři narážku na Supermana. Jinak se taky hodně brečelo nad tím, že na film s hlavní hrdinkou přece nepřijdou kluci, ale tahle doba je snad dávno pryč, ne? Tohle je vlastně obrovské pozitivum, protože film nepotřeboval takové to klasické fanouškovské jádro, které by bylo hypoteticky osekáno o sexisty, ale nabídl film, který přilákal širší publikum. Diváky, kteří neřeší, odkud Diana je, kdo ji hraje, jak souvisí se Spider-Manem, jestli ve filmech už byla a bude. Prostě Gal Gadot v trailerech kopala zadky skopčánům a to je cool.

Víkendový násobitel 2,5x, to je opravdu marvelovské číslo, které ukazuje, že diváci neběželi na půlnoční premiéru, a pak celý víkend nikdo. Wonder Woman má šanci na 300 z Ameriky, ale s největší pravděpodobností bude operovat někde mezi 240 a 280 miliony. Kdo by řekl, že DC / Warneři, kteří byli donedávna pro smích kvůli jejich zoufalé a neexistující vizi, obrátí kina vzhůru tím, že udělají něco, co Marvel za celou dobu svého univerza neudělal. Hlavně, že se o Black Widow filmu pořád plácalo…

Wonder Woman byl takový nářez, že ostatní filmy nedokázaly udržet nápor. A to i animák Captain Underpants od DreamWorks, kteří slízli jednu ze svých nejhorších premiér. Začínáme jen s 23 miliony a studio musí doufat, že proběhne standardní procedura, o které jsme hovořili už u Kung Fu Pandy 3 a Mimi šéfa. DreamWorks animáky jsou obecně silné trvalky a i tenhle film, který je mimochodem podle kritiků velice povedený a sympatický, může utržit čtyřnásobek nebo pětinásobek své premiéry. A potom, což je asi největší překvapení, film stál jenom 40 milionů. To je třetina standardních DWA rozpočtů. Můžeme být optimističtí.

Jak asi tušíte, brutálně spadly i starší filmy, včetně Pirátů z Karibiku 5. Jack Sparrow sletěl o 65 % na nějakých 22 milionů. Po deseti dnech 114 milionů. Disney ale moc domácí tržby neřeší, protože film má za výrazného přispění zámoří globální půlmiliardu. Nakonec z toho asi bude takový malinký hit, ale detaily asi budou navždy vědět účetní, kteří schvalovali marketingové náklady. Těžko říct, kolik stálo tohle nad rámec 230milionového rozpočtu. O polovinu spadla Pobřežní hlídka. Nevím, jestli Dwayne Johnson ještě něco tweetoval k téhle katastrofě, ale propagační kolečko mu zřejmě skončilo. Film má jinak z Ameriky 42 milionů a kdyby i čtyřicítku stál, tak by to asi bylo oukej. Ale on stál skoro dvakrát víc. Globálně jsme na 67 milionech. Alespoň to není artušovská katastrofa. Je docela vtipné uvědomit si, že Wonder Woman aktuálně vydělává na záplatování fantasy pohromy od Guye Ritchieho. Film má 129 milionů globálně, a to pořád není ani zdaleka tolik, kolik stál.

Vetřelec: Covenant si ještě musel vychutnat ztrátu tisícovky kin a končí tak ve třetím týdnu se 4 miliony. Z Ameriky 67 milionů a mzinárodně lehce nad 100 milionů. Ten film potřebuje nějakých 245 mega celosvětově, abychom mluvili o skromném hitu. Budeme tohle číslo pozorně sledovat, protože cokoliv pod čarou nedává moc nadějí, že si Ridley Scott tuhle trilogii uzavře.

Z malých filmů stojí za zmínku Churchill s Brianem Coxem, který je prý jedním z nejhorších životopisných dramat poslední doby. Film podle kritiků naprosto pohřbil scénář, který by se měl jako varovný příklad ukazovat na školách. Tragické dialogy, neprokreslené postavy, výběr nudných událostí a neúcta k dějinné přesnosti. Z 215 kin jenom 407 000 dolarů. Druhým zajímavým malým filmem je Band Aid. Pokud jste si mysleli, že feminismus tento víkend zocelovala jen Wonder Woman, tak jste se ohromně mýlili (ne tolik). Herečka a režisérka Zoe Lister-Johnson, která doposud figurovala především v úspěšných sitcomech (Nová holka, Rodinka na kousky), si totiž pro svoje netradiční muzikálové drama vybrala štáb složený výhradně z nezkušených žen. Naštěstí se ten film takhle neprodává a radši sází na svůj námět, ve kterém manželský pár svoje hádky řeší tak, že o nich zpívá ve vlastní kapele. Za víkend jenom 29 000 dolarů a příští týden na VOD.

Následující víkend dorazí It Comes At Night, festivalový psychologický horor, který spousta periodik a kritiků chválí a hypuje. Režisér Trey Schultz byl ještě donedávna produkční asistent u Terrence Malicka a najednou má smlouvu na dva filmy. Velká studia ho určitě vyhlíží pro svoje velké projekty. Z větších kousků povstane Mumie s Tomem Cruisem.

 

Wonder Woman

25.05.2017 | USA
Akční, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest